Káčer zas niečo chce
06 | 04 | 2023 I Ivan Brožík /TA SR

Minister Rastislav Káčer chce trvalú prítomnosť jednotiek NATO na východnom krídle.Na júlovom summite NATO vo Vilniuse sa Aliancia stretne ako 32-členné zoskupenie, už aj so Švédskom ako plnoprávnym členom. Informovala TA SR.

Spojenci podľa Káčera vyjadrili nádej, že na júlovom summite NATO vo Vilniuse sa Aliancia stretne ako 32-členné zoskupenie, už aj so Švédskom ako plnoprávnym členom. Dodal, že Maďarsko a Turecko boli vyzvané, aby žiadosť Štokholmu čo najskôr ratifikovali.

Podľa Rastislava Káčera Slovensko prikladá veľký význam prítomnosti posilňujúcich jednotiek spojencov na východnom krídle Aliancie, čo sa týka aj SR.

"Chceme, aby lídri rozhodli o tom, že toto bude trvalá prítomnosť a aby boli prápory rozšírené do veľkosti brigády v každej krajine. Z toho vyplývajú aj záväzky pre nás, zvýšiť schopnosť hostiť takéto jednoty," uviedol Káčer.

Diktuje Moskve

Vo vzťahu k Rusku Káčer zdôraznil, že kým sa Aliancia vráti k štandardným vzájomným kontaktom, musí mať istotu, že Moskva uskutoční systémové zmeny a zmení aj svoju politiku. Dovtedy musí byť NATO podľa neho pripravené na dlhodobú pomoc Ukrajine a riešiť dlhodobé dôsledky konfrontácie s Ruskom.

Ministri zahraničných vecí, spolu šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom rokovali s rezortnými kolegami z Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Kórey a Japonska. Podľa Káčera sa zhodli na tom, že vojna na Ukrajine je "konflikt princípov", ktorý má globálne dôsledky.

Z dezinformácií má už "absťák"

"Je dobré vidieť, že Ukrajinu podporuje 140 krajín sveta a vojensky ju podporuje 60 krajín. K nim patria aj naši partneri v indopacifickom regióne," odkázal Káčer. Dodal, že EÚ má v tomto smere nenahraditeľnú úlohu, najmä v boji proti dezinformáciám a hybridným hrozbám a ako poskytovateľ ekonomickej podpory Ukrajine.

Necháme Slovákov vyhladovať a americkým zbrojárom doprajeme jachty?
"Necháme Slovákov zomrieť od hladu a doprajeme americkým zbrojárom nové jachty? Nie! a ešte raz nie!" Tvrdo na sociálnej sieti odmieta predseda Smeru Robert Fico. "Summit NATO podporuje ďalšie zvýšenie výdavkov na obranu. Vedia naši partneri v ... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme