Poznáte slovenské "naj"?
28 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Slovensko nie je veľké, veď na glóbuse ho možno prirovnať k špendlíkovej hlavičke a autom ho prejdeme od východu na západ za nejakých osem hodín a zo severu na juh za zhruba polovicu času. To nám, obyvateľom Slovenska dáva pocit, že svoju krajinu dokonale poznáme.

Viete však, ktoré mestá tvoria prvú dvadsiatku najväčších miest? A čo obce? Že najvyšší vrch Slovenska je Gerlachovský štít, to viete, ale poznáte ďalšie slovenské „naj“?

Najväčšia je Bratislava

„No to mi je novinka,“ poviete si. A neprekvapíme vás ani tým, že druhým najväčším mestom sú Košice. Tie majú zhruba štvrť milióna obyvateľov, teda polovicu počtu obyvateľov Bratislavy. Tretím najväčším mestom je Prešov a o čosi menšia je Žilina. Možno vás prekvapí, že päticu uzatvára Nitra, ktorá však má iné naj. Banská Bystrica je až na šiestom mieste. Nasledujú ju Trnava, Trenčín, Martin a prvú desiatku uzatvára Poprad.

Druhá desiatka nie je o nič menej zaujímavá

Nájdete v nej Prievidzu, Zvolen, Považskú Bystricu, Nové Zámky ale aj Michalovce. Ďalším zástupcom východu je Spišská Nová Ves. Do prvej dvadsiatky sa zmestili aj Komárno, Levice, Humenné a Bardejov. Tesne „za bránami druhej desiatky“ ostal Liptovský Mikuláš.

Kam nám mizne Slovensko, alebo Posledný nech zhasne
Pri otázke, kam sa stráca Slovensko sa pristihujem stále častejšie. Lebo verchuška už sa hádam ani netají tým, že do budúcnosti sa so Slovenskom neráta. Ale poďme z oblasti hmlistých teórii mojej „dezolé hlavy“ do faktov. Podložených. Nie mnou.... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

A čo vidiek?

Odkedy sú Gabčíkovo a Nesvady mestami, titulom najväčšej obce Slovenska sa hrdia Smižany pri Spišskej Novej Vsi. Za nimi nájdeme Bernolákovo, Dunajská Lužná, Jarovnice, Ivanka pri Dunaji či Chorvátsky Grob, Belušu, Čaňu, Oščadnicu a Rakovú.

Ďalšie údaje sa mohli zmeniť, keďže dáta platia k 1. januáru 2022. Medzi najmenšie slovenské obce patrí Príkra, Ondavka, Havranec, Šarbov, Oľšinkov, Parihuzovce, Potok, Bystrá, Krokava a Poproč. V týchto obciach sa počet obyvateľov pohybuje medzi číslami 12 a 24, hoci je možné, že niekde sa rozrástol...

Facebook / Príkra - najmenšia obec na Slovensku 27. september 2022 ·

Niekoľko slovenských naj

Keď už hovoríme o slovenských najväčších a najmenších mestách, poďme sa pozrieť na ďalšie „naj“ našej domoviny. Najvyšším slovenským pohorím sú Vysoké Tatry s najvyšším vrchom Gerlachovským štítom, ktorý meria 2655 metrov. Naproti tomu najnižšie položeným bodom Slovenskej republiky je rieka Bodrog v obci Viničky.

Najsevernejšie miesto SR je Beskydok 1168,4 m n. m. Najzápadnejšie miesto SR Záhorská Ves Najjužnejšie miesto SR sú Patince a východnejšie, ako na Kremenec 1221 m n. m. už je len Ukrajina.

Ak chcete navštíviť najväčší jaskynný komplex, musíte vycestovať do Nízkych Tatier, ide totiž o tamojšie Demänovské jaskyne. Asi 30 objavených jaskýň má spoločnú dĺžku 22,5 km. Demänovská jaskyňa Slobody s bohatou kvapľovou výzdobou je jednou z najkrajších a najnavštevovanejších jaskýň.

Rieka s najvyšším prevýšením je Poprad a objemom najväčšia vodná nádrž je Liptovská Mara. Tá leží na najdlhšej rieke na Slovensku – Váh a je jednou z priehrad Vážskej kaskády.  

Facebook | @Demänovská jaskyňa

Iliev Bartalosovej: Kto vám zaplatil za reči proti LGBT+ ? (GALÉRIA)
Hviezdičku Máriu „Mary“ Bartalos diváci poznajú zo seriálu Oteckovia. Návštevníci kín ju mohli vidieť v snímkach Trhlina, či Backstage. Nedávno skončila s herectvom a aktuálne členom LGBT+ odkázala, že láska ľudí rovnakého pohlavia nie je od Boha a... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme