EÚ ovládli fanatici, máme plán B?
26 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Tribún Novembra 89 a niekdajší zástanca eurointegrácie, publicista Ivan Hoffman pre parlamentnilisty.cz: "Z EÚ, ktorú ovládli fanatici, je rozumné odísť. Máme plán B?"

"Je zrejmé, že Brusel veľmi túži po európskej jednote. Tá by sa mala v zahraničných a bezpečnostných otázkach dosiahnuť tak, že sa zruší právo veta, uplatňované jednotlivými štátmi a rozhodovať sa bude väčšinovým hlasovaním", píše v komentári Ivan Hoffman.

Jednota nie je automaticky opak nejednoty

"Jednoty sú totiž dve: Máme jednotu, ktorá je výsledkom konsenzu, súhlasu všetkých, a potom jednotu vynútenú, kde sa menšina musí podrobiť diktátu väčšiny. Akonáhle sa teda v EÚ podarí vyriešiť problém nejednoty odstránením práva veta, problémom únie sa stane vynútená jednota. Pokiaľ sa zásadne zmenia pravidlá hry, za akých sa jednotlivé krajiny stali členmi klubu, je tým fakticky spochybnené ich členstvo. A zákaz samostatnej zahraničnej politiky zásadnou zmenou nepochybne je." Tvrdí Ivan Hoffman.

Snaží sa EÚ rozložiť samú seba?

Publicista na webe parlamentnilisty.cz tiež konštatuje: "Nezúčastnený pozorovateľ musí mať z počínania bruselskej mašinérie dojem, že sa svojimi nápadmi a zlepšovákmi snaží EÚ rozložiť. Nejednotnosť je za takejto situácie záchrannou brzdou, nástrojom, ako zablokovať aspoň tie najkrikľavejšie nezmysly a udržať tak európsky projekt nad vodou. Zbaviť sa brzdy, keď to s EÚ ide z kopca, je samovražedná stratégia.

Na zamyslenie

"Jediným receptom, ktorý má EÚ na problémy všetkého druhu, je integrácia. Synonymom integrácie je regulácia. Podstatou regulácie je nesloboda. Čím je EÚ integrovanejšia, tým z nej Európania majú menší úžitok a menšiu radosť. Integrácia je ako rakovina. Likviduje partnerstvo a oživuje nedôveru, ktorou sa európskym národom v minulosti darilo v demokraticky nejednotnej EÚ minimalizovať. Nie nadarmo sa hovorí, že duch oživuje a forma zabíja." Výstižne píše Ivan Hoffman.

Toto stojí naozaj za to

"Z EÚ, ktorú ovládli fanatici, takže je neperspektívna a nereformovateľná, je rozumné odísť. To ale nie je možné bez plánu, ako chceme potom opäť získanú nezávislosť naplniť vlastným programom, čo chceme robiť inak, lepšie. Mať plán B znamená vedieť, že sa dokážeme uživiť, byť spolupracujúcou solidárnou komunitou, udržať si dobré vzťahy so susedmi. Mať plán B znamená vedieť, kto sme, vedieť, čo chceme, mať predstavu, ako to dosiahneme. Chce to sebavedomie, sebadôveru, nadšenie, odhodlanie."  Pripomína Ivan Hoffman.

Trefný záver

Svoju úvahu pre parlamentnilisty.cz končí Ivan Hoffamn takto: "Keďže sme ale v EÚ zleniveli, zvykli na to, že za nás myslia a rozhodujú v Bruseli politici, lobisti a byrokrati, s našou sebadôverou je to bledé. Vlastne ani nevieme, či u nás väčšine občanov na štátnej suverenite záleží, či si väčšina praje vlastnú zahraničnú politiku, alebo sa väčšina zaobíde bez práva veta a nechá to koňovi, ktorý má väčšiu hlavu. Tým koňom ochotne bude Brusel, ktorý to nechá na koňa menom Washington. Pokiaľ nemáme plán B, o našu budúcnosť nemusíme mať starosť. Žiadna nebude."

Rumunsko žiada od Kyjeva svoje historické územia
Poslankyňa rumunského parlamentu Diana Shoshoaca predstavila svojim kolegom návrh zákona o presune „historických regiónov“ na území Ukrajiny pod správu Bukurešti. Píše o tom web eadaily.com. Prejav poslankyne bol v podstate vypovedaním dohody z... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik