VIDEO: VO FRANCÚZSKU TO VRIE! Podpálili radnicu v Bordeaux!
24 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Situácia vo Francúzsku sa neupokojuje. Pouličné protesty proti dôchodkovej reforme pokračovali aj vo štvrtok (23.3.) po celom Francúzsku. Štrajkovali aj hasiči. Bola podpálená radnica v Bordeaux.

V Paríži to vrie už niekoľko týždňov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozhodol prijať kontroverznú dôchodkovú reformu, ktorá zvyšuje vek odchodu do dôchodku na 64 rokov bez parlamentného hlasovania. V reakcii na to sa do ulíc Paríža vybralo tisíce ľudí!

Úrady odvtedy zakázali zhromaždenia na parížskom námestí Concorde a neďalekom bulvári Champs-Elysées, kde už, ako sme informovali vyššie došlo k stretom medzi demonštrantmi a políciou.

Po sobotňajších protestoch, keď niektorí demonštranti skandovali, že chcú francúzskemu prezidentovi sťať hlavu a kričali: "Ľudovít XVI., Ľudovít XVI. bol sťatý! Macron, Macron, môžeme to urobiť znova!" sa situácia absolútne neopkojila.

Francúzi pritvrdili! Macrona chcú sťať! (VIDEO)
Pouličné protesty proti dôchodkovej reforme pokračovali v sobotu (18.3.) po celom Francúzsku. V Paríži poriadková polícia použila na rozohnanie davu slzotvorný plyn, zatiaľ čo niektorí demonštranti podpaľovali smetiaky. Niektorí demonštranti... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Štrajkovali už aj hasiči. 

Radnica v Bordeaux bola podpálená.

Podľa francúzskeho ministerstva vnútra vyšlo vo Francúzsku do ulíc viac ako milión ľudí. Polícia použila slzotvorný plyn a zatkla desiatky ľudí.

Kráľ Karol III mal budúci utorok odcestoval do Francúzka a práve do Bordeaux a práve v súvislosti s jeho cestou sa francúzsky minister vnútra snažil rozptýliť bezpečnostné pochybnosti.

Ako povedal, jeho bezpečnosť nebude problém.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová na Twitteri oznámila: „Demonštrácia a vyjadrenie nesúhlasu je právom. Násilie a ponižovanie, ktoré dnes zažívame, je neprijateľné."

V meste Rouen na severe krajiny videli mladú ženu ležať na zemi po tom, čo utrpela vážne zranenie ruky.

Svedkovia uviedli, že žena prišla o palec po zásahu takzvaným omračujúcim granátom, ktorý vystrelila polícia, aby rozohnala demonštrantov.

Hasiči štrajkovali aj v Paríži.

VIDEO:

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik