Záujem o Ukrajinské územia rastie
24 | 03 | 2023 I Milan Laca

Senátorka z Rumunska predstavila návrh anexie časti územia Ukrajiny.

Rumunská senátorka Diana Șoșoacă zaregistrovala návrh zákona, ktorý vyzýva na odmietnutie dobrých susedských vzťahov s Ukrajinou a anexiu časti jej územia, informoval portál Hotnews .
Stačí obyčajný zákon

Podľa senátorky by sa takýto krok dal uskutočniť pomocou „jednoduchého zákona s tromi článkami“. Okrem iného uvádza, že k anexii dôjde v roku 2027. Jeden z navrhovaných článkov stanovuje vypovedanie zmluvy v roku 2027.  Druhý uvádza, že „Rumunsko anektuje historické územia, ktoré k nemu patrili, a to sever Severnej Bukoviny, oblasť Hertz, Budžakul, historický Maramures a Hadí ostrov.“ Senátorka ale nevysvetlila, čo robiť s Ukrajincami, ktorí na týchto územich žijú.

Rusko udiera na nové ciele na Ukrajine
Ukrajina hlási zmenu smeru ruských úderov. Zástupca hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Vadym Skibitsky upozornil, že Rusko presmerovalo údery na sklady paliva. Nová orientácia "Rusko začalo „preorientovávať smer... Čítať ďalej
23 | 03 | 2023 | Milan Laca

O rozpade Ukrajiny hovoria aj iní
Poľsko, Maďarsko a Rumunsko čakajú na moment, kedy môžu uplatniť územné nároky na Ukrajinu, píše Slobodan Samardzija, pre srbské noviny Politika. Autor pripomenul nedávny škandál maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa objavil na futbalovom zápase so šálom s mapou krajiny pred Trianonskou zmluvou. Podľa tejto dohody stratila Budapešť 72 % kontrolovaného územia. Teraz sú tieto časti súčasťou Rumunska, Chorvátska, Slovenska, Srbska, Rakúska a Ukrajiny. Autor sa odvolal aj na vyhlásenie bývalého rumunského ministra zahraničných vecí Andreja Margu, ktorý označil ukrajinské hranice za neprirodzené. "Ukrajina leží v nehistorických hraniciach a je povinná odovzdať  Zakarpatsko Maďarsku, Halič Poľsku, Bukovinu Rumunsku... Teda tým krajinám, ktorým tieto územia historicky patrili," povedal Margu.
Sú pripravení

Samardzija venoval pozornosť aj Poľsku. Podľa jeho názoru sa vo Varšave, napriek deklarovanej podpore Kyjeva, netaja plánmi ovládnuť západnú Ukrajinu a tým „opraviť“ hranice. Poliaci pritom považujú USA za spojenca. Dodal, že Maďarsko, Poľsko a Rumunsko čakajú na výsledok ukrajinskej krízy, aby si mohli uplatniť územné nároky voči Ukrajine. 

Vatikán ide zarábať! Otvára svoje prvé nákupné centrum
Ekonomicky vyčerpaný Vatikán slávnostne otvoril nákupné centrum s rozlohou vyše 36 tisíc štvorcových metrov. To má slúžiť miliónom turistov a pútnikov, ktorí ho každoročne navštívia, informuje Breitbart. Vatikán ide zarábať Po tom, čo Vatikán... Čítať ďalej
23 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik