Česko ukrajinské obilie brať neprestane
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Podľa ministra poľnohospodárstva Zdeňka Nekuly Česká republika neplánuje ísť v šľapajach Poľska, Slovenska a Maďarska a nezavedie zákaz na dovoz obilia z Ukrajiny. Oznámil to v pondelok s tým, že jednostranné zákazy zo strany susedov a Maďarska sú v rozpore s podmienkami jednotného trhu Európskej únie aj Svetovej obchodnej organizácie. Informujú o tom ParlamentlíListy.cz.

Neprijateľné opatrenia

„V priebehu víkendu som tému dovozu poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny riešil priamo s komisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowským, pýtal som sa ho, aká bude reakcia Európskej komisie na oznámený zákaz dovozu zo strany Poľska a Maďarska. Jednoznačne mi potvrdil, že podobné jednostranné opatrenia sú neprijateľné,“ uviedol Nekula.

Česko síce dovoz ukrajinských poľnohospodárskych komodít nezakázalo, zintenzívnilo však kontroly dovozu u obilnín určených na potravinárske využitie. Doterajšie testy ale zatiaľ neodhalili žiadnu chybnú vzorku, uviedlo Ministerstvo poľnohospodárstva.

Likvidovať celé zásielky

„Ochrana zdravia českých občanov je pre mňa absolútna priorita, preto v intenzívnych kontrolách budeme naďalej pokračovať a v prípade pozitívneho nálezu budeme likvidovať celé zásielky,“ vyhlásil Nekula.

Rozhodnutím Poľska, Slovenska a Maďarska, ktoré v snahe ochrániť vlastné trhy dovoz ukrajinských obilnín zakázali, sa budú tento týždeň zaoberať veľvyslanci krajín Európskej únie. Podľa informácií ČTK budú zástupcovia štátov rozhodovať o predĺžení bezcolného režimu pre všetky ukrajinské potraviny a poľnohospodárske výrobky, proti ktorému majú spomínané krajiny námietky. Európska komisia v pondelok krok Varšavy a Budapešti označila za neakceptovateľný.

Uhrík: Podávame podnet na GP. Otrávené obilie tu nechceme! (VIDEO)
Nie len Slovenskom už niekoľko dní otriasa škandál s kontaminovaným obilím z Ukrajiny. S tým obilím, ktoré malo ešte pred necelým rokom nakŕmiť hladnú Afriku. Zarážajúci je postoj EÚ, ktorej sa nepáči individuálne rozhodnutie Maďarska a... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Východoeurópania čelia odporu Bruselu 

Politici a predstavitelia Európskej únie sa obracajú na východné štáty Poľska, Maďarska a Slovenska za uvalenie zákazu dovozu na ukrajinskú poľnohospodársku produkciu, pričom obrubníky odsúdili ako nezákonné a kontraproduktívne.

Tieto tri krajiny v uplynulých dňoch zakázali dovoz ukrajinského obilia a iných potravinových produktov, pričom argumentovali, že prebytok vývozu zaplavil ich trhy a ohrozil živobytie miestnych farmárov.

Zákazy nastavili skupinu na kolízny kurz s Bruselom a zároveň ohrozujú krehkú solidaritu EÚ pri podpore boja Ukrajiny proti ruskej útočnej vojne.

Diplomati EÚ sa domnievajú, že zákazy dovozu sú v rozpore s medzinárodným právom aj právom EÚ – a nedosiahnu svoje ciele.

Slovensko tvrdí, že bolo nútené konať v pondelok po tom, čo Poľsko a Maďarsko cez víkend zablokovali dovoz. "Existovalo riziko, že sa ich trasy presmerujú k nám a vyvolajú ešte väčší tlak na náš malý domáci trh," povedal slovenský predstaviteľ s tým, že testy ukázali aj nadmernú hladinu pesticídov v pšenici.

Na rozdiel od Poľska a Maďarska Slovensko uviedlo, že tranzit ponechá otvorený.

Brusel ZÚRI: Poľsko, Maďarsko a Slovensko NEPOSLÚCHAJÚ!
Politici a predstavitelia Európskej únie sa obracajú na východné štáty Poľsko, Maďarsko a Slovensko za uvalenie zákazu dovozu na ukrajinskú poľnohospodársku produkciu, pričom zákazy odsúdili ako nezákonné a kontraproduktívne, píše POLITICO. Tieto... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik