Záborskej definitívny debakel
26 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

História, hoci iba tá nedávna, niekoľkoročná, vystavuje účet. A posiela nám všetkým odkaz – egoistický fanatizmus sa už naozaj nenosí. Parlament totiž nie je miestom na presadzovanie fixných ideí a bludov jednotlivca, parlament je zbor poslancov, ktorí zastupujú (no dobre, mali by zastupovať) záujmy a potreby voličov. V ideálnom prípade väčšiny voličov.

Ak niekomu zakryjeme oči, tak proste nevidí a podľa toho sa zariadi. Ak niekto príde o zrak, ak ten niekto je normálny, použije všetky ostávajúce fungujúce zmysly na to, aby sa dokázal začleniť do bežného života. Aj ako nevidiaci, ale stále mysliaci a cítiaci. „Ak niekto má otvorené oči, ale podlieha nejakému bludu, je na tom ako ten slepý“, prečítal som si kdesi. Blud je nevyvrátiteľné a mylné presvedčenie, ktoré si pacient udržiava aj napriek tomu, že okolie sa s jeho predstavami nestotožňuje. Je voči nemu nekritický a súčasne nevyžaduje pre svoje bludy žiadne dôkazy. Nepotrebuje ich, naopak odmieta argumenty.Je to jedna zo závažných porúch myslenia. Zaraďuje sa medzi kvalitatívne poruchy myslenia, alebo tiež medzi poruchy obsahu myslenia.

Bludy a bludárstvo

Bludy majú často bizarný obsah, sú nezávislé od mienky okolia, súkromné, nevyvrátiteľné a majú silne motivačný charakter, na základe ktorého výrazne ovplyvňujú správanie pacienta. Obsah bludu závisí nie len na type a akútnosti poruchy, ale tiež na pacientovom vzdelaní, informovanosti, záujmoch, na jeho hodnotovom systéme, na aktuálnych témach, o ktorých sa vedie spoločenská diskusia, a podobne. Bludy sú nástupišťom pre paranoidnú schizofréniu.

Bludy sa vyskytujú ako príznaky duševnej poruchy alebo neurologického ochorenia. Nie sú však viazané na špecifické diagnózy – môžeme ich nájsť v klinickom obraze mnohých patologických stavov, a to telesných i duševných. Významnú úlohu však zohrávajú najmä pri diagnostikovaní psychotických ochorení ako paranoidná schizofrénia.

Bludy v politike tretieho tisícročia

Bez ochoty akceptovať vyštudovaných lekárov, zlostne odmietať poznatky modernej medicíny. Celé svoje volebné obdobie stráviť traumatizovaním nielen parlamentu, ale aj celej spoločnosti neustálym prekladaním toho istého bludu – legislatívneho návrhu. O každej téme možno a bolo by vhodné diskutovať, ale bludár diskusiu odmieta. Preceňuje vlastné schopnosti, silu, príťažlivosť či výnimočnosť. Extrémne preceňuje vlastné sily či schopnosti, vlastnú „významnosť“, hlucho a slepo presadzuje svoje vlastné religiózne vnímanie sveta, má výrazné „spasiteľské“ tendencie.

Kresťanská únia vždy potrebovala stranícky výťah

Stranička, ktorá sa etablovala bez potrebných desať tisíc podpisov občanov, iba tak, za peniaze. Lebo inak sa nedá. Buď si stranu kúpite, alebo si jej vznik odobríte súhlasom občanov. Takých kúpených je u nás, žiaľ, naozaj veľa. Aj v súčasnom parlamente. Raz, ak nie až dvakrát, bola potrebná aj tu Matovičova kandidátka, aj na perspektívny výťah do europarlamentu bolo už pred rokmi kontaktované tiež KDH, vtedy to jeho predseda Alojz Hlina včas prehliadol. Teraz to skúšali s Majerského KDH, lebo, veď Matovič už nie je perspektívna „perina“. Zas. A – nedohodli sa, podľa Únie – ak parafrázujeme, nebola ochota riešiť personálne otázky. Teda, reálne trafiky v parlamente. Že má takýto prístup k voľbám a k vôli občanov mnohé spoločné s absenciou charakteru, to sa priam natíska na um. Ak si Kresťanská únia dala do preambuly, že stojí na „hodnotách stáročiami overenej židovsko-kresťanskej tradície“, potom to znie skôr ako niektorý z nevydarených židovských vtipov.

Po schodoch sa chodí hore ťažko

Hoci to odporúčajú lekári. Vraj, je to zdravé, lenže, treba na to čosi viac ako presvedčenie. Dogmu, blud. Určite by sme ako štát dopadli katastrofálne, ak by všetci, ktorí prejdú do parlamentu, prinášali doň vlastné utkvelé myšlienky. Poslanci sú tam totiž delegovaní občanmi a to s jediným hlavným cieľom – zastupovať záujmy občanov (nie svoje vlastné) v Národnej rade Slovenskej republiky. KDH pri rozhodovaní o spoločnej kandidátke s Kresťanskou úniou zaujal vcelku charakterný postoj. Nie, že by bolo „mojou šálkou kávy“, to nie. Ale môžem si ho aspoň vážiť.

Krúpa sa obul do Slovákov! Takú ŽUMPU z úst politika ste ešte naozaj nečítali
Všetkých našich "hrdinov" spája láska k masovému vrahovi, únoscovi a a sadistovi. Láska k Putinovi! Ufff..... Takto si uľavil na sociálnej sieti na účet Slovákov, ktorí nezdieľajú názor bratislavskej kaviarne a nášho neoliberálneho mainstreamu,... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik