Čína straší vo vesmíre
22 | 04 | 2023 I Milan Laca

Čína vyvíja kybernetické zbrane, na zasiahnutie nepriateľských satelitov.

Čína pripravuje kybernetické zbrane, aby získala kontrolu nad nepriateľskými satelitmi, čo by ich mohlo urobiť nepoužiteľnými na prenos dát alebo vojnový dohľad. Uvádza sa to v uniknutej správe americkej rozviedky, ktorú analyzoval Financial Times.

Ďalší dokument

Dokument označený CIA, zverejnený tento rok a analyzovaný denníkom Financial Times, bol jedným z desiatok utajovaných dokumentov, zverejnených online v posledných týždňoch.  

VIDEO: Muskova Starship explodovala krátko po štarte
Obrovská raketa „Starship“ bez posádky od americkej spoločnosti SpaceX explodovala pri svojom prvom testovacom lete. Štart bol úspešný, ale odpojenie horného stupňa od nosiča zlyhalo. Raketa explodovala. Súkromná vesmírna spoločnosť Elona Muska... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Slabé Rusko 

Podľa USA je túžba Číny „vyradiť, využiť alebo ukradnúť“ nepriateľské satelity kľúčovou súčasťou úsilia o kontrolu informácií, ktoré považuje za kľúčovú „oblasť vedenia vojny“. Kybernetické zariadenia tohto druhu sú oveľa lepšie ako čokoľvek, čo Rusko používa vo vojne proti Ukrajine. Ruské systémy, prvýkrát vyvinuté v 80. rokoch, pozostávajú z rušenia signálov medzi satelitmi SpaceX na nízkej obežnej dráhe a ich pozemnými terminálmi, vysielaním rovnakých frekvencií z mobilných rušiacich systémov, ako je Tirada-2.

Problém - Čína

Namiesto toho sa ambicióznejšie kybernetické útoky Číny zameriavajú na napodobňovanie signálov, ktoré nepriateľské satelity dostávajú od svojich operátorov, čo spôsobuje ich úplné ovládnutie alebo znefunkčnenie v rozhodujúcich momentoch boja. Takéto kybernetické schopnosti, ako sa uvádza v dokumente, by Číne umožnili „zmocniť sa kontroly nad satelitom, čím by sa stal neúčinným pre podporu komunikácií, alebo spravodajských, sledovacích a prieskumných systémov“. USA neprezradili, či má podobné schopnosti.

Milan Uhrík takmer na titulke prominentného čínskeho webu
"Európski zákonodarcovia požadujú autonómny a kooperatívny prístup EÚ k Číne" píše popredný spravodajský web Číny, určený na export správ do zahraničia english.news.cn v článku, v ktorom venuje veľký priestor aj europoslancovi a predsedovi Hnutia... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme