Rady Ukrajine z USA: TADIAĽTO PRERAZÍTE PROTI RUSOM
24 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Vojna na Ukrajine trvá už 425 dní a americký Inštitút pre štúdium vojny priniesol rozsiahlu analýzu situácie na celom fronte. Naznačil, kde je ruská obrana najlepšie pripravená na ukrajinskú protiofenzívu a kde majú, naopak, obranu najslabšiu. Popísal tiež, čo musia Ukrajinci predviesť, ak naozaj chcú uspieť a oslobodiť svoju krajinu, informujú české Parlamentní Listy.

 

Washingtonský inštitút pre štúdium vojny (ISW) tentoraz spísal trochu netradičnú správu.

Predpokladajme...

„Predpokladá najmä, že Ukrajina bude schopná viesť koordinovanú viacbrigádnu mechanizovanú útočnú operáciu s plným využitím údajných deviatich brigád pripravovaných pre túto operáciu. Táto úloha je náročná a väčšia ako akékoľvek ofenzívne úsilie, o ktoré sa Ukrajina doteraz pokúsila (napríklad pri protiofenzíve v Charkove boli údajne použité štyri ukrajinské brigády)," začal ISW.

"Predpokladá tiež, že Ukrajina bude mať do svojich jednotiek integrovaný dostatok tankov a obrnených transportérov rôznych druhov, aby mohla podporovať rozšírený mechanizovaný manéver, že ukrajinské mechanizované jednotky budú mať dostatok munície všetkého druhu vrátane delostrelectva a že Ukrajina bude schopná viesť presné údery na veľké vzdialenosti pomocou systémov HIMARS a ďalších podobných systémov integrovaných s manévrovými operáciami a podporujúcich ich, ako to robila skôr,“ pokračuje inštitút.

„Ďalej predpokladá, že ukrajinské sily budú disponovať schopnosťami odmínovania a premostenia potrebnými k relatívne rýchlemu presunu cez pripravené obranné pozície. ISW nevidí dôvod spochybňovať akýkoľvek z týchto predpokladov vzhľadom na intenzitu, s akou sa Ukrajina údajne na túto operáciu pripravovala, a na čas, ktorý jej na to bol potrebný, ako aj na vybavenie, ktoré údajne dodali ukrajinským silám západnej krajiny,“ vyratúva inštitút predpoklady.

Ak jeden predpoklad zlyhá, tak...

Upozornil však tiež, že pokiaľ niektorý z uvedených predpokladov nebude platiť, potom sa nižšie stanovené závery nemusia naplniť. V takom prípade budú mať väčšie šance udržať dobyté pozície. Ukrajina má podľa inštitútu potenciálne možnosť zaútočiť kdekoľvek pozdĺž celého frontu, a pokiaľ ISW vyhodnocuje, kde by mohlo k útoku dôjsť, vraj tým nevylučuje, že sa ukrajinské operácie rozvinú inde.

Podľa CNN budú mať Ukrajinci k dispozícii viac tankov Leopard 2. „Šesť tankov Leopard 2 opustilo Španielsko a za menej ako týždeň dorazia na Ukrajinu,“ uviedla americká spravodajská stanica s odvolaním sa na španielsku ministerku obrany Margaritu Roblesovú.

Rusi operujú v siedmich osiach

ISW odhaduje, že ruské sily v súčasnosti operujú v siedmich osiach: Kupjansk, Luhanská oblasť, Bachmut, Avdijivka-Doneck, západný Doneck/východné Záporožie, západné Záporožie a Chersonská oblasť.

„A je veľmi pravdepodobné, že väčšina ruských prvkov na celej Ukrajine je výrazne pod plným stavom v dôsledku strát utrpených v predchádzajúcich fázach vojny,“ upozornil ISW.

Na Kupjanskej osi podľa ISW viedli Rusi obmedzené útočné operácie od jesene 2022, ale nedosiahli svoje operačné ciele, nedosiahli Kupjansku ako strategický post. Na osi Svatovej/Kremina sa podľa ISW pokúsili o prielom ruskí výsadkári, a to vo februári 2023, ale ani táto elita ruskej armády neuspela. 

„Táto ofenzíva teraz operačne vyvrcholila a dosiahla iba niekoľko lokálnych taktických úspechov. U Svatovej sa pravdepodobne angažuje aj 6. tankový pluk 90. ​​tankovej divízie a ruský vojenský bloger na začiatku januára poznamenal, že mobilizovaní vojaci tohto pluku bojujú v tejto oblasti bez rotácie od októbra 2022,“ upozornil inštitút s tým, že to naznačuje, že niektoré z jednotiek nemajú dostatočné rezervy, aby mohli striedať vojakov a nechávať ich odpočívať v zázemí.

Rusko odrazilo útok na Krym
Ruská Čiernomorská flotila odrazila v pondelok v skorých ranných hodinách útok bezpilotného lietadla na krymský prístav Sevastopoľ, uviedol guvernér mesta v aplikácii na odosielanie správ Telegram. Informuje o tom The Guardian. "Podľa najnovších... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

„Geolokačné zábery potvrdzujú, že ruské sily použili systémy TOS-1A v okolí Kreminy už 1. apríla. Hlavné riaditeľstvo ruského generálneho štábu (GRU) tiež nasadilo na línii Svatove-Kremina obmedzené prvky špeciálnych síl (Spetsnaz), ktoré majú pravdepodobne kompenzovať nedostatok potrebných schopností pechoty. Zjavné zvýšenie významu jednotiek Spetsnaz v tejto oblasti je pravdepodobne súčasťou snahy ruského vojenského velenia zmierniť straty pozemných útočných jednotiek,“ upozornil inštitút.

Pokiaľ ide o Bachmut, inštitút predpokladá, že sa v dobytí mesta bude ďalej angažovať súkromná armáda wagnerovcov, ktorú založil Jevgenij Prigožin. ISW tvrdí, že mesto možno padne, ale len za cenu skutočne veľkých ruských strát. U Bachmutu sa vraj tiež ukazuje, že oslabuje napätie medzi wagnerovcami a klasickou armádou, pretože Prigožinovi muži dostali k dispozícii ruské tanky T-90. A CNN upozorňuje, že wagnerovci spolu s ruskými výsadkármi v Bachmute ďalej postupujú. Síce pomaly, ale postupujú.

Ukrajinskí vojaci v Bachmute. Fotografia: Anatolii Stepanov/AFP/Getty Images

Na frontovú líniu Avdijivka-Doneck sa podľa ISW veľmi angažujú sily samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ale nedosahujú väčšie úspechy. Okrem iného preto, že majú slabé velenie a veľké straty, takže do útočných operácií vrhá často nedostatočne vycvičených mužov.

Na osi južnej Doneck/východné Záporožie sa ruské sily pokúšali preraziť pri Vuhledare, ale podobne ako v iných častiach frontu neuspeli. Ruská námorná pechota od februára, kedy sa rozbehla ofenzívu pri Vuhledare, hlási straty 150 až 300 vojakov deň čo deň.

"Ukrajinská rozviedka tiež zaznamenala, že na podporu 155. námornej pešej brigády v okolí Vuhledaru dorazili prvky 98. divízie VDV, čo ďalej zdôraznilo deštrukciu tejto formácie," uviedol inštitút.

Americký generál prezradil: TOTO JE PRE RUSOV KONIEC!
Deutsche Welle: „TOTO JE PRE RUSOV KONIEC!“ Americký generál Hodges sa tvrdo vyhráža skorým začiatkom protiofenzívy a prezradil, čo strašné vyvedú Rusom jeho ukrajinskí zverenci a medzinárodní žoldnieri! Jarná protiofenzíva v júni? Veľká... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Snahy Ukrajiny

Ukrajina sa podľa ISW snaží útočiť v Záporoží, ale Rusi tu útoky úspešne odrážajú. „Ruské sily v západnej Záporožskej oblasti sú pravdepodobne menej vyčerpané a oslabené ako sily inde na fronte vzhľadom k prevažne defenzívnemu charakteru operácií na tomto fronte, ktoré zatiaľ v roku 2023 prebiehali,“ uviedol inštitút.

Aj v Záporoží sa vraj Rusi stretávajú s tým, že pracujú s nedostatočne trénovanými regrútmi, ale v ich prospech hovorí to, že v tejto oblasti je ruská obrana vybudovaná skutočne do hĺbky.

Naopak najslabšie miesto ruskej obrany je podľa ISW pri Chersone, kde boli Rusi najprv nútení stiahnuť sa z jedného brehu Dnepra. Cez víkend navyše vyšlo najavo, že ukrajinské sily Dneper prekročili a oslobodili jednu z dedín v doteraz okupovanej oblasti.

Ruská strana podľa katarskej televízie Al-Džazíra popiera, že by ukrajinské jednotky úspešne prekročili rieku.

Zdroj google maps | Dneper pri Chersone

Natalia Humenijuková, hovorkyňa ukrajinského južného velenia, správu o postupe na brehu rieky nepotvrdila ani nevyvrátila, čo podľa nej ukrajinskej televízii predznamenalo „veľmi silné ostreľovanie“ v okresoch okolo miest Cherson a Beryslav na západnom brehu.

"V reakcii na tieto informácie nepriateľ výrazne zintenzívnil svoje útoky na protiľahlom brehu," uviedla s odkazom na hlásený prechod rieky. Bohužiaľ podľa nej došlo aj na zranenie civilistov a na zničenie asi 30 budov.

Ukrajinské sily si údajne vytvorili oporný bod pri meste Olešky cez deltu rieky Dneper od Chersonu a Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že sa blížia aj k neďalekej dedine Dači. Tento think-tank sa pri tomto hodnotení odvoláva na údaje ruských vojenských bloggerov.

Reuters zverejnil rozhovor s ukrajinským vojakom „SS“ „Adolfom“
To nedomysleli! Tlačová agentúra Reuters zverejnila rozhovor s vojakom prezývaným „Adolf“, ktorý slúži v ukrajinskej brigáde „SS“. Informuje o tom americký portál Breitbart. Adolf z brigády SS Rozhovor agentúry Reuters s ukrajinským vojakom... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Selfie cez Dneper?

Kremľom dosadený šéf Chersonskej oblasti poprel, že by sa ukrajinské sily opevnili na východnom brehu rieky.

Vladimír Saldo na Telegrame uviedol, že ruské sily majú oblasť „plne pod kontrolou“, a vyslovil domnienku, že snímky, na ktoré sa odvoláva Inštitút pre štúdium vojny, mohli zobrazovať ukrajinské diverzné jednotky, ktorým sa „podarilo urobiť si selfie “ cez Dneper, než boli zatlačené späť.

„Je veľmi pravdepodobné, že zostávajúce zoskupenie na východnom (ľavom) brehu je tvorené predovšetkým silne poddimenzovanými zvyškami prevažne mobilizovaných jednotiek. Tieto prvky boli od stiahnutia na jeseň 2022 vyradené z boja, takže môžu byť o niečo čerstvejšie ako prvky na iných miestach frontu. Problémy s morálkou a zlý výcvik a disciplína sú však v tejto oblasti pravdepodobne bežné, najmä preto, že inde sú zapojené kompetentnejšie konvenčné prvky,“ uviedol inštitút. 

Proti-tankové prekážky - dračie zuby, Foto: Repro Substack

„Ruské jednotky v Chersonskej oblasti, rovnako ako v západnom Záporoží, sú pravdepodobne relatívne menej vyčerpané ako sily inde na fronte a namiesto toho sa pripravujú na obranu v hĺbke. Ruské zoskupenie v Chersonskej oblasti je však zrejme rozptýlené a nemá dostatočný počet mužov,“ uviedol ISW.

Na juhu Ukrajiny môžu podľa ISW Rusi do bojov nasadiť lode Čiernomorskej flotily, ale ich vplyv na ruské pozemné operácie v tomto regióne bude tak či tak obmedzený.

Vo všeobecnej rovine ISW uviedol, že pokiaľ sa Ukrajincom podarí vykonať kombinovanú operáciu väčšieho počtu rôznych jednotiek, Rusi jej budú odolávať len ťažko. Už kvôli veľkým problémom s klesajúcou morálkou.

Amerika nestíha
Ukrajinský dopyt zasiahol americké zásoby ťažkej munície i výrobné kapacity, píše americký portál Breitbart. USA nedokážu vyrobiť ťažkú ​​muníciu dostatočne rýchlo na to, aby uspokojili zdanlivo nenásytný dopyt Ukrajiny. To vytvára bezprecedentný... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Zaznelo však aj jedno varovanie

V Doneckej a Luhanskej oblasti existujú úseky, kde Rusi stačili vybudovať obranné posty až do hĺbky 20 kilometrov.

Obranné línie na juhu Ukrajiny však vyzerajú úplne inak. Ruské sily na južnej Ukrajine sa zdanlivo pripravili na obranu do hĺbky, s niekoľkými líniami opevnenia, ktoré idú ďalej do tyla. Tieto obranné línie väčšinou pravdepodobne nie sú všetky silne obsadené – ruské sily jednoducho nemajú dostatok personálu, aby riadne obsadili opevnenie v oblastiach vzdialených od frontovej línie v hustote síl dostatočné na to, aby odolali rozhodnému mechanizovanému útoku. 

Úspešná ruská obrana v hĺbke bude pravdepodobne vyžadovať, aby ruské sily namiesto toho koordinovali niekoľkonásobné spätné manévre na ústup na každej nasledujúcej obrannej línii, čo si bude vyžadovať vysokú úroveň motivácie a disciplíny vojakov a spoľahlivé velenie a riadenie, ktoré bude dohliadať na zložitú a nebezpečnú operáciu, uzavrel inštitút.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Tak oni už rok pred vojnou plánovali útok na Krym
Generálporučík zboru talianskej armády, bývalý náčelník štábu Veliteľstva NATO pre južnú Európu a bývalý veliteľ síl KFOR v Kosove Fabio Mini podľa českého webu vasevec.info vyhlásil, že už v auguste a novembri 2021 sa USA a Ukrajina dohodli na... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik