Pavol V. Podolay: Ukrajinci a politika spálenej zeme
01 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Zelenského poradca Mychajlo Podoľak potvrdil to, čo bolo podľa Pavla Podolaya už dávno známe – Ukrajina si privlastnila právo praktizovať „politiku spálenej zeme“.  „Ukrajina má „právo“ zničiť všetko na Kryme, v Doneckej ľudovej republike, Luhanskej ľudovej republike, Záporožskej a Chersonskej oblasti, povedal Mychajlo Podoľak, poradca šéfa kancelárie Vladimíra Zelenského,“ dopĺňa Podolay.

Slovenský politik, ktorý dlhé roky pôsobil v Nemecku upozorňuje na Podoľakove vyjadrenia, ktoré svedčia o „politike spálenej zeme“. Situáciu v Bachmute prirovnáva k situácii v Mariupole spred roka, pričom „ako cez kopirák“ to šlo aj v Chersone. Pritom Bachmut je príkladom toho, ako ukrajinské vlády po páde ZSSR nezvládajú udržať ekonomickú situáciu. Na príklade Krymu Podolay upozorňuje, ako by sa mohlo dariť oblastiam, ktoré sa referendami chceli pridať k Ruskej federácii, čo nemieni dopustiť hlavne Západ. Ten vo svojej nenávisti voči Rusku podporuje Zelenského, za ktorého bojujú aj poľskí žoldnieri. Podolay hovorí aj o tom, že prezidentka SR mala jedinečnú možnosť iniciovať rokovania o mieri, inak jej cesta mohla byť vnímaná ako predvolebná kampaň.

Toto podporuje aj slovenská prezidentka

„Prečo by mala Ukrajina, ktorá dnes absolútne závisí od plnej spolupráce s partnermi v oblasti vyzbrojovania a ich nasadenia a akú vojenskú misiu by sme plnili s dopadom na Moskvu? Máme iné prioritné ciele,“cituje Podoľaka Podolay.

„To, čo nám zaručuje medzinárodné právo, to znamená, že máme právo zničiť všetko na území Krymu, Luhanska (LĽR), Donecka (DĽR), Záporožia a Chersonskej oblasti,“  pokračuje Podolay v citácii a pýta sa, či toto je konanie niekoho, kto mieni zjednotiť krajinu. Podolay pripomína, že Doneck je pod kyjevskou paľbou už deväť rokov a zahynulo tu viac, ako 14-tisíc civilistov. Pred súdny tribunál však bude hnaný niekto iný.

Facebook / Zuzana Čaputová | Čo dodať?

Typický kyjevský scenár

V ostatnom čase sa pohľady upierajú na Bachmut (po rusky Arťomovsk), ktorý má pre Ukrajinu strategickú hodnotu a podľa Podolaya Zelenskyj tam posiela desaťtisíce vojakov na istú smrť.

„Bolo by príliš zjednodušené myslieť si, že Bachmut je len o spôsobovaní obetí ruskej armáde zničením alebo dokonca o udržaní kontroly nad mestom. V Bachmute môžeme pozorovať, čo už kyjevské jednotky všade predviedli v oblastiach stratených Kyjevom. To sú oblasti, kde ľudia už v referendách vyhlásili, že radšej budú žiť pod brutálnym jarmom Moskvy, ako sa stať ukrajinskými hrdinami. Ide o oblasti, v ktorých sa v drvivej väčšine hovorí rusky, 80 percent a viac. Oblasti s ľuďmi, ktorým Porošenko pred deviatimi rokmi zakázal používať materinský jazyk. Pučistická vláda v Kyjeve vie, že tieto oblasti navždy stratila,“ píše Podolay a konštatuje, že v zásade sa tam deje presne to isté, čo v Mariupole.

Tam príslušníci bataliónu Azov z civilných objektov urobili vojenské a vyprovokovali tak ich zničenie.

„Od začiatku bolo jasné, že ani toto mesto nebude možné udržať. Bol to sám Zelenskyj, kto pod hrozbou smrti zakázal akékoľvek stiahnutie sa z mesta a oceliarne. Stálo to tisíce životov, no politický herec dosiahol svoj cieľ. Mesto a jeho priemyselné závody sú takmer úplne zničené. Cieľom Zelenského je, aby sa do rúk Ruska nedostalo žiadne nezničené obývateľné mesto s fungujúcou infraštruktúrou a priemyselnými závodmi. Čo nemôže byť moje, bude zničené,“ vysvetľuje Podolay a toto konanie prirovnáva k zlomyseľnému dieťaťu, ktoré keď samo nemôže mať hračku, tak ju zničí, aby ju nemohol mať nikto.

Ukrajinská vláda po novom bojuje s abecedou. Pozrite čo zakázali
Ukrajinská vláda zakázala výrobu a používanie kombinácií písmen Z a V na jednotlivých poznávacích značkách, uvádza webová stránka tamojšieho ministerstva vnútra. „Nehovoríme o poznávacích značkách štátnej registrácie pre elektrické vozidlá,“... Čítať ďalej
01 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Vzostup a úpadok Bachmutu

Bachmut založili Rusi v 16. storočí a Podolay pripomína, že sa rozrástlo vďaka nerastnému bohatstvu, ktoré sa tu ťažilo a po ťažbe zostali obrovské podzemné priestory. Z 20-tisícového mesta, akým bol Bachmut na prelome 19. a 20. storočia, sa do roku 1989 dostalo na 90-tisíc obyvateľov. Odvtedy ich ubúdalo a v roku 2015 ich bolo 77-tisíc, čo podľa Podolaya znamená, že vláda v Kyjeve nedokázala udržať ekonomickú prosperitu tohto mesta.

Predurčený na zničenie

„Nič nezostane ruským podľudom, ktorí budú obývať mesto. To isté platí pre všetky oblasti, vrátane vidieckych, ktoré chcú patriť Rusku. Kyjevskí vojaci plienia a pália všetko, čoho sa musia vzdať. Ale aj tam, kde ich už osem rokov vyháňajú, pokračujú v pustošení a zabili viac ako 14.000 civilistov. Mesto Doneck a okolie je stále ostreľované ťažkými zbraňami kalibru NATO a každý deň pribúdajú nové obete. Niet pochýb, že ide o vojnové zločiny. Ale kyjevský režim je v tradícii USA, ktoré v každej zo svojich útočných vojen najprv bombardovali mestá a zabili milióny civilistov,“pripomína Podolay vo svojom článku a upozorňuje, že Zelenskyj má pre toto mesto pripravený rovnaký osud, aký stihol Mariupoľ.

Poľskí žoldnieri

Všetko toto hovorí o duševnom stave Zelenského, ktorý vopred vie, že hlavným cieľom je zničiť čo najviac.

„V tom sú nápomocní aj poľskí žoldnieri, ktorých je desať či dvadsaťtisíc, ktorí tradične nenávidia Ukrajincov, no ešte viac nenávidia Rusov. Asi neprekvapí, že sa veselo podieľajú na ničení ukrajinských miest. Koniec koncov, stále sa majú otvorený účet so 60.000 Poliakmi, ktorých na konci vojny v roku 1945 zavraždili ukrajinskí nacionalisti,“ pripomína Podolay historické udalosti, ktoré v podvedomí národov stále pracujú.

Čo hlásia z frontu. Rusi opäť útočili (VIDEO)
Ruské jednotky zničili pri Kramatorsku vlak s muníciou Ozbrojených síl Ukrajiny. Ministerstvo obrany oznámilo zničenie ešalónu s 200 tonami munície ukrajinskej armády. Zničili vlak Ako sa píše v správe ruského ministerstva obrany, "V... Čítať ďalej
01 | 05 | 2023 | Milan Laca

Bohatý východ

Kým na Slovensku sú ekonomicky silnejšie regióny na západe krajiny, Ukrajina to mala rozložené presne naopak – hospodársky významné bývali východné oblasti Ukrajiny. O to sa postaral ťažký priemysel spojený s ťažbou a spracovaním nerastov.

„Po roku 1990 tam bol priemerný príjem takmer dvakrát vyšší ako v západných častiach a práve o tieto regióny prišiel Kyjev vlastnou vinou. Ak by pučistická vláda za Porošenka nezakázala ruský jazyk, nestalo by sa vôbec nič. Minskými dohodami sa mu ešte stavali zlaté mosty. Porošenko však po nich nechcel ísť ďalej, ako priznal minulý rok. A bola to Merkelová a Hollande, ktorí tiež oznámili, že tieto dohody nikdy nemali za cieľ zachovať mier a zjednotenú Ukrajinu. Vojnu s Ruskom naplánovali títo zločinci a neváhali o tom dokonca klamať OSN,“ pripomína ďalšie súvislosti Podolay a upozorňuje, že ak by bez ujmy tieto regióny tak, ako sa rozhodli v referendách, vstúpili do Ruskej federácie, bol by to jasný ekonomický zisk pre Rusko. Tu Podolay ako príklad použil Krym.

„To by však masívne poškodilo povesť hodnotového západu. Zelenskyj teda používa americkú metodológiu v tom zmysle, že akonáhle stratia kontrolu nad oblasťou, nikde nesmie dôjsť k zlepšeniu životných podmienok,“myslí si politik.

screenshot videa youtube | Mariupoľ - aj tu bola podľa Podolaya aplikovaná politika spálenej zeme
Festival nenávisti

Podolay si všíma aj fakt, že už aj USA napomínajú Kyjev, aby „nestrieľal zo všetkých rúr v snahe spôsobiť čo najväčšie škody“.

„Vôbec nezáleží na tom, či to má vojenský zmysel. Je to čistá nenávisť, ktorá poháňa tieto činy. To, že za to nie sú povolaní na zodpovednosť je spôsobené aj tým, že západných politikov pohlcuje rovnaká nenávisť. Akceptujú každý (vojnový) zločin, obrovské škody na vlastnej ekonomike, státisíce mŕtvych tiel, hlavné je, že by to mohlo poškodiť Rusko. Pokiaľ teda NATO dodáva zbrane Kyjevu, podporuje Zelenského politiku úplného zničenia spálenej zeme. Všetci politici, ktorí to podporujú, sú v tradícii USA vinní za ničenie, smrť a útek nevinných civilistov,“ nešetrí zodpovedných Podolay.

Je najvyšší čas hovoriť o mieri!

Podolay v tejto súvislosti upriamuje pozornosť na návštevu Čaputovej a Pavla na Ukrajine a pýta sa, či rokovali aj o mierovom riešení konfliktu, alebo ide len o potrebu ďalších zbraní na ešte zničenejšiu Ukrajinu.

„Alebo išlo hlavne o PR akciu a náležité fotky (aj tie dekadentné s luxusného vlaku!) a videá s krytov, pre nastávajúcu volebnú kampaň slovenskej prezidentky? Ak tam nebola žiadna reč o mieri, boli to len vyhodené peniaze daňových poplatníkov,“uzatvára Podolay.

Facebook / Zuzana Čaputová

Už to raz pochopte, na Ukrajine nejde o Ukrajinu - píše Kyivpost
Špekulácie o tom, čo sa stane po očakávanej jarno-letnej ofenzíve Ukrajiny, narastajú. Niekoľko významných odborníkov opakuje podobnú argumentáciu: Ak sa Ukrajine nepodarí vziať si späť celé územie, ktoré Rusko zabralo od roku 2014, Západ by mal... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme