Uhrík: Nerobme zo Slovenska koridor pre americké tanky
13 | 04 | 2023 I Eka Balašková

V priebehu minulého týždňa preletela médiami správa, že minister zahraničných vecí Káčer (Demokrati) na Slovensku chce trvalú prítomnosť vojsk NATO. Ohradili sa voči tomu lídri strany Republika Milan Uhrík a generál Jozef Viktorín.

Káčer žiadal o posilnenie východného krídla Aliancie, čo sa týka aj nás. Generál Viktorín kritizuje, že to bude hostina, na ktorú nebudú mať prístup tí, čo ju majú prichystať, ale upozorňuje z pohľadu Slovenska na ďaleko dôležitejšiu vec – má odvolaný minister právo rozhodovať o takýchto veciach? Predseda Republikánov tiež hovorí o vojenskom koridore, ktorý chce Káčer zo Slovenska urobiť a upriamuje pozornosť na dokument EÚ o vojenskej mobilite, ktorý bude mať za následok aj využívanie civilných ciest na prepravu vojenskej techniky a materiálu.

Trvalá prítomnosť jednotiek NATO na východnom krídle

Podľa Rastislava Káčera Slovensko prikladá veľký význam prítomnosti posilňujúcich jednotiek spojencov na východnom krídle Aliancie, čo sa týka aj SR.

Zdroj: TASR | Rastislav Káčer

"Chceme, aby lídri rozhodli o tom, že toto bude trvalá prítomnosť a aby boli prápory rozšírené do veľkosti brigády v každej krajine. Z toho vyplývajú aj záväzky pre nás, zvýšiť schopnosť hostiť takéto jednoty," uviedol Káčer.

Káčer zas niečo chce
Minister Rastislav Káčer chce trvalú prítomnosť jednotiek NATO na východnom krídle.Na júlovom summite NATO vo Vilniuse sa Aliancia stretne ako 32-členné zoskupenie, už aj so Švédskom ako plnoprávnym členom. Informovala TA SR. Spojenci podľa Káčera... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Ivan Brožík /TA SR

Pripravte hostinu, no pri stole nebudete

„Čo to znamená? Pripraviť sa na trvalú starostlivosť o hostí, ktorých nikto nevolá a predsa prídu. Navyše, čo je dôležité, nechcú potom len tak odísť. A očakávajú, že sa o nich staráte vo formáte „all inclusive“. Jednoducho hostina a ten kto ju pripravuje nemá prístup,“myslí si o tomto vyjadrení odvolaného ministra Káčera generál Jozef Viktorín.

Veľké ambície, žiadne právo

„O takýchto veciach rozhodujú politici typu Káčer, Heger, Naď bez mandátu a ešte aj odvolaní v parlamente. Pani prezidentka, tá len prikývne. Arogancia ide tak ďaleko, že sľubujú niečo, čo presahuje ich politický mandát. Áno, škodia Slovensku, škodia občanom. Pri chudobe a zlej sociálnej situácii sa zameriavajú na živenie cudzích vojsk. Zlé riešenie bez empatie k verejnosti a len pre vládne ambície,“ dodáva Viktorín.

Facebook generál Jozef Viktorín - Republika | Generál Jozef Viktorín.

Frontová línia

„Minister Káčer oznámil, že chce trvalé rozmiestnenie armád NATO na Slovensku a EU pripravila svoj plán pre vojnu na východe. Ľudia o tom hovoria už dávno – z východného Slovenska sa stal otvorený vojenský koridor na Ukrajinu. Neprejde deň, kedy by ste na cestách, alebo na železnici nezazreli kolóny ťažkej armádnej techniky smerujúcej k Zelenskému. Toto všetko chce Káčer s Hegerom ešte znásobiť a spraviť zo Slovenska frontovú líniu pre NATO,“ konštatuje Uhrík a upozorňuje, že poslancom Výboru NR SR pre európske záležitosti bol poslancom odprezentovaný dokument o európskom akčnom pláne v oblasti vojenskej mobility.

UHRÍK: Chceme zriadiť VYŠETROVACIU KOMISIU!
Predseda hnutia Republika Milan Uhrík napísal krátky facebookový status, v ktorom sa svojich priaznivcov spýtal otázku. „Táto vláda napáchala neskutočné šialenstvá. Preto chceme po voľbách zriadiť VYŠETROVACIU KOMISIU, ktorá všetky tieto... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Militarizujú aj cesty

Uhrík upozorňuje na to, že je to príprava na spoločné bruselské riešenie, v rámci ktorého bude Slovensko schopné v relatívne krátkom čase zvládnuť ťažkú vojenskú prepravu.

„Všetko, čo sa dá, chcú militarizovať. Členské štáty by podľa tohto plánu mali zvýšiť mobilitu a schopnosť nasadenia svojich ozbrojených síl tak, aby sa mohli opierať o tzv. civilnú dopravnú infraštruktúru,“ vysvetľuje Uhrík.

„Plán počíta s tým, aby vlády zaručili rýchly a nerušený presun potenciálne veľkých vojenských  síl a personálu, pričom rozhodujúce je, zabezpečiť, že členské štáty budú môcť rýchlo nasadiť svoje sily a vybavenie v rámci celej EU, ale aj mimo nej,“cituje Uhrík z dostupného materiálu.

Toto tu nechceme

„My nepotrebujeme a nechceme nasadzovať naše zbrane a našich mužov niekde v krvou premočených zákopoch pri Bachmúte. Nechceme robiť zo Slovenska koridor pre americké tanky a terč pre ruské rakety,“uzatvára Uhrík.

foto: Getty Images | Ukrajinský obrnený transportér na ceste za mestom Bachmut

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik