Moravu zasiahlo tornádo! (VIDEO)
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Takmer minútu a pol dlhé video s javom pripomínajúcim tornádo zachytili obyvatelia Horného Štěpánova na Prostějovsku, ďalšie zábery vznikli pri Letoviciach na Blanensku. Zábery sa dostali aj k pracovníkom Českého hydrometeorologického ústavu (CHMÚ), zvažujú vyslanie dronu nad danú oblasť. Podľa lovcov búrok išlo skutočne o tornádo, informuje idnes.cz.

    „Podľa predbežného hodnotenia vznikla konvektívna bunka, pravdepodobne supercelárnej povahy, pred postupujúcou líniou búrok. Už pred vznikom samotnej tromby bola pozorovaná výrazná rotácia stenového oblaku,“ píšu na Facebooku lovci búrok z Czech Thunderstorm Researh Association (CTRA).
     
    Doplnili, že tromba (vzdušný vír, pozn. red.) vznikla zrejme v okolí Kunštátu a postupovala smerom na Letovice, kde došlo k preukázateľnému kontaktu so zemským povrchom v katastri obcí Nýrov a Lhota, kde tornádo spôsobilo škody zodpovedajúce intenzite F0. Členovia CTRA tiež doplnili, že sú v kontakte s tamojšou samosprávou, hasičmi či svedkami udalosti.
    Meteorológovia ostávajú opatrní

    Meteorológovia zatiaľ zostávajú opatrní v súdoch, o aký jav presne išlo – nemajú totiž potvrdený dotyk vieru so zemou, uviedol Peter Hruška z brnenskej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Hlásené nie sú ani žiadne škody, informoval starosta Letovíc Petr Novotný (TOP 09). Napriek tomu hasiči likvidovali v danej oblasti stromy popadané cez cestu.

    „Na záberoch bolo vidieť lievik, ale či to bola tromba a nedotklo sa to zeme, alebo to bolo tornádo... To povie len terénny prieskumník,“ vysvetľuje Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) k záberom na videu obyvateľov Horného Štěpánova na Prostějovsku, ktorí na mobil zachytili úkaz pripomínajúci tornádo.

    Hruškov kolega z brnenskej pobočky Petr Münster iDNES.cz povedal, že zvažuje nasadenie dronu, ktorý by oblasť zmapoval. „Len z obrázkov sa toho veľa vyčítať nedá,“ doplnil.

    „Podobné škody včera páchal aj vietor,“ podotkol. Dopĺňa ešte, že „niekoľko menších tornád do roka je. Zvláštne boli piatkové pomerne silné búrky. Na to, že bol ešte marec. To úplne obvyklé nie je,“ upozornil.

    Vzdušné viery v podobe tromby nepáchajú na rozdiel od tornáda škody. Ľudia si tieto javy všímajú intenzívnejšie predovšetkým po ničivom júnovom tornáde z roku 2021, ktoré sa prehnalo časťou Břeclavska a Hodonínska. Nechalo za sebou devastujúce škody na majetku a niekoľko obetí na životoch.

    Verejný priestor sa zvrhol na boj vulgarít a klamstiev, myslí si česká senátorka
    Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová sa vo svojom komentári na sociálnej sieti zamyslela nad súčasným verejným priestorom, ktorý sa podľa nej zvrhol v boj klamstiev, dehonestácií, vulgarít a urážok, a kde je dvojaký meter hodnotenia ľudí na správnych a... Čítať ďalej
    01 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

    Potrebujeme Vašu pomoc

    Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

    Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

    Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

    Ďakujeme

    Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik