Verejný priestor sa zvrhol na boj vulgarít a klamstiev, myslí si česká senátorka
01 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová sa vo svojom komentári na sociálnej sieti zamyslela nad súčasným verejným priestorom, ktorý sa podľa nej zvrhol v boj klamstiev, dehonestácií, vulgarít a urážok, a kde je dvojaký meter hodnotenia ľudí na správnych a nesprávnych už volajúcich do nebies.

"Názorové diskusie patria k životu. K pracovnému, partnerskému, vedeckému, politickému. Aj na súde si hovoríme názory. Kladieme slová za a proti. V pokoji, vecne… aj keď dôsledne. Len v diskusii vzniká to najlepšie riešenie. Snáď až na tú partnerskú."

Verejný priestor je des

"Ale dnes sa verejný priestor zvrhol v boj klamstiev, dehonestácií, vulgarít, urážok. Ako by sme ani neboli ľudia – ktorí majú nejakú dôstojnosť, inteligenciu, úroveň. Tá latka je tak nízko, že už by snáď nešla ani podliezť." Píše senátorka

Dve kategórie ľudí

"Je tu dvojaký meter na ľudí, živený vyhláseniami moci. Dvojaký meter hodnotenia ľudí už je volajúci do nebies. Niekomu je odpustené všetko, iný si nemôže ani kýchnuť."

Kričia na tých, z ktorých majú strach

"Najviac sa útočí na tých, ktorých sa tá súčasná elita najviac bojí. Ktorí sa jej neboja, vedia hovoriť, zaujať ľudí, a nie sú hlúpi. Často práve naopak. Zažili sme to za čovidu, keď sme obhajovali práva ľudí, z ktorých nezákonné opatrenia robili občanov druhej kategórie (právnici) a kedy mali kšefty prednosť pred všetkým vrátane zdravia ľudí (vedci a lekári), a zažívame to teraz, keď obhajujeme české záujmy oproti záujmom všetkých iných okolo, pretože práve to "okolo" nás dostáva na ekonomické dno." Komentuje stav spoločnosti senátorka Hamplová. 

Nemajú argumenty, tak útočia a nadávajú

"Odborníci hovoria v pokoji argumenty, oponenti, lebo často argumenty nemajú, ich urážajú a často až ideologicky útočia formou klamstiev a poloprávd a vulgarít, rezignujúc na samu ľudskú dôstojnosť. Ako sa tomu brániť, keď nechceme používať rovnaké zbrane? Nejde to. Musíte to len vydržať. Ak nechcete byť ako oni."

"Musíte len dúfať, že ľudia sa začínajú prebúdzať, že začínajú vnímať bezbrehé rozhadzovanie peňazí všetkými, len nie správnymi smermi, že počujú smiešne výroky našich vrcholných politikov, vnímajú vršiace sa chyby v oblasti diplomacie, ekonomiky, registrujú opúšťanie základných hodnôt ako je rodina a generačná solidarita. Skrátka, že ľudia už toho pokrytectva a tvrdenia, aké je všetko úžasné a dokonalé a najlepšie, majú jednoducho dosť. Pretože vedia, že to nie je pravda. Pripomína senátorka na sociálnej sieti

Struna je napnutá na prasknutie

"Píšu mi v týchto dňoch pedagógovia vysokých škôl, zdravotníci, starostovia, podnikatelia, reštauratéri, pracovníci bánk a ďalší, často veľmi múdri a životom skúsení ľudia – pani senátorka, čo s tým preboha budeme robiť? Aj významní podnikatelia, ktorých by to inokedy ani nenapadlo, sa chystajú nielen chodiť do štúdií hovoriť svoje názory (posledná kvapka boli asi tie autá), ale mnohí aj na Václavské námestie. Dôvod?"

Je tu zúfalstvo a strach

Česká senátorka na záver: "Žeby tak milovali niečo podobné? Kdeže. Dôvodom je zúfalstvo a strach, kam to vláda všetkou silou a „na silu“ vedie. Nechcú prísť o všetko, čo celý život budovali, nechcú rozbité ulice a štrajky. Chcú zavčas rozumné riešenia a zabrzdiť tie šialenosti. Chcú dialóg, ktorý vláda zatiaľ odmieta."

Pokúsi sa Kyjev o inváziu na Krym?
Britský spravodajský dôstojník Ingram: pokus o vylodenie jednotiek na Kryme povedie k porážke ozbrojených síl Ukrajiny. Pokus o rozsiahlu obojživelnú operáciu, s cieľom zmocniť sa Krymu, by mohol dostať ozbrojené sily do zložitej situácie,... Čítať ďalej
30 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik