A tak si zas jeden urobil z voličov dobrý deň!
02 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

„Panské sľuby – prázdne hlúby“ —  hovorí staré, ale stále platné slovenské príslovie. V období volieb v našom štáte prichádzajú k slovu predovšetkým tí, pre ktorých neexistuje nič, čo by vám nemohli sľúbiť. Budú to robiť dovtedy, kým voliči nepochopia, že volebný sľub, či už na bilbordoch, alebo vo volebných programoch, je verejný prísľub.

Verejným prísľubom sa zaväzuje ten, kto verejne vyhlási, že zaplatí odmenu alebo poskytne iné plnenie jednému alebo niekoľkým z bližšie neobmedzeného počtu osôb, ktoré splnia podmienky určené vo verejnom prísľube. Ak toto plnenie neposkytne, občania majú právo postupovať podľa Občianskeho zákonníka.

Grandiózny volebný "oblb"

Vezmime si tému nájomné byty. Tá bola jedným z hlavných predvolebných sľubov Borisa Kollára a jeho rodinného hnutia. "Kontrolná otázka" - koľko nájomných bytov ste doteraz od volieb reálne videliá, v koľkých bývajú nájomníci a koľko ich ešte bude odovzdaných do konca, hoci iba mierne skráteného volebného obdobia? S veľkou pravdepodobnosťou sa dostaneme k množine, charakterizovanej číslicou NULA.

A čo nám to sľubovali?

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár ohlasoval vo volebnej kampani s veľkou razanciou výstavbu 25-tisíc štátnych nájomných bytov a to ho aj s najväčšou pravdepodobnosťou aj s celým jeho hnutím dostalo do parlamentných lavíc a to rovno na jeho predsednícku stoličku. Téma mu teda pomohla dostať sa do parlamentu. Bilbordami o nájomných bytoch ovešal celé Slovensko, ale už vlani tušil, že nájomné byty nikto neuvidí. Preto začal tvrdiť, že "sľub splnil" už tým, že presadil potrebnú legislatívu. A zrazu už nebolo dôležité, či bude bytov 25 tisíc, alebo 10 tisíc, prípadne či iba tisícka, alebo ešte menej.

Bude to ešte menej, ako "ešte menej"

Bude to totiž zrejme nula odovzdaných nájomných bytov do používania. Zo sľubov sa stal podvod - aspoň v morálnej rovine - na voličoch a vôbec ich nemusí zaujímať, prečo sa im tých štvrť stotisíca nájomných bytov kdesi akosi Kollárovcom nepodarilo odovzdať. Nemusí ich zaujímať ani to, že podľa Kollára a jeho nateraz asi posledných sľubov v tejto téme sa pri Bratislave plánuje výstavba satelitného mestečka s 20 000 bytmi. Ďalší investor je vraj blízko k vydaniu stavebného povolenia na výstavbu bytov pri Nitre. Isté je, že do volieb Kollár neodovzdá ani jednu garzónku.

Žiadetelia požiadali a to je tak všetko

Na Slovensku je už zaevidovaných okolo 17-tisíc, nateraz iba "nezáväzných" žiadateľov o byt. Problém je však v tom, že nateraz čakajú iba ak tak na fiasko. V hre je ešte súhlas Európskej komisie, či takáto forma štátnej pom,oci je takpovediac "kóšér".

Na záver už len jedno video

Ide o štvorminútový výstrih zo za socializmu trezorovéhop filmu Bílá paní. Pozrite si ho celý, aj so záverečnou radou - "drž hubu a plav". Podobnosť tej vtedajšej a dnešnej doby v praxi "politikov" totiž nie je vôbec náhodná.

P.S.

„Politik je kúzelník, ktorý dokáže z abstraktných sľubov vytvoriť konkrétne hovno.“ —  Josef Fousek český básnik, fotograf, humorista, spisovateľ a spevák.

Počas núdzového stavu na Slovensku dochádzalo k obmedzovaniu základných práv a slobôd
"V období uplatneného núdzového stavu de iure v podmienkach Slovenskej republiky od roku 2020 dochádzalo, v niektorých prípadoch, k obmedzovaniu základných práv a slobôd (ľudských práv a základných slobôd) a ukladaniu povinností nad rámec právnej... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik