Zelenskyj nedá na rady USA: Vojaci Bachmut NEOPUSTIA!
18 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Tvrdohlavý Zelenskyj! Rastú pochybnosti o správnosti rozhodnutia udržať zničené frontové mesto Bachmut pred ruskými útokmi. No ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, že jeho vrchní velitelia sú jednotní v rozhodnutí udržať obranu mesta. Obrana Bachmutu mala zmysel, kým Rusko malo oveľa vyššie straty, ale logika pokračovať v tom, je teraz otázna, píše POLITICO.

Velenie sa rozhodlo a basta

Boje v okolí Bachmutu vo východnej oblasti Donbasu koncom minulého roka dramaticky eskalovali. Zelenskyj kritizoval Rusov za to, že odsúdili mužov takmer k istej smrti v „jatkách“Teraz ponúka najkrvavejšia bitka vojny - Bachmut obraz konfliktu blízkeho prvej svetovej vojne, so zatopenými zákopmi a krajinou poznačenou delostreleckou paľbou.

V posledných týždňoch, keď sú ukrajinské sily takmer obkľúčené bez munície a čelia nárastu obetí, sa na Ukrajine aj v zahraničí množia špekulácie, že nastal čas stiahnuť sa späť na inú obrannú líniu.

V prejave v stredu večer však Zelenskyj vysvetlil, že je naďalej za to, aby sa v Bachmute pokračovalo. „Celý generálny štáb má jasné stanovisko: Posilniť tento sektor a spôsobiť maximálne možné poškodenie okupantom,“ povedal Zelenskyj vo videu po stretnutí s ukrajinským vrchným veliteľom Valerijom Zalužným a ďalšími vyššími generálmi. To vyvoláva rastúcu úzkosť medzi ukrajinskými spojencami a taktiež kritiku zo strany niektorých západných vojenských analytikov.
 
Je to už druhýkrát za toľko týždňov, čo ukrajinský prezident citoval podporu svojich najvyšších veliteľov. Pred desiatimi dňami Zelenského úrad vydal vyhlásenie, v ktorom tiež zdôraznil, že Zalužnyj a Oleksandr Syrskyj, veliteľ ukrajinských pozemných síl, súhlasili s jeho rozhodnutím držať sa v Bachmute.
 

Dlhodobou logikou ukrajinských ozbrojených síl bolo, že Rusko utrpelo neúmerne vysoké straty, čo umožnilo kyjevským silám rozdrviť útočníkov pred ukrajinskou protiofenzívou, ktorá sa očakáva čoskoro na jar.

Bachmut, foto: Getty Images

Mesto skla, tehál a trosiek

Medzi niektorými Ukrajincami a medzi západnými spojencami však rastie kritika pokračovania v takmer deväťmesačnom boji. Znepokojenie bolo spočiatku tlmené a vyjadrené v zákulisí, ale teraz sa rozlieva aj na verejnosti.

Niektorí ukrajinskí vojaci na sociálnych sieťach vyjadrujú zatrpknutosť nad ich trápením, hoci tvrdia, že si splnia svoju povinnosť a dodržia rozkaz. „Bakhmut je mesto skla, tehál a trosiek, ktoré praskajú pod nohami ako osudy ľudí, ktorí tu bojovali,“ napísal na  Twitteri jeden z nich . 

Poručík na Facebooku poznamenal: "Existuje katastrofálny nedostatok nábojov."  Sťažoval sa na problémy s vybavením a povedal: "Vylepšenia - vylepšenia už boli sľúbené, pretože každý, kto má ústa, sľubuje." Ale varoval, že jeho poznámky by sa nemali brať ako prosba o ústup. "NAŠU POVINNOSŤ SPLNÍME AŽ DO KONCA, nech už je to čokoľvek!" uzavrel smutne. 

Iryna Rybakova, tlačová referentka 93. ukrajinskej  brigády, tiež priblížila riziká, ktorým čelia zdravotníci v meste. „Tí ľudia, ktorí chodia do Bachmutu pracovne, podstupujú neuveriteľné riziko. Všetko je to ťažké,“  napísala na Twitteri

Slovensko posiela MiGy na Ukrajinu: Kremeľ reagoval OKAMŽITE
MiGy predsa len poletia na Ukrajinu! V piatok o tom rozhodla dočasne poverená vláda SR. Reakcia Kremľa na seba nedala dlho čakať. Likvidujú nepotrebné vybavenie, myslí si o nás Moskva. Na základe medzinárodnej dohody Vláda v piatok na online... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Je Zelenskyj len tvrdohlavý?

Kľúčovou strategickou otázkou je, či je Zelenskyj tvrdohlavý a či sa boj stal skôr skúškou vôle než takticky nevyhnutným zásahom, ktorý vykrváca ruské sily pred veľkým protiúderom Ukrajiny.

„Pri cestovaní po fronte počujete veľa reptania, keď si ľudia nie sú istí, či dôvod, prečo držia Bachmut, je ten, že je to politicky dôležité, alebo to má taktický význam," hovorí Michael Kofman, americký vojenský analytik a riaditeľa organizácie Program ruských štúdií v Centre pre námorné analýzy. 

Kofman, ktorý cestoval do Bachmutu, aby z prvej ruky pozoroval divokú bitku, povedal v podcaste War on the Rocks, že zatiaľ čo bitka sa Ukrajincom pred niekoľkými mesiacmi vyplatila, v súčasnosti je to už o niečom inom.

V boji sa teraz deje, že výmenný kurz je pre Ukrajinu priaznivý, ale nie je ani zďaleka taký výhodný ako predtým. Straty na ukrajinskej strane sú dosť značné a pravidelne si vyžadujú značné množstvo náhrad,“ povedal. 

Ukrajinci priznali, že tiež utrpeli značné straty v Bachmute, k obkľúčeniu ktorého sa Rusko stále viac približuje. Tvrdia však, že Rusi strácajú sedem vojakov za každý stratený ukrajinský život, zatiaľ čo  vojenskí predstavitelia NATO  odhadujú pomer zabitia na viac ako päť ku jednej. Kofman a ďalší vojenskí analytici sú však skeptickí a tvrdia, že obe strany teraz trpia približne rovnakým počtom obetí.

"Dúfam, že ukrajinské velenie naozaj, naozaj, naozaj vie, čo robí v Bachmute," napísal na Twitteri Illia Ponomarenko, obranný reportér denníka Kyiv Independent.

Bachmut, foto: Getty Images

Američania radia, Ukrajinci neposlúchajú

Minulý týždeň Zelenskyj dostal podporu pre svoje rozhodnutie zostať v Bachmute od bývalých amerických generálov Davida Petraeusa a Marka Hertlinga.  Ale za posledných pár týždňov sa situácia zmenila, povedal Rob Lee, bývalý dôstojník americkej námornej pechoty a teraz pracujúci vo Výskumnom ústave zahraničnej politiky. „Bachmut už nie je dobrým miestom na udržiavanie,“ napísal na Twitteri. Lee hovorí, že ukrajinské obete sa zvýšili odvtedy, čo sa koncom februára na sever mesta zatlačili ruské sily pozostávajúce z Wagnerových žoldnierov a ruských výsadkových jednotiek.   

Americký minister obrany Lloyd Austin niekoľkokrát naznačil, že nevidí žiadny taktický vojenský dôvod na obranu Bachmutu, pričom povedal, že východoukrajinské mesto má skôr  symbolický ako operačný význam a jeho pád by neznamenal, že Moskva znovu získala iniciatívu vo vojne.

Lloyd Austin, Getty Imafes

Ukrajinskí generáli však nechcú ustúpiť a tvrdia, že na obranu mesta existuje taktický dôvod. Zalužnyj  na svojom kanáli Telegram uviedol: „Je to kľúčové pre stabilitu obrany celého frontu." 

V polovici týždňa Washington Post informoval, že americkí predstavitelia od konca januára naliehajú na Ukrajincov, aby sa z Bachmutu stiahli, pretože sa obávajú, že vyčerpanie ich vlastných jednotiek by mohlo ovplyvniť plánovanú jarnú ofenzívu Kyjeva. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že neexistuje žiadne riziko vplyvu na ofenzívu, keďže jednotky, ktoré majú byť nasadené, nebojujú pri Bachmute. 

To podnietilo niektorých ukrajinských vojakov a sťažovali sa, že Kyjev obetuje zle vycvičených záložníkov v Bachmute a využíva ich ako postradateľných v podstate rovnakým spôsobom, akým to robia Rusi s Wagnerovcami. Veliteľ 46. brigády - s volacím znakom Kupol - povedal novinám, že na pokrytie strát sú využívaní neskúsení branci. Za to bol odvolaný zo svojho postu, čo rozzúrilo jeho vojakov, ktorí ho chválili.

Kofman sa obáva, že Ukrajinci v Bakhmute precenili svoje vojenské sily. "Myslím si, že situácia nie je ani zďaleka taká priaznivá, ako sa verejne prezentuje,“ uzavrel.

Air Defender 2023: Slovensko sa zapojí do ČISTO OBRANNÉHO najväčšieho cvičenia NATO v histórii
Od 12. do 23. júna 2023 sa pod vedením Luftwaffe uskutoční najväčšie cvičenie nasadenia v histórii NATO Air Defender 2023. Pôjde o najväčšie cvičenie leteckých operácií v doterajšej histórii NATO, informuje Bundeswehr na svojich stránkach.... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik