EÚ zavádza zatiaľ NAJPRÍSNEJŠIU ÚROVEŇ CENZÚRY pre sociálne médiá
27 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Európska komisia v utorok oznámila počet platforiem sociálnych médií a ďalších veľkých technologických webových stránok, ktoré budú od leta podliehať prísnejšiemu moderovaniu obsahu týkajúceho sa takzvaných nenávistných prejavov a dezinformácií. O téme informuje americký portál Breitbart.

Cenzúra narastá

Podľa nedávno prijatého zákona Európskej únie o digitálnych službách (DSA), ktorý blok opísal ako poskytujúci „bezprecedentnú úroveň verejného dohľadu“ na internete, Európska komisia do 25. augusta zavedie najmenej 19 online platforiem pod najprísnejšiu úroveň cenzúry. 

Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton pri oznámení opatrenia povedal: „S veľkým rozsahom prichádza veľká zodpovednosť,“ a dodal: „Nebudú sa môcť správať, akoby boli príliš veľkí na to, aby ich to zaujímalo.“

eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton / TASR

Moderovanie obsahu

Komisia doteraz identifikovala Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Bing, Booking.com, Facebook, Google Play, Mapy Google, Vyhľadávanie Google, Nákupy Google, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube a Zalando ako tých, ktorí potrebujú prísnejšie „moderovanie obsahu“.

V zákone o digitálnych službách sa uvádza, že webové stránky alebo online platformy s najmenej 45 miliónmi používateľov v rámci EÚ budú podliehať prísnejšej regulačnej kontrole za predpokladu, že majú osobitnú zodpovednosť za kontrolu internetu a poskytovanie „bezpečnosti“ svojej používateľskej základni. Legislatíva výrazne rozširuje schopnosť Bruselu kontrolovať takzvané „nenávistné prejavy“ a „dezinformácie“.

Lavrov sa obul do českého prezidenta Pavla: Takto sa nespráva normálny politik!
V rozhovore pre POLITICO Petr Pavel – bývalý generál NATO – tvrdí, že Čína má z vojny príliš veľký prospech na to, aby hrala mierotvorcu. Výrok českého prezidenta podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova nezodpovedá činnosti... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Sloboda prejavu dostáva na frak

Tí, ktorí nedodržia zákon o cenzúre do februára 2024, budú čeliť pokute od EÚ až do výšky šiestich percent ich celosvetových príjmov, ako aj potenciálnemu úplnému zákazu v Európe.

Hnacia sila legislatívy, Thierry Breton, bývalý francúzsky technologický manažér, už skôr varoval nového šéfa Twitteru Elona Muska, že stránka by mohla byť v Európskej únii zakázaná, ak by obnovila slobodu prejavu spoločnosti.

Hoci návrh zákona tvrdí, že sa snaží chrániť slobodu prejavu, sám Breton podporil Big Tech, keď vzala cenzúru do vlastných rúk. Vyjadrila podporu rozhodnutiu Twitteru zakázať vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa v roku 2021, keď povedala, že technologické spoločnosti „uznali svoju zodpovednosť, povinnosť a prostriedky na zabránenie šírenia nelegálneho vírusového obsahu“.

Musk v hľadáčiku

Utorkové oznámenie je len poslednou výzvou, ktorej Twitter čelí odkedy Elon Musk prevzal platformu. Začiatkom tohto mesiaca prokurátori v Berlíne oznámili, že začali právne kroky proti platforme podľa nemeckého zákona o presadzovaní práva v sieti (NetzDG) ​​za to, že nedokázala vyčistiť „nezákonný“ obsah, ako sú nenávistné prejavy a urážky. Ak bude prípad úspešný, gigantovi zo Silicon Valley hrozí pokuta až 50 miliónov eur.

Zatiaľ čo šéf Twitteru Elon Musk vyjadril túžbu uľahčiť slobodu prejavu na svojej platforme, povedal tiež, že Twitter bude dodržiavať miestne zákony vlád po celom svete. Ako napríklad v EÚ, kde neexistuje silná ochrana v štýle prvého dodatku pre slobodu prejavu ako v Spojených štátoch.

Putin podpísal dekrét: TOTO JE ODVETA ZA SANKCIE!
Ruský prezident Vladimir Putin v utorok podpísal dekrét o zavedení možných odvetných opatrení v prípade zhabania ruského majetku v zahraničí, informuje CNN s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. Zhabú majetok nepriateľských... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik