Odborníci sa zhodujú: Politka na akademickej pôde nemá miesto!
04 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Prvý májový pracovný deň sa premiér Eduard Heger v snahe osloviť prvovoličov, vybral do Prešova na tamojšiu univerzitu. Škola jeho návštevu prezentovala, ako prednášku študentom a tiež malo ísť o stretnutie s vedením univerzity a diskusiu o aktuálnych otázkach vysokého školstva. Rektor univerzity Peter Kónya na záver stretnutia udelil predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi pamätnú medailu.

Vedenie Prešovskej univerzity v Prešove, aj premiér boli spokojní, mnohých študentov, ale aj osobnosti z politického, či akademického života boli vstupom premiéra na akademickú pôdu pobúrení. Zvlášť preto, že účasť študentov na prednáške bola „vynútená“. Roman Michelko si preto myslí, že rektor Kónya by mal odstúpiť a bývalý pedagóg Eduard Chmelár hovorí o neakceptovateľnom konaní. Pedagóg a politik Ján Papuga (SNS/Život-NS) dokonca sa otvoreným listom, ktorý prinášame bez redakčných zásahov, obrátil na hlavu štátu.

Stretnutie s vedením

„Predseda vlády na stretnutí s vedením univerzity diskutoval o aktuálnych otázkach vysokého školstva, vrátane prebiehajúcej akreditácie študijných programov, ale tiež o implementácii novely vysokoškolského zákona do praxe. Spoločne sa taktiež dotkli problematiky odlivu študentov do zahraničia, pričom debatovali o príčinách, ale i návrhoch riešení ako tento trend zastaviť. Premiér Heger zároveň zdôraznil, že spolupráca univerzít s vládou je veľmi dôležitá na to, aby bolo možné jasne zadefinovať, čo školstvo potrebuje,“uvádza sa na portáli Prešovskej univerzity v Prešove.

Stretnutie si pochvaľoval aj rektor Kónya a premiér si zase pochvaľoval, že väčšina študentov z tejto univerzity chce ostať pôsobiť na Slovensku. „Mladá generácia je totiž generácia, do ktorej investujeme a potrebujeme vedieť, aké sú jej potreby na to, aby sme ich udržali na Slovensku,“ zdôraznil premiér Heger.

Ako by mohla vyzerať Európa už v roku 2037
Mariska Den Elden je študentka z Holandska, ktorá na Twitteri prezentovala svoju víziu Európy. Podľa nej by malo ísť o federáciu, ktorej hlavným mestom bude Viedeň. Fantázie sa vraj medze nekladú a potvrdzuje to aj vízia Den Eldenovej. Podľa... Čítať ďalej
03 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Nadšenie nevládne všade

„Rektor Prešovskej univerzity by mal okamžite odstúpiť. Nútiť študentov, aby boli na prednáške Hegera a kontrolovať účasť prezenčkou, je neprípustne a je to hrubé popretie akademických slobôd,“myslí si politológ Roman Michelko v reakcii na to, že Hegerova prednáška bola „nepovinne povinná“ a bolo potrebné účasť na nej potvrdiť podpisom na prezenčnej listine.

Zdroj: FB (self) | Roman Michelko

Michelko nie je jediný

Na rozpor so zákonom v konaní vedenia univerzity upozornil aj pedagóg a politológ Eduard Chmelár. Ten z pozície niekdajšieho rektora VŠ poukázal na fakt, že politici nemajú čo vstupovať na akademickú pôdu. On sám sa pri vstupe do politiky vzdal kariéry v akademickej obci. Hoci takéto konanie študentská rada VŠ vyžaduje dlhodobo, iní rektori si s tým podľa Chmelárových slov nerobili starosti.

„To, čo v týchto týždňoch robí odvolaný premiér Eduard Heger, je škandál dotýkajúci sa základov právneho štátu. Nútiť študentov chodiť na jeho kortešačku pod hrozbou neuznania účasti na prednáške považujem za výsmech akademických slobôd, ktoré sme si vybojovali v Nežnej revolúcii, vy "demokrati"! Žiadam svojich niekdajších kolegov, rektorov vysokých škôl a dekanov jednotlivých fakúlt, aby prestali porušovať zákon a upustili od tohto neakceptovateľného konania,“ vyzýva niekdajších kolegov Chmelár a prikladá foto dôkaz toho, čo tvrdí aj Michelko

Mimoparlamentná SNS sa dohodla na volebnej spolupráci
Mimoparlamentná SNS sa dohodla na volebnej spolupráci s mimoparlamentnou stranou Slovenský patriot, ktorá prijala ponuku individuálnej kandidatúry na kandidátnej listine národniarov. Predsedovia strán Andrej Danko a Miroslav Radačovský o tom... Čítať ďalej
03 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Pedagóg píše prezidentke

Vážená pani prezidentka,

neraz ste sa vyjadrovali o školstve a vzdelávaní. Preto sa obraciam na Vás v súvislosti s hrubým zásahom odvolaného premiéra Hegera do apolitickosti akademickej pôdy, so zneužitím právomocí Prešovskou univerzitou ako organizátorom nižšie popísanej aktivity a s hrubým zneužitím predvolebnej kampane.

Ako isto viete, premiér Heger si vynútil prednášku pred vysokoškolskými študentmi na Prešovskej univerzite. Iniciatívny vysokoškolský pedagóg zase núti žiakov podpísaním prezencie, aby na prednáške boli a sľúbil im za to aj benefity, čo sa dá chápať aj ako porušenie triviálnej pedagogickej etikety, na čo som veľmi citlivý, keďže som pedagóg, čo hodnotí na základe objektívnosti a nezávislosti bez žiadania benefitov nesúveisiacich s vyučovaním. Takých je nás veľmi veľa.

Okrem toho je akademická pôda chránená pred politikou a je úbohé, že sa Heger pretŕča práve v čase predvolebnej kampane na vysokej škole, nech by bola téma jeho prednášky aj apolitická.

V regionálnom školstve si práve táto vláda uzákonila to, že ak riaditeľ vpustí do školy politicky exponovanú osobu, môže prísť o funkciu. A v prípade vysokej školy to je v poriadku? V čase stáročného rešpektovania nezávislosti akademickej pôdy? Považujem to okrem iného za nekalú politickú súťaž, na čo už dávno mali reagovať kompetentné orgány. 

Prosím, ako prezidentka vydajte vyjadrenie, ktoré odsúdi takéto konanie, prípadne zbavte Hegera poverenia, keďže ho zneužíva na politické ciele. To, čo si už títo bývalí koaliční predstavitelia dovoľujú, je mimo akýchkoľvek legislatívnych, etických a morálnych noriem a udáva to nový trend fungovania štátu.

Budem sa tešiť na Vašu odpoveď. 

S pozdravom občan Ján Papuga

Nie je prvým vládnym činiteľom

Už začiatkom apríla sa na pôde Prírodovedeckej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove prezentoval Jaroslav Naď, odvolaný minister obrany.

„Obdobie posledných rokov sprevádza mnoho zložitých celospoločenských udalostí. Jednou z nich je aj vojna na Ukrajine, ktorá je spojená s radikalizáciou spoločnosti, šírením dezinformácií a podpory nenávisti a hnevu. Naša univerzita stojí za svojimi zamestnancami a študentmi z Ukrajiny a čoraz viac vnímame potrebu otvorenej diskusie bez urážok a klamstiev. Sme preto radi, že sme mohli byť miestom diskusie pre dôležitú tému obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky 🇸🇰, ktorú so študentmi absolvoval priamo Jaro Naď - minister obrany SR,“píše sa na ich stránke na Facebooku.

Politológ Lenč o Demokratoch a zásadnom probléme!
Novovzniknutá politická strana Demokrati, ktorú vedie Eduard Heger, bývalý člen hnutia OĽaNO, kde sa spolu s ním ocitli ďalší iní z hnutia OĽaNO, medzi nimi napríklad aj Jaroslav Naď, ale aj členovia strany Spolu, ako Miroslav Kollár majú medzi... Čítať ďalej
03 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik