Elektrina z jadra je hlúposť?
16 | 04 | 2023 I Milan Laca

Nemecko vyradilo z prevádzky posledné tri jadrové elektrárne.

Nemecké úrady v noci na nedeľu 16. apríla odpojili od siete posledné tri jadrové elektrárne: Isar 2 v Bavorsku, Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Emsland v Dolnom Sasku.

Koniec.....

Ako Informuje Deutsche welle, posledné tri jadrové elektrárne odstavili, čo znamená koniec viac ako 60 rokov výroby jadrovej energie v Nemecku. "Éra jadrovej energetiky v Nemecku, ktorá trvala viac ako šesť desaťročí, sa skončila. V noci na nedeľu 16. apríla odpojili od siete posledné tri jadrové elektrárne, ktoré boli v prevádzke.

EÚ zasahuje! Kritizuje Maďarsko a Poľsko za zákaz dovozu obilia z Ukrajiny!
Po tom, čo Maďarsko a Poľsko zakázali dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, Európska komisia konštatovala, že obchodná politika patrí do výlučnej kompetencie EÚ a jednostranné kroky štátov sú neprijateľné. Uviedla to hovorkyňa Európskej... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Budú v bezpečí 

Nemecká ministerka ochrany životného prostredia a jadrovej bezpečnosti Steffi Lemkeová ubezpečuje, že opustením jadrovej energie bude Nemecko bezpečnejšie. Napriek tomu, že rozhodnutie o vyradení jadrovej energie bolo prijaté už dávno, diskusie v rámci spoločnosti a vládnej moci o jej kladoch a záporoch stále pokračujú.

Prečo

Nehoda v jadrovej elektrárni Fukušima-1 v Japonsku v roku 2011 bola impulzom pre rozhodnutie opustiť jadrovú energetiku. Už vtedy vláda Angely Merkelovej rozhodla, že posledné tri jadrové elektrárne v Nemecku by sa mali definitívne zastaviť koncom roka 2022. "Ale kvôli invázii Ruskej federácie na Ukrajine a ruskému energetickému vydieraniu sa Scholzova vláda rozhodla odložiť odstavenie jadrovej elektrárne na 15. apríla", píše sa v článku. 

Väšina je proti

Takmer dve tretiny Nemcov sú však proti odstaveniu jadrových elektrární. Podľa prieskumu, ktorý si agentúra DPA objednala od sociologického inštitútu YouGov, sú takmer dve tretiny Nemcov proti zatvoreniu posledných nemeckých jadrových elektrární. 32 percent považuje za potrebné predĺžiť životnosť jadrovej elektrárne na obmedzené obdobie a ďalších 33 percent - dokonca na neobmedzené obdobie. Len 26 percent opýtaných považuje za správne okamžité odstavenie zostávajúcich jadrových elektrární v Nemecku. Výsledky prieskumu boli zverejnené 10. apríla.

Praha vrie občianskym protestom! Tisíce ľudí mieria do centra!
Tisíce ľudí zamierili na Václavské námestie v Prahe, budú protestovať proti biede. Informuje český web idnes.cz. Tisíce ľudí mieria do centra Prahy, na Václavskom námestí sa zúčastnia demonštrácie iniciatívy Česko proti biede. Po nej bude... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik