Ako by mohla vyzerať Európa už v roku 2037
03 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Mariska Den Elden je študentka z Holandska, ktorá na Twitteri prezentovala svoju víziu Európy. Podľa nej by malo ísť o federáciu, ktorej hlavným mestom bude Viedeň. Fantázie sa vraj medze nekladú a potvrdzuje to aj vízia Den Eldenovej.

Podľa študentky z Holandska nás už v roku 2037 čaká zánik národných štátov a v európskom štátnom útvare by mala skončiť aj Ukrajina. Len tak podľa nej bude Európa schopná riešiť množstvo problémov, ktoré sa na svet valia. S Viedňou ako hlavným mestom však nesúhlasí každý. Na priestore súčasného Slovenska by mali len na dva regióny s dostatočne silnou samosprávou. Otázne je, či EÚ okrem usporiadania, zmení aj prístup. Aktuálne vedenie totiž mieni rozhodovať takmer o všetkom.

Euroidealistka

Den Eldenová tvrdí, že len 14 rokov nás delí od zániku národných štátov. Znamenalo by to vznik federácie, akýchsi „spojených štátov európskych“. Študentka „predpovedá“ vstup Ukrajiny a Nórska do tohto útvaru a podľa nej sa „s prosíkom“ vráti aj Veľká Británia.

„V tomto momente to vyzerá, že iba Európa bude schopná a ochotná pustiť sa do riešenia takého veľkého problému, akým je klimatická kríza. Rovnako aj do iných problémov, ako napríklad ochrana ľudských práv, sekularita vlád, ochrana prírody, stabilizácia krehkých krajín a vzdelávanie tretieho sveta,“vysvetľuje v statuse.

Twitter / Mariska Den Elden | Predstava holandskej študentky o Európskej únii v roku 2037

Bohatý globálny útvar

Študentka z Holandska má predstavu o 116-tich regiónoch, v ktorých by žilo približne 600 miliónov ľudí a tento útvar by mal patriť medzi najbohatšie štátne útvary sveta. Hlavným mestom by podľa Den Eldenovej mala byť Viedeň, čo ale vyvolalo v komentároch nesúhlas, pretože Rakúsko nie je zakladajúcim štátom EÚ (Rakúsko do EÚ vstúpilo v roku 1995, pozn. red.)

Čo by to znamenalo pre Slovákov?

Podľa Den Eldenovej vízie by Slovensko ako také zaniklo, ostali by len dva „euroregióny“ – Bratislava a Košice. Vďaka zániku národných štátov by sa posilnili kompetencie regiónov. Študentka si nemyslí, že by to prinieslo zánik tradícií či kultúr. Podľa jej predstáv by malo ísť čisto o sústredenie sa na spravovanie verejných záležitostí.   Aj efektívnejšie spravovanie vecí verejných. 

Nebude to úplne také ružové

Ak sa situácia vo vedení EÚ nezmení, tak to Den Eldenová vidí cez veľmi idealistický filter. Súčasný Brusel totiž rozhoduje aj o tom, či jednotlivé štáty môžu, alebo nemôžu dovážať produkty z tretích krajín. Naposledy sa to ukázalo pri ukrajinskom obilí a poľnohospodárskych produktov.

„Súčasné opatrenie je platné do začiatku júna a tak Eurokomisia tlačí na rýchle schválenie predĺženia o ďalší rok. Argumentujú tým, že Ukrajina ako kandidátska krajina do EÚ už aj tak má niektoré clá a kvóty zrušené a princípom prístupu do EÚ je postupné prepájanie ekonomík a obchodu,“ vysvetľuje europoslankyňa, ktorá toto predĺženie nepodporila.

Roth Neveďalová: Brusel bojuje za prílev produktov z Ukrajiny (VIDEO)
Slovenská europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová informuje o hlasovaní vo Výbore pre medzinárodný obchod, ktorého je členkou. Ten sa v uplynulých dňoch zaoberal predĺžením liberalizácie a bezcolného a bezkvótového dovozu poľnohospodárskych a... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik