Lietadlá NATO už operujú na Fínsko-Ruskej hranici
27 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Krátko po tom, ako vo štvrtok Fínsko podpísalo zákon o pripojení k NATO, vstúpilo do fínskeho vzdušného priestoru americké prieskumné lietadlo. Lietalo po fínsko-ruskej hranici so zvláštnym zameraním na Petrohrad, strategické ruské prístavné mesto. Vstupom Fínska získava NATO vyše tisíc kilometrov územia, na ktorom môže vykonávať prieskumy. Informuje o tom web novinky.cz.

Iba vo štvrtok podpísal fínsky prezident Sauli Niinistö zákonné zmeny potrebné na to, aby krajina mohla vstúpiť do NATO. Bezprostredne potom prvýkrát v histórii americké lietadlo RC-135 Rivet Joint uskutočnilo let vo vnútri fínskeho vzdušného priestoru. Informoval o tom nórsky web The Barents Observer .

Podrobnosti

Lietadlo štartovalo z leteckej základne Mildenhall severne od Londýna, najprv preletelo nad Pobaltím a potom vstúpilo do fínskeho vzdušného priestoru východne od Helsínk. Tam vykonal niekoľko obletov, najmä na juhovýchodnom konci krajiny smerom k ruskému Ladožskému jazeru a strategickému prístavnému mestu Petrohrad. Potom sa vrátilo na základňu.

V Petrohrade sídli veliteľstvo ruského Západného vojenského okruhu a prvky Baltskej flotily ruského námorníctva.

NATO sa tak potichu rozšírilo

"S výnimkou Fínska sú všetky ostatné krajiny, nad ktorými RC-135 počas tohto letu prelietal, členmi NATO. Lietadlo malo počas letu zapnutý systém odpovedača, takže bolo viditeľné aj pre verejné systémy sledovania letovej prevádzky, napríklad na severi Flightradar24.com, na ktorom bolo vidieť pod menom Jake11. NATO tak získalo vyše 1300 kilometrov územia, na ktorom môže vykonávať prieskum a sledovať ruské zámery." Píšu novinky.cz

A teraz treba čakať

Práve možné rozšírenie Severoatlantickej aliancie na východ, po zvažovanom pozvaní a vstupe Ukrajiny, bolo jedným z argumentov, ktorým Moskva ospravedlňovala začatie invázie na Ukrajinu, v ktorej pokračuje dodnes.

Keď ruský prezident Vladimír Putin vlani v máji pochopil, že s rozšírením NATO o Švédsko a Fínsko nič nenarobí, vyhlásil, že pre Rusko nie je problémom samotné členstvo severských krajín, ale prípadné rozmiestňovanie vojenskej infraštruktúry, ktoré by vyvolalo reakciu Moskvy. Dodávajú nivinky.cz.

EÚ ovládli fanatici, máme plán B?
Tribún Novembra 89 a niekdajší zástanca eurointegrácie, publicista Ivan Hoffman pre parlamentnilisty.cz: "Z EÚ, ktorú ovládli fanatici, je rozumné odísť. Máme plán B?" "Je zrejmé, že Brusel veľmi túži po európskej jednote. Tá by sa mala v... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme