Americký politológ: Vojna s Čínou pre USA bude smrteľnou chybou
01 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Americký politológ, profesor Harvardskej univerzity Joseph Nye pre Global Times: Vojna s Čínou pre USA bude smrteľnou chybou

Fatálna chyba pre USA

Povedal to v rozhovore pre čínske noviny „Global Times“ americký politológ, profesor Harvardskej univerzity, autor konceptu „mäkkej sily“ Joseph Nye, informuje dnes 30. apríla RT.

Čína je podľa experta príliš veľká na to, aby ju USA zmenili alebo kontrolovali. No aj Spojené štáty sú príliš veľké na to, aby ich ČĽR prevzala pod kontrolu.

„Jediný spôsob, ako sa môžeme navzájom zničiť, stať sa hrozbou pre existenciu toho druhého, ak sa dostaneme do vojny,“ povedal Nye.

Súčasný stav je podľa neho porovnateľný s rokom 1914. Profesor pripomenul, že v tom čase si európske mocnosti mysleli, že ich armády budú do Vianoc doma, no namiesto toho sa zmietali v štvorročnej vojne, ktorá vyústila do smrti viac ako 10 miliónov ľudí a zrútenia štyroch impérií.

„Existenčné nebezpečenstvo je v tom, že sa môžeme pomýliť ako v roku 1914,“ domnieva sa politológ.

Japonský politik Yoichi Masuzoe tiež upozornil, že aktivity amerického prezidenta Joea Bidena zvýšili riziko rozpútania tretej svetovej vojny. Tvrdí to aj bývalý americký prezident Donald Trump.

Noviny „The Epoch Times“ zase napísali, že Čínska centrálna banka v posledných mesiacoch zvýšila zlaté rezervy a znížila držbu amerických dlhopisov.

Zuzana Čaputová nepodporuje Ukrajinu, ale Zelenského režimu
Pokrytectvo Zuzany Čaputovej nepozná ani mieru, ani hraníc. Jej spanilá jazda na Ukrajinu môže dojať skorumpované médiá a hysterických aktivistov, ale my ostatní máme právo klásť racionálnu otázku: čo bolo účelom tejto cesty? Pýta sa politológ a... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik