Stíhačky poletia na Ukrajinu! Povalená vláda VEDOME PORUŠILA ÚSTAVU, reaguje Blaha
17 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

MiGy predsa len poletia na Ukrajinu! Heger s Naďom práve zatiahli Slovensko do vojny a tvária sa, že to nie je zásadná otázka - TOTO JE NA BASU! Takto reagoval na rozhodnutie dočasne poverenej vlády ohľadne slovenských stíhačiek podpredseda Smeru-SSD Ľuboš Blaha.

Vláda v piatok na online rokovaní rozhodla o dlhšie diskutovanom osude 13 slovenských stíhačiek MiG-29. Lietadlá darujeme Ukrajine. Spolu s nimi pôjdu k našim východným susedom aj časti protivzdušnej obrany KUB. Udeje sa tak na základe medzinárodnej dohody. Na tlačovej konferencii o tom informoval dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že sú informovaní a súhlasia s tým aj prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Boris Kollár. Dodal, že vláda rozhodla jednohlasne.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď doplnil, že sa budeme uchádzať o finančnú kompenzáciu z Európskeho mierového nástroja, čo je už aj predrokované. Tá by mala byť približne vo výške 200 miliónov eur. "Existuje bilaterálna ponuka zo strany USA na konkrétnu vojenskú techniku, ktorej priama hodnota vo finančnom vyjadrení pre Slovenskú republiku bude okolo 700 miliónov dolárov," potvrdil tiež Naď.

Ako je to s právomocami?

Vzhľadom k súčasnej politickej situácii na Slovensku, keď vláda odvolaná v parlamente má len oklieštenú moc, sa ohľadne MiGov viedol boj. Podľa Ústavy totiž nemôže robiť zásadné zahraničnopolitické rozhodnutia.

Naď pripustil, že to bolo predmetom konzultácie. "Všetci ústavní právnici sa zhodli, keďže ide o výkon právomocí, ktoré boli delegované pani prezidentkou presne na uzatvorenie medzivládnej dohody, tak v tom prípade sa neposudzuje to, či ide o zásadnú otázku zahraničnej politiky," vyjadril sa dočasne poverený minister.

Dodal, že pre pochybovačov požiadali dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera o oficiálne stanovisko jeho rezortu, podľa ktorého nejde o zásadnú zahraničnopolitickú otázku. 

„Právne máme jasné, ako budeme postupovať. Takisto sme sa všetci na tomto aspekte zhodli,“ uviedol. Konkrétnosti však nechcel povedať, dokým sa neukončia zahraničné rokovania ohľadne stíhačiek. „Po tom, keď bude všetko jasné a napevno dané, vám poviem, ako to je,“ prisľúbil novinárom.

Právnych dôsledkov sa neobáva. „Už mesiac sa o tom diskutuje. Ani ústavní právnici sa nezhodnú na tom, či je to v našej právomoci. A Ukrajina potrebuje našu pomoc,“ dodal.

Po utorkovom tajnom zasadnutí Výboru pre obranu a bezpečnosť prezradili politickí predstavitelia riešenie tejto otázky. Hoci sa pôvodne špekulovalo, že verdikt prinesie parlament či dokonca prezidentka, výsledkom napokon bolo, že o strojoch predsa len rozhodne vláda.

„Mám k dispozícii právne stanovisko, v ktorom sa vláda odvoláva na konkrétne zákony a časti Ústavy, ktoré to umožňuje,“ vysvetlil rozhodnutie výboru jeho predseda Juraj Krúpa zo strany SaS. Zdôraznil, že nebudeme prvá krajina, ktorá posiela stíhačky na Ukrajinu. Ktoré ďalšie krajiny to už urobili, však nepriblížil, lebo ide o utajovanú skutočnosť.

RÝCHLA SPRÁVA: Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29
Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní. Heger o tom informoval na tlačovej konferencii. Medzinárodná dohoda bola podľa... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Blaha: Toto je na basu! Zradili Slovensko a vtiahli nás do vojny!

Úplne iný názor, ako predstavitelia povalenej vlády, má však predstaviteľ opozičného Smeru-SSD Ľuboš Blaha.

"Heger s Naďom rozhodli, že pošlú stíhačky na Ukrajinu. Vedome tým porušili ústavu, spáchali zločin a vystavili Slovensko vážnemu bezpečnostnému riziku. Ohrozili mier. Heger ani Naď nedokážu predložiť žiadny právny argument ani analýzy. Ani vlastným proamerickým novinárom. Vyhovárali sa na nejakú právnu sekciu na vláde, ktorú majú mocensky pod kontrolou. Na smiech," skonštatoval Ľuboš Blaha na sociálnej sieti.

V ústave je podľa neho jasne napísané, že odvolaná vláda nemôže rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky. "A tak povedali Káčerovi, nech vydá stanovisko, že jedna za najdôležitejších politických a bezpečnostných tém za ostatné desaťročia, a teda poslanie stíhačiek do vojny, nie je zásadná otázka. To je také infantilné, že sa z toho až krúti hlava. Priamo zaťahujú Slovensko do vojny a robia to bez akéhokoľvek mandátu - doslova zločinné," usúdil smerák.

Blaha približuje, že práve včera bola zverejnená detailná analýza Právnickej fakulty UK, o ktorú zažiadalo zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. V tejto analýze je jasne zdôvodnené, prečo odvolaná vláda nemôže poslať stíhačky na Ukrajinu. A to nehovoria zamestnanci vlády na pokyn Hegera, ale renomovaní a nezávislí ústavní právnici, prízvukuje opozičný poslanec.

"Ak by boli stíhačky nepoužiteľný šrot, logicky by ich Ukrajina nechcela, čiže túto možnosť právna analýza vylučuje. Navyše - ak by išlo o šrot, je pod úroveň vlády riešiť, čo sa bude diať so šrotom. Podľa analýzy Univerzity Komenského teda zjavne nejde o šrot. V tom prípade si podľa tejto analýzy treba klásť otázku, či by v čase vojny mohli byť stíhačky použité na obranu Slovenska - to by znamenalo, že je to zásadná otázka a odvolaná vláda o tom nemôže rozhodnúť," upozorňuje Blaha.

Podľa smeráka to, čo odvolaná vláda spáchala, nie je iný právny názor. To je úmyselný trestný čin. "Toto je na basu! Zradili Slovensko a vtiahli nás do vojny," uzavrel Blaha.

Air Defender 2023: Slovensko sa zapojí do ČISTO OBRANNÉHO najväčšieho cvičenia NATO v histórii
Od 12. do 23. júna 2023 sa pod vedením Luftwaffe uskutoční najväčšie cvičenie nasadenia v histórii NATO Air Defender 2023. Pôjde o najväčšie cvičenie leteckých operácií v doterajšej histórii NATO, informuje Bundeswehr na svojich stránkach.... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik