Špiónsky cirkus (VIDEO)
03 | 04 | 2023 I Milan Laca

Rusi zatkli amerického špióna.

Novinára amerického denníka The Wall Street Journal Evana Gershkovicha zadržala ruská FSB v Jekaterinburgu. Dôvodom je podozrenie zo špionáže. Podľa bezpečnostnej služby, sa Gershkovich snažil získať informácie, ktoré boli štátnym tajomstvom „o činnosti jedného z podnikov ruského vojensko-priemyselného komplexu“. 

Bude vo väzení

Evan Gershkovich bude pre obvinenie zo špionáže zadržiavaný vo vyšetrovacej väzbe Lefortovo v Moskve O otázke vznesenia obvinenia voči nemu sa rozhoduje, “ vyhlásil zdroj agentúry TASS. V trestnej veci špionáže budú prijaté vyšetrovacie opatrenia.

Reportáž zo zatknutia Gershkovicha 

Bidenov mimoriadny záujem

„Prípad zatknutia Američana Gershkovicha v Ruskej federácii, obvineného zo špionáže, je prioritou pre prezidenta Bidena a celú americkú vládu,“ vyhlásil Biely dom. Informáciu zverejnili  na oficialnej webovej stránke Bieleho  domu. Americký prezident požiadal o prepustenie novinára. "Prepustite ho," povedal Biden počas rozhovoru s novinármi.

Zapojilo sa aj ministerstvo zahraničia

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken v telefonickom rozhovore s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom žiadal okamžité prepustenie zatknutého  Evana Gershkoviča. Blinken vyjadril hlboké znepokojenie nad neprijateľným zadržiavaním amerického občana v Rusku. Vyzval na jeho okamžité prepustenie," uvádza sa v správe. Vyzval tiež na okamžité prepustenie ďalšieho Američana, Paula Whelana, ktorý je tiež obvinený zo špionáže.

Široká podpora

The Wall Street Journal obvinenia voči novinárovi poprel a žiadal jeho okamžité prepustenie. Zatknutie Hershkovicha odsúdili aj generálna tajomníčka Rady Európy Maria Pejčinovič-Buricová, šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a  a generálny tajomník OSN António Guterres.  Odsúdili ho aj ministerstvá zahraničia Británie a Francúzska.

Moskva varuje: Slovensko sa vyhýba rokovaniam s Ruskom!
Ministerstvo obrany SR sa vyhýba rokovaniam s Ruskom o reexporte stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu napriek opakovaným výzvam Moskvy na civilné riešenie problému, uviedla v piatok ruská Federálna služba pre vojensko-technickú spoluprácu. Informáciu... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme