Celý svet rekordne ZBROJÍ! A Európa najviac
24 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Svet nikdy neminul toľko na armádu! Čísla zverejnené v pondelok ukazujú, že v roku 2022 bolo celosvetovo vyplatených 2,24 bilióna dolárov, pričom Európa vedie. Kvôli požiadavkám Ukrajiny na pokračujúce dodávky bojového hardvéru. Informuje o tom portál Breitbart.

Rekordné globálne vojenské výdavky

Celkové výdavky rástli už ôsmy rok po sebe, uviedol Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI) vo svojej výročnej správe o globálnych vojenských výdavkoch. V Európe došlo k 13-percentnému nárastu, najstrmšiemu za najmenej 30 rokov, a to v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a širšej neistoty vo svete.

Niektoré z najprudších nárastov boli zaznamenané vo Fínsku (+36 percent), Litve (+27 percent), Švédsku (+12 percent) a Poľsku (+11 percent).

„Nepretržitý nárast globálnych vojenských výdavkov v posledných rokoch je znakom toho, že žijeme v čoraz neistejšom svete,“ povedal Nan Tian, ​​vedúci výskumník programu SIPRI pre vojenské výdavky a výrobu zbraní.

Žiadne zlepšenie nečakajte

Štáty posilňujú vojenskú silu v reakcii na zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie, ktorého zlepšenie v blízkej budúcnosti nepredpokladajú.

Celkovo zostávajú Spojené štáty zďaleka najväčším svetovým investorom do armády. Vojenské výdavky USA dosiahli v roku 2022 877 miliárd dolárov, čo bolo 39 percent celkových globálnych vojenských výdavkov a trikrát viac ako suma, ktorú vynaložila Čína, ktorá je druhým najväčším investorom na svete.

Munícia, Getty Images

Reálny nárast výdavkov v USA o 0,7 percenta v roku 2022 by bol ešte väčší, keby nebola najvyššia miera inflácie od roku 1981.

Nárast vojenských výdavkov USA v roku 2022 bol z veľkej časti spôsobený bezprecedentnou úrovňou finančnej vojenskej pomoci, ktorú poskytli Ukrajine,“ pokračoval Nan Tian.

"Vzhľadom na rozsah amerických výdavkov má aj malé zvýšenie v percentách významný vplyv na úroveň globálnych vojenských výdavkov."

Rady Ukrajine z USA: TADIAĽTO PRERAZÍTE PROTI RUSOM
Vojna na Ukrajine trvá už 425 dní a americký Inštitút pre štúdium vojny priniesol rozsiahlu analýzu situácie na celom fronte. Naznačil, kde je ruská obrana najlepšie pripravená na ukrajinskú protiofenzívu a kde majú, naopak, obranu najslabšiu.... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Správa obsahuje zoznam ďalších pozoruhodných udalostí:
  • Reálny nárast svetových vojenských výdavkov v roku 2022 spomalili vplyvy inflácie, ktorá v mnohých krajinách vyletela na úrovne, ktoré neboli zaznamenané desaťročia. V nominálnom vyjadrení (teda v bežných cenách bez očistení o infláciu) sa celosvetový úhrn zvýšil o 6,5 percenta.
  • Vojenské výdavky Indie vo výške 81,4 miliardy dolárov boli štvrté najvyššie na svete. Bolo to o 6,0 percenta viac ako v roku 2021.
  • V roku 2022 vojenské výdavky  Saudskej Arábie , piateho najväčšieho vojenského míňania, vzrástli o 16 percent a dosiahli odhadovaných 75,0 miliárd dolárov, čo je prvý nárast od roku 2018.
  • Vojenské výdavky Nigérie klesli o 38 percent na 3,1 miliardy dolárov po 56 percentnom zvýšení výdavkov v roku 2021.
  • Vojenské výdavky  členov NATO  dosiahli v roku 2022 celkovo 1232 miliárd USD, čo bolo o 0,9 percenta viac ako v roku 2021.
  • Spojené  kráľovstvo  malo najvyššie vojenské výdavky v strednej a západnej Európe vo výške 68,5 miliardy USD, z čoho odhadom 2,5 miliardy USD (3,6 percenta) tvorila finančná vojenská pomoc Ukrajine.
  • V roku 2022  turecké vojenské výdavky klesli tretí rok po sebe a dosiahli 10,6 miliardy dolárov, čo je oproti roku 2021 pokles o 26 percent.
  • Vojenské výdavky Etiópie vzrástli v roku 2022 o 88 percent a dosiahli 1,0 miliardy dolárov. Nárast sa zhodoval s obnovenou vládnou ofenzívou proti Frontu ľudového oslobodenia Tigray na severe krajiny.

Tank Leopard, foto: Getty Images

Výdavky na Ukrajinu sa vymykajú z rebríčkov

Think tank uviedol, že vojenské výdavky na Ukrajine vzrástli v roku 2022 viac ako šesťkrát na 44 miliárd dolárov, čo je najvyšší jednoročný nárast vojenských výdavkov krajiny, aký kedy bol zaznamenaný v údajoch SIPRI.

Medzitým ruské vojenské výdavky vzrástli v roku 2022 odhadom o 9,2 percenta na približne 86,4 miliardy dolárov. To sa rovnalo 4,1 percenta ruského hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2022, čo je nárast z 3,7 percenta HDP v roku 2021.

Reuters zverejnil rozhovor s ukrajinským vojakom „SS“ „Adolfom“
To nedomysleli! Tlačová agentúra Reuters zverejnila rozhovor s vojakom prezývaným „Adolf“, ktorý slúži v ukrajinskej brigáde „SS“. Informuje o tom americký portál Breitbart. Adolf z brigády SS Rozhovor agentúry Reuters s ukrajinským vojakom... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik