Politik Hlasu: Na nového predsedu vlády budú čakať mnohé NÁŠĽAPNÉ MÍNY
08 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Peter Kalivoda, člen predsedníctva strany Hlas-SD sa na svojom facebooku vyjadril k podrobnostiam dotácie pridelenej v súvilosti so skládkou odchádzajúceho ministra Vlčana.

Hra na opozíciu

Kalivoda konštatoval, že dočasne poverený premiér Eduard Heger „pateticky a s optimizmom sebe vlastným“ oznámil krajine, že sa vzdáva. Podľa člena predsedníctva Hlasu však iná možnosť ani nebola. Podľa neho sa odchádzajúca vláda bude snažiť nabehnúť trend „zbavovania sa zodpovednosti a hry na opozíciu so snahou prekryť fakt, že práve táto partia tu vládla tri roky“.

Podľa Kalivodu je povinnosťou opozície neuspokojiť sa s faktom pádu vlády a pýtať sa ďalej. Kalivoda píše, že treba preskúmať okolnosti pridelenia dotácie poverenému ministrovi Samuelovi Vlčanovi, ktorý na rozdiel od ministra životného prostredia Jána Budaja aspoň prijal zodpovednosť a odišiel zo svojho postu, kým Budaj, ktorý podľa neho sám seba prezentuje ako „etalón morálky“, zlyhal na plnej čiare. Kalivoda tvrdí, že to nebolo jeho prvé zlyhanie.

V súvislosti s Vlčanovou skládkou sa chce Kalivoda pýtať aj na podrobnosti pridelenia predmetnej dotácie. Poukazuje na to, že podmienky výzvy č. 16 hovoria, že ak ide o MBÚ zmesového odpadu, výstupom musí byť stabilizácia biologickej frakcie. Schválený názov projektu podľa neho znie: "Mechanicko-biologická úprava TKO REKO časť 1".

Nášľapné míny

V popise žiadosti sa podľa neho uvádza: „Plánujeme úpravu na rozdelenie zhodnocovateľnej a ďalej nezhodnocovateľnej frakcie a stabilizáciu rozložiteľného odpadu podľa smernice EU 1999/31/EC.“ Povinnou prílohou žiadosti je doloženie EIA a v hodnotiacej správe sa aj uvádza, že EIA bola doložená.

Kalivoda však poznamenal, že spoločnosť REKO-RECYCLING spol. s r.o. EIA na biologickú stabilizáciu odpadu nemá – doložená bola podľa neho len EIA z roku 2018, ktorá je len o mechanickej úprave odpadu, resp. výrobe tuhého alternatívneho paliva.

Podľa člena predsedníctva Hlasu sa zdá, že na avizovaného predsedu úradníckej vlády Ľudovíta Ódora budú čakať mnohé „nášľapné míny, ktoré mu zanechali predchádzajúci poverení ministri a ktoré bude treba urgentne riešiť“.

Rýchla správa! NAKA preveruje dotáciu, ktorú malo MŽP SR poskytnúť spoločnosti S. Vlčana
Národná kriminálna agentúra (NAKA) preveruje dotáciu, ktorú malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytnúť spoločnosti, ktorej konečným užívateľom výhod je dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Prezídium Policajného... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme