Poľské chúťky na miliardy
02 | 05 | 2023 I Milan Laca

Poľsko môže od Ruska požadovať reparácie.

Varšava môže požadovať od Ruska reparácie, povedal v rozhovore pre Financial Times Marcin Przydacz, vedúci úradu pre medzinárodnú politiku Kancelárie poľského prezidenta.

Najprv Nemci, potom Rusi... 

"Veríme, že môžeme začať dialóg s Berlínom, ale s Putinom je to iná vec. Akonáhle dosiahneme úspech s Nemeckom, ďalším krokom môže byť začatie takejto diskusie s iným utláčateľom," odpovedal Przydacz na otázku, prečo Varšava nepožaduje reparácie od Ruska.

Nedopustia rusko-čínske vojenské spojenectvo!
Spojené štáty majú v úmysle zasahovať do strategického vojenského spojenectva medzi Ruskom a Čínou. O zámere zasahovať do vojenskej aliancie medzi Moskvou a Pekingom informoval náčelník generálneho štábu Mark Milley. Spojené štáty urobia všetko... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Milan Laca
 

Zaplaťte!
Poľská vláda  vlani v októbri požadovala od Nemecka 6,2 bilióna zlotých (približne 1,3 bilióna dolárov) ako náhradu škôd z druhej svetovej vojny. Nemecko však odmietlo o tejto otázke diskutovať. Berlín zdôraznil, že už zaplatili pomerne veľké reparácie a nie je dôvod spochybňovať postoj Varšavy z roku 1953, keď odmietla reparácie.
Už vyzvali aj Rusov
Poľskí politici tiež opakovane iniciatívne žiadali peniaze aj od Ruska. V septembri minulého roka túto myšlienku podporil aj prezident Andrzej Duda a v októbri poľské ministerstvo zahraničia  informovalo, že rezort spočíta straty počas rokov 2. svetovej vojny a bude od Moskvy žiadať náhradu škôd.
Čo na to Rusko
Ruské ministerstvo zahraničia označilo tieto iniciatívy za neadekvátne a ležiace v rovine politických fantázií. Vyhlásilo, že Poľsko sa snaží vyriešiť svoje vlastné vnútropolitické problémy  odvolaním sa na „historický revizionizmus“. Kremeľ označil výroky Varšavy za besnú rusofóbiu a „nezdravý politický extrémizmus“. Rusko argumentuje, že Červená armáda oslobodila Poľsko od nacistických útočníkov v rokoch 1944-1945. Sovietske straty v tejto operácii dosiahli viac ako 600 tisíc ľudí. Okrem toho ZSSR poskytol obrovskú pomoc pri povojnovej obnove republiky. Len vo Varšave sovietski špecialisti zlikvidovali desaťtisíce mín a obnovili mosty a cesty. Obyvateľstvu darovali potraviny, uhlie a petrolej, uvádza ruská strana.  
Spojeným štátom hrozí už o mesiac bankrot
Ministerka financií USA Janet Yellenová podľa rakúskeho verejnoprávneho webu orf.at varovala, že vláda USA by mohla v spore o dlhový strop čoskoro zlyhať a to by znamenalo štátny bankrot už po 1. júni. Finančné rezervy podľa nej v prípade zázraku... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik