Igor Matovič je chorý: Dúfam, že to je už len chrípôčka, hovorí
17 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Líder OĽaNO, expremiér a exminister financií Igor Matovič zverejnil na sociálnej sieti informáciu, že sa nakazil koronavírusom. Má ale veľkú smolu! Od pondelka (20. 3.) sa totiž zruší povinnosť domácej izolácie osôb pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. No bývalý predseda vlády bude ešte musieť zostať izolovaný doma.

Matovič sa na facebooku pochválil národu, že ho skolila choroba."Včera po tlačovke som si sadol do kresla, že si dám kafčo … zrazu v sekunde ma striasla zima a strašne sa mi chcelo spať," uviedol Matovič na svojom profile. 

Ako ďalej dodal, po rokoch doma v posteli oddychuje. "Dúfam, že tá hnusoba je dnes už naozaj len 'chrípôčka'," doplnil Matovič a k statusu priložil aj dôkaz - foto s pozitívnym testom.

Veľká smola

Matovič má však neuveriteľnú smolu! Ak totiž dostal covid 16., prípadne 15. marca, tak si domácu izoláciu vychutná ešte naplno. Keby sa nakazil o týždeň neskôr, už by to neplatilo. Povinnosť domácej päťdňovej izolácie osôb pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 sa totiž od pondelka (20. 3.) zruší. Vyplýva to z avizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorú v utorok zverejnili vo Vestníku vlády SR.

"Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne cirkulujúce varianty SARS-CoV-2 a na podiel ľudí, ktorí COVID-19 prekonali a/alebo boli kompletne zaočkovaní. Ochorenie COVID-19 sa tak v tomto smere dostáva na úroveň ostatných akútnych respiračných ochorení, pri ktorých sa ľudia chránia sami s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Rada expremiérovi

Pacienti by sa však mali, tak ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, riadiť pokynmi svojho lekára a liečiť sa doma. "Ak ste chorí, nechoďte do práce, školy či do iných kolektívov a iných verejných priestorov. COVID-19 je infekčné ochorenie a hoci domáca izolácia už nebude povinná, berte ohľad na svoje vlastné zdravie a na zdravie zraniteľných skupín," upozornil Mikas. V prípade nutnosti ísť von, napríklad po lieky, treba dbať na správne nosenie respirátora i hygieny rúk.

Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest zostáva nateraz v platnosti. "V súčasnosti má stále opodstatnenie - ešte máme relatívne vysokú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia," ozrejmil Mikas. Respirátor je aktuálne povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára a zákazníkov lekární.

Budaj je sklamaný, Kollár o ničom nevedel, Heger nechápe!
Poslanci Národnej rady (NR) SR nevyužili príležitosť zaviesť komplexnú reformu krajinného plánovania, ktorá by pomohla pripraviť Slovensko na negatívne dosahy klimatickej zmeny a zároveň by zachovala jej prirodzený ráz. V reakcii na neschválenie... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik