RUSKÁ SABOTÁŽ! Kričí Naď. Slovenské stíhačky pre Ukrajinu NIE SÚ BOJASCHOPNÉ! 
08 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Slovensko zaslalo v marci postupne na Ukrajinu 13 stíhačiek typu MIG-29. Bohužiaľ, nie sú bojaschopné. Stíhačky mali byť schopné uletieť 350 hodín, nevydržali však viac ako 70, uviedol zástupca náčelníka generálneho štábu slovenských ozbrojených síl Ľubomír Svoboda. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď naznačil, že je možné, že išlo o ruskú sabotáž. Na leteckej základni Sliač, kde sa stíhačky mali nachádzať, pracovali ruskí technici. Nefunkčnými sa ukázali byť navyše iba časti stíhačiek, ku ktorým Rusi mali prístup, informujú české Parlamentní Listy.

Polietali a odpadli

Koncom marca dorazilo na Ukrajinu 13 slovenských stíhačiek MiG-29. Slovensko tieto stíhačky sovietskej výroby prestalo používať už minulým rokom. Opozičná strana SMER - SSD Roberta Fica tento krok ostro kritizovala a s darovaním stíhačiek zásadne nesúhlasila. Teraz sa ukázalo, že stíhačky nie sú schopné boja.

Stíhačky mali byť schopné uletieť 350 hodín, nevydržali však viac ako 70, uviedol zástupca náčelníka generálneho štábu slovenských ozbrojených síl Ľubomír Svoboda.

Boli schopné lietať, ale to neznamená, že boli tiež schopné boja. Ukrajinci prišli na Slovensko týždeň pred ich odletom, priviezli náhradné diely a lietadlá skontrolovali,“ uviedol Naď, pričom poukázal na možnosť, že s nefunkčnosťou lietadiel by mohli mať čo do činenia Rusi. 

MiG-29 slovenskej armády. Foto – Ozbrojené sily SR

Ruská sabotáž!

Ruskí technici boli minulý rok prítomní na slovenskej leteckej základni Sliač, kde bolo aj týchto 13 stíhačiek MiG-29. „Na základe nášho podozrenia to vyšetrovala aj polícia. V motoroch lietadla boli časti, ku ktorým mali prístup slovenskí technici, a potom tam boli aj časti, ku ktorým mali prístup iba ruskí technici. Závady sa objavili iba v tých častiach, ku ktorým mali prístup Rusi,“ vyhlásil Naď.

Vyšetrovanie zatiaľ nepreukázalo úmysel ruských technikov, ministerstvo však podľa slov ministra "pocítilo stratu dôvery v ruských technikov na Sliači, pretože chyby sa objavovali len v miestach, kam sa mohli dostať len oni".

Že by mohlo ísť o úmyselnú sabotáž naznačil aj slovenský generál a od roku 2020 zástupca náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky Ľubomír Svoboda. 

„Prevzali sme od nich motor, ktorý mal vydržať 350 hodín. A nakoniec nalietal iba 70 hodín. Čo si o tom môžeme myslieť? Možno tam bolo zlé spracovanie, hovorme tomu tak. Neviem,“ povedal v rozhovore pre Denník N

Ruské veľvyslanectvo na Slovensku zaslanie stíhačiek na Ukrajinu označuje za „eskaláciu konfliktu“. Zodpovednosť by za ňu mali niesť podnecovatelia tohto rozhodnutia.

Nadčasová kázeň: Slovenská spoločnosť je rozdelená a rozhádaná ako asi ešte nikdy v jej novodobej histórii
Slovenská spoločnosť je rozdelená a rozhádaná ako asi ešte nikdy v jej novodobej histórii. Veci, ktoré sa v nej v ostatnom čase dejú sú toho dôsledkom. Opití vodiči, maniaci strieľajúci na ľudí len preto, že sa mu na nich čosi nepáči sú len špičkou... Čítať ďalej
07 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik