Dagmar Kramplová o chlebe, MIG-och a vládnych klamstvách
22 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Podpredsedníčka SNS Dagmar Kramplová nevychádza z úžasu nad aroganciou „zrúcaniny Hegerovej vlády“. Tá nedávno súbežne informovala o dvoch svojich akože úspechoch. Ani jeden z nich pritom nie je pre občana výhrou.

Jednou z informácií bolo zastropovanie cien. Tie rastú doslova zo dňa na deň, no ich trojmesačné zastropovanie vláda vyhlásila tak, aby si reťazce ešte stihli zdvihnúť už aj tak vysoké ceny, čo aj Slovenský zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov hodnotí, ako mazanie medových motúzov. Kramplová si myslí, že táto správa mala byť akousi protiváhou proti schváleniu odovzdania MIG-29 na Ukrajinu, k čomu aj ústavnému právnikovi chýba právna analýza, ktorá by potvrdzovala, že tento akt je v súlade s Ústavou a zákonmi SR.

Zastropované ceny potravín

Kramplová nechápe, ako môže vláda takéto zastropovanie cien potravín označiť za svoj veľký úspech vo vyjednávaní s reťazcami.

„Nie je nič výnimočné, ak ceny platné večer sú ráno zase zvýšené. Realita je taká, že nákupné vozíky sú stále prázdnejšie a účty pri pokladniach stále vyššie. Príjmy obyvateľov nestačia s dychom pri dobiehaní cenovej rýchlosti a vláda bezostyšne každodenne ohlasuje, ako všetkým pomáha, dokonca viac ako v okolitých krajinách, hoci to ani v najmenšom nie je pravda,“ nesúhlasí Kramplová.

Hrozia štrajkom

Na situáciu okolo čudne zastropovaných cien potravín upozorňuje aj Slovenský zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov (SZPCC).

„Pekári, cukrári a cestovinári zažili v roku 2022 vôbec najťažší rok od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Štát nás nijako nepodporil a bol doslova slepý a hluchý. Sme však z dobrého cesta a preto sme sa nevzdali a bojujeme za našich viac ako 12 200 zamestnancov a milióny slovenských spotrebiteľov ďalej,“ informoval predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský v tlačovom vyhlásení a ďalej dodal, že ak vláda neprestane, zväz je pripravený vstúpiť do štrajkovej pohotovosti.

Potravinár Lapšanský: Ak neprestanete zavádzať, pekári pôjdu do štrajku!
Ministerstvo pôdohospodárstva v piatok oznámilo dohodu s obchodnými reťazcami o zastropovaní cien niektorých potravín, pričom s touto iniciatívou prišli práve obchodné reťazce. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) ich však... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Eka Balašková
?session=true

Znelo by to, ako zázrak. Keby...

„Vládni predstavitelia oznámia občanom, že im zabezpečili a dohodli s obchodnými reťazcami zastropovanie cien potravín. Správa o zastropovaní cien potravín znie ako zázrak, keby ... keby nešlo zas a znova o drzé a nehanebné vládne klamstvo. Vláda v skutočnosti zabezpečila zastropovanie už astronomických cien. Nie zníženie, ale zastropovanie a aj to len na 3 mesiace a potom môžu poletieť tak rýchlo hore ako stíhačky na Ukrajinu,“prirovnáva Kramplová a pritom upozorňuje, že bežní ľudia majú čoraz hlbšie do peňaženky a nezabúda pripomenúť, že niektoré potraviny stihli ešte pred zastropovaním zdražieť.

Chlieb, pečivo, obchod/pixabay

Komu vláda pomáha

Kramplová upozorňuje, že hoci sa vláda tvári, že pomáha ľuďom, pomoc je mierená na zahraničné reťazce a ich udržiavanie vysokých cien.

„To, že správu o tzv. pomoci občanom s cenami potravín oznámila vláda súčasne s oznámením, že schválila odsun slovenských stíhačiek na Ukrajinu, len dokazuje zvrátenosť jej myslenia v nádeji, že týmto krokom zakryje drzosť a aroganciu, s akou o darovaní stíhačiek rozhodla. Vládni bezočivci si myslia, že touto správou ľudom doslova hodia kosť, aj to už ohlodanú, a zapchajú im ústa, a že ľudia aj vládnu krádež MiGov bez slova prehltnú spolu s predraženým chlebom,“myslí si Kramplová a dodáva, že je to veľký omyl. Ako obrovskú aroganciu vidí aj nezverejnenie právnej analýzy, podľa ktorej vláda a prezidentka konali pri MIGoch v súlade s Ústavou.  

Ilustr foto - Ústava SR. FOTO TASR - Michal Svítok

Pravdu si neupravia

„Je úplne zrejmé, že sú si vedomí, že konali a konajú v rozpore so zákonom. Pravda je taká, že sa boja čokoľvek zverejniť a myslia si, že si „pravdu“ budú v budúcnosti upravovať podľa potreby. Lenže oni sa zamotávajú už dnes. Verím, že za túto aroganciu, klamstvo a zlodejstvo im občania vo voľbách vystavia účet!,“nestráca nádej Kramplová.

Chýba aj právnikom

Na to, že aby bol krok s odovzdaním MIGov Ukrajine ústavný je potrebná analýza, upozornil aj ústavný právnik Vincent Bujňák.

„Ak odvolaná vláda tvrdí, že medzinárodná zmluva o darovaní vojenského materiálu susedovi vo vojne nie je zmluvou vojenskej povahy, minimálne by k tomu mala zverejniť právnu analýzu, ktorou argumentuje,“ upozorňuje ústavný právnik Vincent Bujňák z Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK). Tomu sa nepáči správanie dočasne povereného ministra obrany, ktorý ju v piatok pred novinármi len narýchlo prelistoval.

Ústavný právnik: K odovzdaniu MIG-ov chýba právna analýza
Slovenská vláda robí čo môže, aby na Ukrajinu dostala čo najviac techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Odvolaný premiér Heger a minister obrany Naď na medzinárodnej úrovni vyrokovali darovanie 13 stíhačiek sovietskej výroby MIG-29 na... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik