Igor Matovič o MIGOCH a ČAPUTOVEJ: Prezidentka nehovorí PRAVDU!
17 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Slovenská dočasne poverená vláda rozhodla a MiG-y už mieria na Ukrajinu. Najväčším problémom boli kompetencie. A práve tu upozorňuje líder OĽaNO Igor Matovič na úlohu, ktorú v rozhodovaní zohrala hlava štátu Zuzana Čaputová. "Teraz ako Pilát tvrdí, že ona bola len informovaná o uzavretí medzinárodnej zmluvy a s rozhodnutím vlády nemá nič spoločné. NIE JE TO PRAVDA," tvrdí expremiér.

Čaputová vraj iba rešpektuje rozhodnutie

Vláda v piatok na online rokovaní rozhodla o dlhšie diskutovanom osude 13 slovenských stíhačiek MiG-29. Lietadlá darujeme Ukrajine. Spolu s nimi pôjdu k našim východným susedom aj časti protivzdušnej obrany KUB. Udeje sa tak na základe medzinárodnej dohody. Na tlačovej konferencii o tom informoval dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že sú informovaní a súhlasia s tým aj prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Boris Kollár. 

Hovorca prezidentky Martin Strižinec informoval, že Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie dočasne poverenej vlády poslať stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Spôsob prevodu, a to medzivládnou dohodou, považuje za dostatočný, no vhodnejšie by podľa nej bolo aj uznesenie parlamentu. 

"Premiéra Hegera som vopred informovala, že v súčasnej situácii by bolo vhodnejšie mať k rozhodnutiu o stíhačkách aj uznesenie parlamentu. Za dostatočnú a legitímnu bázu pre prevod stíhačiek však považujem aj spôsob, ku ktorému vláda pristúpila, a teda uzavretie zmluvy medzi vládami Slovenskej republiky a Ukrajiny," skonštatovala.

MIGY a ČAPUTOVÁ

"Pri Migoch sa splnili naše podmienky - aby sa vláda neskrývala za uznesenie parlamentu, ktoré by nemalo žiadnu záväznosť, aby kompenzácia za ne výrazne vzrástla (vzrástla zo 150 na 900 mil) a NAJMÄ, aby súhlas s odovzdaním Migov musela dať okrem vlády aj prezidentka. A to sa stalo," skonštatoval na sociálnej sieti Matovič.

Líder OĽaNO upozornil, že prezidentka síce teraz ako Pilát tvrdí, že ona bola len informovaná o uzavretí medzinárodnej zmluvy a s rozhodnutím vlády nemá nič spoločné. "NIE JE TO PRAVDA," tvrdí Matovič.

A ďalej vysvetľuje, že dňa 29.6.2001 bolo zverejnené v Zbierke zákonov Rozhodnutie prezidenta 250/2001, ktorým preniesol kompetencie na uzatváranie medzinárodných zmlúv od prezidenta na vládu. Premiér Heger, podľa dohody v koalícii, vopred informoval prezidentku Čaputovú, že vláda chce uzatvoriť medzinárodnú zmluvu o odovzdaní Migov Ukrajine a odovzdal jej k tomu všetky podklady.

"Ak chcela odovzdaniu Migov zabrániť, stačila maličkosť - prijať Rozhodnutie prezidenta a odobrať vláde kompetencie uzatvárať medzinárodné zmluvy. Tým, že to neurobila, je priamo zodpovedná za toto rozhodnutie … a vôbec nechápem, prečo sa teraz trápne vyhovára," uzavrel Matovič.

Heger, Naď, foto: FB/EH

Heger sa cíti byť na správnej strane dejín

"Vláda SR stojí na správnej strane dejín. Ochrana nevinných ľudských životov je pre nás najvyššia hodnota. Naša pomoc bude slúžiť na ochranu a obranu, nie na útočenie," reagoval na darovanie stíhačiek Ukrajine na sociálnej sieti Eduard Heger.

A  Matej Christián Kučera mu v komentároch položil jednoduchú otázku: "Ako nemam nic proti pomoci susedom, ale len jedna otazka ohladom ustavnosti (lebo nerobme veci bagrom, ktore su v konecnom dosledku protiustavne. Ako sa to podarilo aj Vam naposledy). Odvolavate sa na clanok 119, pismeno f) Ústavy SR. V poriadku. Tam sa ale pise toto: "o medzinárodných zmluvách Slovenskej republiky, ktorých dojednávanie preniesol na vládu prezident Slovenskej republiky. Pokial viem, tu je prekladatel minister obrany. Toto nebolo nijakym sposobom spomenute ani v dovodovej sprave. Viem, ze s tym pani prezidentka suhlasi, takze by slo len o formalitu - ale preco zasa nerobit veci poriadne?"

Stíhačky poletia na Ukrajinu! Povalená vláda VEDOME PORUŠILA ÚSTAVU, reaguje Blaha
MiGy predsa len poletia na Ukrajinu! Heger s Naďom práve zatiahli Slovensko do vojny a tvária sa, že to nie je zásadná otázka - TOTO JE NA BASU! Takto reagoval na rozhodnutie dočasne poverenej vlády ohľadne slovenských stíhačiek podpredseda... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik


 

 

 

 

 

 

 

472472