Nechápu, vrátane prezidentky nechcú chápať...
24 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Najskôr stručná lexikologická príručka. Teda, náuka o slove, slovnej zásobe jazyka a lexikálnej rovine jazyka. Viem, na Slovensku sa slovenčina nenosí, je zastarané ju používať, vytlačila ju angličtina. Ale, kým je v tomto štáte slovenčina štátnym jazykom, dovolím si o nej (avšak iba zdanlivo o nej) adresovať niekoľko myšlienok pani prezidentke a ňou milovanému hlavnému mediálnemu prúdu s mnohými jej priateľmi a priateľkami, angažovanými v ňom.

Názor, pani prezidentka, nie je dezinformácia. Názor nie je ani propaganda. Možno to netušíte a určite tento fakt (slovo fakt tak milujú Vaši propagandisti, keď vyslovujú svoje názory a zdá sa, že aj Vy) očividne odmietate vziať na vedomie. Lenže, to je výsostne Váš problém. Možno Vaša trauma, mora. Mora nie ako plynový sporák, pani prezidentka, mora ako niečo, čo trápi ľudí, najčastejšie v spánku a viem, ťažko sa to dá odohnať, ak sa neprebudíme.

Slovenská spoločnosť je ovplyvnená, pani prezidentka, áno, je!

Pri príležitosti vymenovania nových profesorov ste nezabudli hovoriť o dezinformáciách a propagande. Nechápem síce, ako sa to týka vysokoškolskej tematiky, skôr by sa mi od Vás žiadalo pri tej príležitosti hovoriť o školstve, jeho úrovni a kvalite, ako aj o tom, ako ho táto vládna koalícia zdevastovala, ale to je na iný názor, teda, na iný komentár. Pani prezidentka, vymenovali ste 36 nových vysokoškolských profesorov. Spomenuli ste na tomto akte, že na pozadí súčasných globálnych udalostí sa podľa Vás ukazuje, že „slovenská spoločnosť je zraniteľná, ovplyvniteľná propagandou a dezinformáciami“, povedali ste v príhovore.

Olympiáda propagandy, ale v čích farbách, pani prezidentka?

Tu s Vami musím súhlasiť. Čiastočne. Vaši priatelia, kamaráti a kamarátky z hlavného mediálneho prúdu naozaj prekonávajú akékoľvek mysliteľné výkony v disciplíne, zvanej propaganda. A ovplyvňujú tak výrazne – Vašimi slovami - „zraniteľnosť slovenskej spoločnosti“. Skúsim Vám teraz vysvetliť, čo to propaganda je a kto ju v histórii zneužíval asi najviac. S akým výsledkom, to dobre vedeli naši rodičia a naši starí rodičia.

Pani prezidentka, propaganda sa vysvetľuje takto

Propaganda je šírenie názorov a informácií s cieľom zmeny názorov, ovplyvnenia, vyvolania alebo zosilnenia určitých postojov alebo konaní. Sprievodným javom propagandy je často skresľovanie faktov. Propaganda zvykne vytvárať zdanie vyššieho cieľa, využíva ľudské vášne, strach a nenávisť. Propagandisti sa snažia prezentovať ako objektívni pozorovatelia skutočnosti. Cieľom propagandy je ovplyvnenie verejnosti a snaha o zmenu zmýšľania jednotlivcov, skupín, alebo celej verejnej mienky. Zdrojom propagandy sú informácie a tvrdenia šírené prostredníctvom prostriedkov masovej komunikácie. S propagandou sa stretávame dnes prakticky na každom kroku. Ide o politický zápas o moc, kampane za a proti niečomu. Z psychologického pohľadu je propaganda formou vymývania mozgov. Máte pocit pani prezidentka, že sa mýlim, ak píšem, že táto definícia slova propaganda pasuje na činnosť slovenského mainstreamu ako detské pozadie na istú nádobu, kým sa dieťa nenaučí používať wc? Adresujte, prosím, preto Vaše výčitky propagandistom za „zráňanie slovenskej spoločnosti“ adresnejšie. Robia to totiž práve Vaši priatelia.

Poďme teraz k názorom, pani prezidentka

S výnimkou éry boľševikov vo vedení nášho štátu boli vždy názory legálnym vyjadrením občanov a ich postojov a vnímaniu určitých spoločenských javov. Dokonca máme slobodu názorov a aj ich vyjadrovania zakotvenú v Ústave slovenskej republiky, dovoľujem si Vám, pani prezidentka, ako právničke, pripomenúť. Názor je významový útvar rôzneho obsahu: náhľad, mienka, presvedčenie, bezprostredné poznanie. Názory sa môžu týkať rôznych entít, materiálnych aj ideálnych, môžu sa teda týkať aj iných názorov. Už podľa Protagora ( starogrécky filozof, najvýznamnejší sofista) „názor vyplývajúci z jednotlivého pozorovania síce nezaručuje ani výlučnú platnosť, ani platnosť trvalú, no nič nevylučuje platnosť, oprávnenosť, pravdivosť aj existenciu aj iných názorov. Pani prezidentka, existujú aj iné názory, ako tie, ktoré Vám spôsobujú príjemné chvíle, alebo tie, čo si rada prečítate vo Vám priateľských médiách. Oni naozaj existujú, neznamená to však, že ich nositelia či vlastníci sú zároveň propagandisti či dokonca dezinformátori. Naozaj neviem, že by toto prepojenie bolo platné ako axióma, teda, postulát, základná veta v systéme teórií, z ktorej sa pomocou pravidla odlúčenia dokazujú ostatné vety či teorémy daného systému. Môj názor, pani prezidentka, preto je, že vo svojich verejných vystúpeniach minimálne zavádzate! Nie, nie je to moja dezinformácia, ani propaganda z mojej strany, je to môj názor, ktorý nateraz ešte smiem (i keď už s mnohými obavami, napriek ústavnej záruke) vysloviť.

Lahôdka na záver pani prezidentka

Ako dezert tu máme dezinformácie. Pre všetkých rusofóbov musí byť priam kúzelné, že najčastejšie vyslovujú ruský výraz, ktorý začala používať práve ruská KGB. Je to teda slovník ruskej KGB. Niečo ako našej ŠTB, ale v oveľa horšej verzii. Používate ho aj Vy, pani prezidentka. Použijem tak módny „anglický“ fonetický prepis pracovnej techniky KGB - pojem pochádzajúci z ruského dezinformatsiya, KGB ho používala na falšovanie a iné techniky zdiskreditovania vlády, osôb alebo politiky. Vlastne, na to isté, na čo sa teraz to slovo, vrátane Vás, pani prezidentka, používa na Slovensku. Zopakujem, čo napísali Vaši priatelia v mainstreame, Vaši najlepší priatelia - „slovenská spoločnosť je“ (podľa Vás, pani prezidentka) „zraniteľná, ovplyvniteľná propagandou a dezinformáciami“. To, že sa sťažujete, pani prezidentka, na „šírenie nenávisti“, je naozaj správne, ale plačete naozaj na nesprávnom hrobe. Pozrite sa, koľko nenávisti vyprodukovali predstavitelia Vašej vlády, kto komu z nich nadával a ako a koľko nenávisti zas im poplatný mainstream. Stálo by to aspoň za zamyslenie, pani prezidentka.

Ozaj pani prezidentka

Keď ste na vysokej škole obhajovali Vašu diplomovú prácu, robili ste to pred dezinformátorom či propagandistom, alebo pred oponentom, ktorý Vám k nej a o nej iba povedal svoj názor? Alebo to bolo už tak dávno, že sa na to ani nepamätáte?

Pani prezidentka, naozaj veľmi súhlasím s Vašim NÁZOROM (nie dezinformáciou, ani s propagandistickým výrokom), že „našej spoločnosti chýba dostatočná imunita proti šíreniu nenávisti a že v nej niekedy s prekvapujúcou silou ožívajú predsudky a intolerancia. Všimnite si, pani prezidenta, prosím, že Váš výrok považujem za Váš názor (nie Vašu dezinfornáciu) – ďakujem. Asi by naozaj všetci mali začať najskôr u seba.

P.S. Ak si želáte, pani prezidentka, vyhlásiť tento text za propagandistickú dezinformáciu, prosím. Ja som napísal IBA svoj NÁZOR.

To je rýchlosť! Prvé štyri stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine
Kiežby sa takej raketovej pomoci dostalo ľuďom! Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 sú už na Ukrajine. Presun realizovali ukrajinskí piloti za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali... Čítať ďalej
23 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik