Zelenskyj na návšteve ICC: Všetci chceme vidieť iného Vladimíra tu v Haagu!
04 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Vladimir Putin musí byť postavený pred súd za svoju vojnu na Ukrajine, povedal Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas návštevy Haagu, kde sídli Medzinárodný trestný súd (ICC). Informácie prináša The Guardian s odvolaním sa na agentúru Reuters.

"Všetci chceme vidieť iného Vladimíra tu v Haagu, toho, ktorý si zaslúži byť sankcionovaný za svoje zločinecké činy tu, v hlavnom meste medzinárodného práva," povedal Zelenskyj v prejave.

"Som si istý, že to uvidíme, keď vyhráme," povedal a dodal: "Ktokoľvek prinesie vojnu, musí podstúpiť súd." Ukrajinský prezident na svojej prvej oficiálnej návšteve Holandska navštívil ICC len na necelú hodinu.

Rusko však presne ako Ukrajina a USA na jurisdikciu  ICC nepristupuje. 

Zelenskyj chce tribunál

Zelenskyj preto vyzval na vytvorenie tribunálu pre vojnové zločiny oddeleného od medzinárodného trestného súdu, píše agentúra Reuters a vo svojom prejave dodáva:

"Agresor musí cítiť plnú silu spravodlivosti. Toto je naša historická zodpovednosť. Len jedna inštitúcia je schopná reagovať na pôvodný zločin, zločin agresie: tribunál. Nie nejaký kompromis, ktorý umožní politikom povedať, že prípad je údajne hotový, ale skutočný, naozaj pravdivý, plnohodnotný tribunál."

Rusko sa pomstí západu?
Rusko môže zaútočiť na podmorské káble ako odvetu za podporu Ukrajiny. Rozviedka NATO sa obáva, že existuje zvýšené riziko, že Rusko by mohlo poškodiť podmorské káble, aby potrestalo západné krajiny za podporu Ukrajiny. Zvýšené obavy Riaditeľ... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Milan Laca

Nemá jurisdikciu nad údajnými zločinmi agresie

Akt agresie definuje Organizácia Spojených národov ako „inváziu alebo útok ozbrojených síl štátu (na) územie iného štátu alebo akúkoľvek vojenskú okupáciu“. ICC so sídlom v Haagu v Holandsku vydal na Putina zatykač pre podozrenie z deportácie detí z Ukrajiny.

Ale nemá jurisdikciu nad údajnými zločinmi agresie. A Európska komisia už okrem iných podporila aj vytvorenie samostatného medzinárodného centra pre stíhanie zločinu agresie na Ukrajine, ktoré by vzniklo v Haagu.

Hlavné právne a praktické otázky zostávajú okolo toho, ako by bol takýto súd legitimovaný, či už skupinou krajín, ktoré ho podporujú, alebo so súhlasom Valného zhromaždenia OSN. Ako to však bude vyzerať, keď aj Rusko, aj USA odmietajú túto jurisdikciu a Ukrajina štatút Rímskeho práva tiež neratifikovala, je otázne.

TAK TOTO ZÁPAD UŽ NEROZDÝCHA!
Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Egypt, Bahrajn a Irán oficiálne požiadali o vstup do skupiny krajín BRICS, ktorá sa pripravuje na svoj výročný samit v Južnej Afrike. Nakoľko krajiny globálneho Juhu sa naďalej vzdávajú amerického... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik