Vypukla vojna, ktorá nikoho nezaujíma
16 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Desiatky mŕtvych, nálety a ťažké delostrelectvo v hlavnom meste, to je prvý deň vojny v Sudáne. Vojny, ktorá nikoho nezaujíma, vojny v krajine, kam do jej hlavného mesta Chartúmu určite nebudú lietať špeciály s politickými hercami na palube, v krajine, ktorej predsa "netreba" pomáhať.

V Sudáne armádne jednotky pokračujú v leteckých a delostreleckých úderoch proti základni síl rýchlej reakcie (RSF) na predmestí hlavného mesta. Počas včerajších stretov medzi týmito štruktúrami zahynulo podľa agentúry Reuters niekoľko desiatok bojovníkov a najmenej 56 civilistov . O vypuknutí vojny na Africkom kontinente informuje agentúra inej, vojnou zmietanej krajiny - unian.net.

Chartúm pod paľbou

"V nedeľu skoro ráno počuli očití svedkovia zvuky silnej delostreleckej paľby nad Chartúmom, Omdurmánom a neďalekým Bahri a výstrely boli počuť aj v meste Port Sudan pri Červenom mori, kde neboli žiadne predchádzajúce správy o bojoch," uvádza sa v správe.

Okrem desiatok mŕtvych, sudánsky lekársky zväz hlásil veľký počet obetí, najmenej 595, vrátane vojakov.

Boj armády proti armáde

Jednotky RSF podľa unian.net tvrdia, že sa im podarilo dobyť prezidentský palác, sídlo veliteľa armády, štátnu televíznu stanicu a letiská v Chartúme, mesto Merow na severe krajiny, El Fasher a štát Západný Dárfúr. Armáda, vystupujúca proti špeciálnym silám, tieto tvrdenia vyvracia.

Armádne letectvo naďalej útočí na sily RSF. Civilnému obyvateľstvu bolo nariadené zostať doma. V hlavnom meste je vyhlásený sviatok a banky a úrady sú tak zatvorené.

Korešpondent agentúry Reuters informoval o prebiehajúcich pouličných bojoch v Chartúme, v hlavnom meste bolo spozorované delostrelectvo a obrnené vozidlá a delostreleckú paľbu bolo počuť v blízkosti generálneho štábu armády aj v blízkosti základne RSF.

Túto vojnu nikdy nikto nevyhrá

Koalícia civilných politických skupín, ktorá podpísala návrh dohody o vytvorení novej civilnej vlády, vyzvala na okamžité zastavenie bojov.

"Toto je zlomový bod v histórii našej krajiny. Toto je vojna, ktorú nikto nevyhrá a ktorá navždy zničí našu krajinu," uvádza sa vo vyhlásení.

Situácia v Sudáne

Sudán je už desaťročia v permanentnej politickej kríze. Jej nové kolo sa začalo v roku 2019, keď bol dlhoročný prezident Omar Bashir odvolaný počas štátneho prevratu.

Odvtedy v krajine neutíchli politické krízy a pokusy o vytvorenie stabilnej civilnej vlády. Skutočnou mocou v Sudáne je armáda. V sobotu 15. apríla ráno zaútočili miestne Sily rýchlej reakcie na veliteľstvo armády, sídlo hlavného veliteľa a strategické objekty v hlavnom meste, zrejme v úmysle prevziať moc od armády a odovzdať ju civilom.Informuje unian.net.

Predpoveď dôstojníka americkej armády pre USA a NATO
"Si pripravený na víťazstvo Ruska?!" Americký armádny dôstojník takto šokoval planétu! "Všetko sa čoskoro zmení... Washington stojí na prahu geopolitického fiaska na Ukrajine, píše bývalý dôstojník amerického námorníctva Byron King pre „Daily... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik