Nové stíhačky F-16 budú PARKOVAŤ U SUSEDOV! Macko hovorí o HANBE
18 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Už v týchto týždňoch mali na Slovensku pristáť nové stíhačky F-16. Do ich výroby však zasiahla pandémia a tak si počkáme zrejme ešte rok, kým budú môcť prísť na naše územie. Slovensko rieši v tejto súvislosti problém, že pre stíhačky doteraz nemá pripravené letisko. Minister obrany Jaroslav Naď už pripustil, že lietadlá budeme musieť dočasne parkovať v jednej zo susedných krajín. O záležitosti informovali tvnoviny.sk.

Stavebné práce nie sú dokončené

Pokiaľ ide o príchod nových stíhačiek, minister Naď sa vyjadril, že štyri lietadlá by mali na územie SR prísť v prvej polovici roka 2024.

Lietadlá však dodnes nemajú pripravenú základňu. Letisko Sliač bude potrebné úplne prerobiť, stavebné práce však nie sú dokončené a napriek meškaniu sa možno nestihnú. Základňa má prejsť rozsiahlou modernizáciou za približne 100 miliónov eur.

Sliač bude po prestavbe spĺňať všetky podmienky z hľadiska operačného, aj z hľadiska geografického, pretože je v strede Slovenska a z hľadiska použitia stíhačiek je najvhodnejší,“ uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Marián Majer, ktorého cituje RTVS.

Minister Naď sa vyjadril, že verí, že v priebehu budúceho roka bude letisko natoľko pripravené, aby tam mohli byť umiestnené lietadlá. „Aj keď to neznamená, že budú hotové všetky práce,“ hovorí Naď.

Všetky stíhacie lietadlá MiG-29 zo Slovenska sú už na Ukrajine
Slovensko už odovzdalo Ukrajine všetkých 13 avizovaných stíhacích lietadiel MiG-29. Po štyroch kusoch, ktoré boli prepravené v marci tohto roka, ukrajinským silám úspešne odovzdalo aj ostatných deväť kusov. TASR o tom informovala hovorkyňa... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Budú parkovať u susedov?

Plán B je taký, že by stíhačky boli zatiaľ umiestnené na Záhorí. Minister dokonca pripúšťa aj plán C, podľa ktorého by sme sa dohodli s niektorou z okolitých krajín, že by stíhačky dočasne parkovali na jej území.

Generál vo výslužbe Pavel Macko si však myslí, že by to bola „hanba“. „Mali robiť všetko preto, aby sme ten termín stihli, lebo vlastne bola len čistá náhoda, že sme nedostali tie stíhačky v tom pôvodnom termíne,“ vyjadril sa Macko.

Generál Pavel Macko, Zdroj: TASR

Podľa predsedu brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu tu nejde o nič príjemné. „Áno, bohužiaľ, sú to veci, ktoré sa možno mohli riešiť skôr,“ myslí si Krúpa.

Vzdušný priestor Slovenska nateraz chránia české, poľské a maďarské stíhačky, pričom ho majú chrániť do konca roka. Zatiaľ nie je jasné, ako bude zabezpečená ochrana slovenského neba po skončení tejto dohody a do času, kedy k nám priletia stíhačky F-16, uviedla RTVS.

Dobré vzťahy s Čínou sú pre Slovensko nutnosťou
Napriek zložitým vzťahom v rámci geopolitickej situácie a rastúcej asertivite Číny sú dlhodobé vzťahy medzi Slovenskom a Čínou charakterizované spoluprácou a konštruktívnym bilaterálnym dialógom, ako aj na úrovni EÚ. Pre TASR to uviedol komunikačný... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik