Ďaľšia bomba od novinára Seymoura Hersha -kšeftuje Zelenskyj s Ruskou naftou?
16 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

"Zelenskyj a jeho tím ukradli západnú pomoc v hodnote najmenej 400 miliónov dolárov – Seymour Hersh". S takýmto titulkom prišiel francúzsky web observatoire-propagande.fr.

Kedže ide o mimoriadne citlivú tému, redakcia HD vám text ponúka v preklade v pôvodnom znení, nevstupuje doň ani inokedy obvyklými medzititulkami.

________________________________________________________________

"Korupcia na Ukrajine by mohla byť podobná ako v Afganistane, povedal investigatívny novinár Seymour Hersh .

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj a jeho najvyšší predstavitelia spreneverili stovky miliónov peňazí amerických daňových poplatníkov, vyhlásil v stredu investigatívny novinár Seymour Hersh. Údajný podvod dokonca zahŕňa schémy obchodovania so samotným Ruskom.

Zelenskyj a jeho okolie minulý rok spreneverili najmenej 400 miliónov dolárov v amerických naftových fondoch, tvrdil Hersh v novom článku na Substacku s odvolaním sa na odhad CIA.

Kyjev údajne kupoval motorovú naftu, ktorá je nevyhnutná na vojnové úsilie, od samotného Ruska – a tým spreneveril veľké sumy amerických fondov určených na zaplatenie nafty.

Predtým sa objavili správy o tom, ako sa ropné produkty z Ruska prepravovali na Ukrajinu cez Bulharsko a Lotyšsko. Schéma zahŕňajúca pobaltský štát, o ktorej podrobne informovala lotyšská televízna relácia Neka Personiga, mohla porušovať protiruské sankcie EÚ.

Expert, ktorého cituje Hersh, prirovnal mieru korupcie v ukrajinskom verejnom obstarávaní k tomu, čo bolo vidieť v Afganistane, keď vládu v Kábule podporovali Spojené štáty. Podľa jeho zdrojov ministerstvá v Kyjeve súťažia o založenie krycích spoločností na vývoz zbraní a munície, pričom príslušní úradníci profitujú z úplatkov. Americká vláda medzitým uviedla, že nevidela žiadne dôkazy o tom, že by zbrane, ktoré Západ dodal Ukrajine, boli presmerované inam.

Hersh citoval spravodajský zdroj, ktorý sa odvolával na januárové stretnutie medzi Zelenským a riaditeľom CIA Williamom Burnsom. Americký predstaviteľ údajne predložil zoznam 35 generálov a ministrov, o ktorých CIA vie, že sú skorumpovaní. Vysokí ukrajinskí predstavitelia sa tiež sťažovali, že Zelenskyj „oberá od generálov väčší podiel zo spreneverených peňazí“, uviedol zdroj, pričom stretnutie prirovnal k scéne z mafiánskeho filmu z 50. rokov.

Hersh tvrdí, že odpoveďou ukrajinského lídra bolo prepustenie zamestnancov z kabinetu ministrov, regionálnych správ a ďalších častí ukrajinskej vlády. Kyjev tvrdil, že tento krok bol súčasťou jeho protikorupčnej stratégie. Minister obrany Alexej Reznikov, ktorý sa zamotal do škandálu okolo predraženého nákupu potravín pre vojakov, mal byť v tom čase odvolaný, no čistky prežil.

Hershove zdroje obvinili ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana z pretrvávajúcej krízy v americkej vláde, ktorá vraj trpí nezhodami medzi Bielym domom a spravodajskou komunitou. Dvaja vysokí predstavitelia zahraničnej politiky preukázali "vehementnú ideológiu a nedostatok politických kompetencií" v konflikte na Ukrajine, uvádzajú zdroje."

_______________________________

Redakcia HD uviedla v plnom znení bez akéhokoľvek zásahu do textu článok amerického investigatívneho novinára Seymoura Hersha, ktorý predtým vyšiel na francúzskom webe observatoire-propagande.fr.

Predpoveď dôstojníka americkej armády pre USA a NATO
"Si pripravený na víťazstvo Ruska?!" Americký armádny dôstojník takto šokoval planétu! "Všetko sa čoskoro zmení... Washington stojí na prahu geopolitického fiaska na Ukrajine, píše bývalý dôstojník amerického námorníctva Byron King pre „Daily... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik