Milan Uhrík takmer na titulke prominentného čínskeho webu
21 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

"Európski zákonodarcovia požadujú autonómny a kooperatívny prístup EÚ k Číne" píše popredný spravodajský web Číny, určený na export správ do zahraničia english.news.cn v článku, v ktorom venuje veľký priestor aj europoslancovi a predsedovi Hnutia Republika Milanovi Uhríkovi.

"Niektorí poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali členské štáty Európskej únie (EÚ), aby vypracovali autonómnu politiku voči Číne nezávislú od Spojených štátov a usilovali sa o spoluprácu namiesto konfrontácie s Pekingom." Začína čínsky web.

Návrat k návšteve Leyenovej v Číne

Európsky parlament mal v utorok v Štrasburgu plenárne zasadnutie o „potrebe koherentnej stratégie pre vzťahy medzi EÚ a Čínou“, ktoré nasledovalo po misiách niekoľkých európskych lídroch vrátane španielskeho premiéra Pedra Sancheza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a predsedníčky Európskej komisie Ursuly von. der Leyen v Číne v posledných týždňoch.

A kde ho máme, tu ho máme

"Francúzsky prezident Macron po návšteve Číny vyhlásil, že Európa potrebuje väčšiu strategickú autonómiu a nemala by byť vazalom Spojených štátov amerických. Nezvyknem súhlasiť s Emmanuelom Macronom, ale tentoraz si myslím, že mal pravdu, pretože súčasný Európska politika nemá zmysel a ničí Európu,“ povedal va rozprave nezaradený slovenský europoslanec Milan Uhrík." - Cituje čínsky web predsedu Republiky

Ale ono to pokračuje

Citovaný web ďalej píše: "Uhrik sa odvolal na Macronove slová, keď s ním novinári v lietadle vracajúc sa z trojdňovej štátnej návštevy v Číne robili rozhovor pre Politico so sídlom v USA a francúzske noviny Les Echos, že Európa zvýšila svoju závislosť od Spojených štátov v oblasti zbraní a energie. a teraz sa musí zamerať na posilnenie vlastného obranného priemyslu. Francúzska hlava štátu povedala, že Európa musí znížiť svoju závislosť od Spojených štátov a strategická autonómia musí byť prioritou Európy.

Pokiaľ ide o politiku EÚ voči Číne, Uhrík povedal: "Niektorí z vás nás tlačia do konfrontácie s Čínou, pretože USA vnímajú Čínu ako hrozbu pre svoju svetovú dominanciu."

"Namiesto toho, aby sa Európa chopila príležitostí, ktoré ponúka rozvojová Ázia, hľadáme v každom hrozbu alebo nepriateľa. Čoskoro budeme mať sankcie proti celému svetu a celý svet bude izolovaný... Skončíme izolovaní. je najvyšší čas, naozaj najvyšší čas skoncovať s touto konfrontačnou politikou,“ povedal Uhrík.

Treba dodať, že toľko mediálnej pozornosti sa na spomínanom webe iba výnimočne venuje hlavám štátov Európy.

Čína na Washington kašle
"Čína s nami nehovorí", sťažujú sa USA. "Na neúprimných ľudí nemáme čas", odkazuje Peking. O tomto kurióznom "dialógu" superveľmocí píše český web novinky. cz. Pentagon sa podľa citovaného webu posťažoval, že čínski predstavitelia odmietajú... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme