Vyšetrovanie Lučanského smrti POKRAČUJE! Policajti opätovne začali trestné stíhanie
16 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Generál Lučanský sa podľa doterajšieho vyšetrovania mal obesiť v prešovskej väznici na teplákovej bunde na poschodovej posteli na konci decembra 2020. Vyšetrovanie okolností smrti bývalého policajného prezidenta definitívne ukončil prokurátor v júni 2022. Dnes je však všetko inak. Nadriadený prokurátor vydal pokyn vyšetrovateľovi, aby vo veci konal.

Opätovne začaté trestné stíhanie

"Je všeobecne známe, že v júni 2022 vo veci gen. Lučanského bolo zastavené trestné stíhanie. Je tiež všeobecne známe, že ako splnomocnený zástupca poškodených, podal som proti takémuto rozhodnutiu sťažnosť a krajský prokurátor v Prešove túto zamietol, čím bola vec právoplatne ukončená," uviedol na sociálnej sieti splnomocnený zástupca poškodených Lučanských, predseda strany Slovenský PATRIOT a europoslanec Miroslav Radačovský.

Dnes tomu už takto nie je. V dôsledku mimoriadneho opravného prostriedku, ktorý som vo veci podal, nadriadený prokurátor vydal pokyn, aby bolo vo veci opätovne začaté trestné stíhanie a boli vykonané úkony, potrebné pre objektívne došetrenie okolností, týkajúcich sa tohto prípadu," oznámil zo Štrasburgu Radačovský.

Miroslava Radačovského rozčertili slová ministra Mikulca smerom ku generálovi Lučanskému. Facebook (self)

Pochybnosti o okolnostiach Lučanského smrti

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský bol zadržaný 3. decembra 2020 potom, čo sa kvôli výsluchu vrátil z dovolenky v Chorvátsku. Už deň predtým mu v rámci akcie s krycím menom Judáš vzniesli obvinenie z prijímania úplatkov, ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Následne ho 6. decembra poslal Špecializovaný trestný súd do väzby.

Generál Lučanský sa podľa doterajšieho vyšetrovania mal obesiť v prešovskej väznici na teplákovej bunde na poschodovej posteli na konci decembra 2020. Nehybného ležať ho našiel pri rozdávaní večere príslušník väzenskej stráže. V kritickom stave ho záchranári previezli do prešovskej nemocnice. Tam skonal na druhý deň, pripomína Plus 7 dní.

Neskoršie pochybnosti o okolnostiach Lučanského smrti odštartovali už na začiatku decembra 2020. Už vtedy na verejnosť prenikli informácie, že sa v prešovskej väznici údajne pokúsil o samovraždu a v ružomberskej vojenskej nemocnici musel absolvovať náročný operačný zákrok. Zodpovední ale tento incident uzatvorili s tým, že si len udrel tvár pri cvičení, píše Pravda.

Okolnosti smrti ešte preskúmavala aj špeciálna komisia ministerstva spravodlivosti. Po všetkom, čo jej bolo umožnené skontrolovať, komisia nenašla žiadne dôkazy svedčiace o niekoho priamej spoluzodpovednosti za úmrtie bývalého policajného prezidenta.

Gustáv Murín: Prvou obeťou šialeného plánu sa stal generál Lučanský
„Žijeme šialenú dobu. Šialenec ovládol túto krajinu. Mal šialený plán. A prvou obeťou tohto plánu sa stal nevinný generál Milan Lučanský. Nemohlo by sa to stať, keby šialenec nemal bezcharakterných pomocníkov…," citát Gustáv Murín,... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Dodatočné vyšetrovanie

Prokuratúra preskúmavala správnosť záverov vyšetrovania policajnej inšpekcie, ktorá trestné stíhanie ako nedôvodné zastavila ešte v júni. Lučanského rodina ale proti rozhodnutiu vyšetrovateľa podala sťažnosť.

Trestné stíhanie sa viedlo na základe trestného oznámenia rodiny pre podozrenie z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ublíženie na zdraví, ktorého sa mal dopustiť nestotožnený páchateľ.

„Vyšetrovateľ konanie zastavil z dôvodu, že skutok nie je trestným činom, nakoľko vykonaným vyšetrovaním nebolo zistené a preukázané, že by došlo k fyzickému napadnutiu dňa 9. decembra 2020, resp. 10. decembra 2020 alebo inokedy počas výkonu jeho väzby. Je nepochybné, že sa nestal skutok, za ktorý sa vedie trestné stíhanie,“ skonštatoval prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove Marek Švagerko vo svojom rozhodnutí, ktorým zastavil vyšetrovanie úmrtia Lučanského.

Rodina Lučanského namietala viaceré skutočnosti, ktoré podľa nich v prípade nesedia. Vo svojej sťažnosti proti rozhodnutiu policajného vyšetrovatelia tvrdia, že spôsob Lučanského poranenia oka nebol preukázaný, že k nemu mohlo dôjsť aj cudzím zavinením, tiež že príslušníci väzenskej stráže i lekári zanedbali svoje povinnosti a v neposlednom rade spochybňovali aj obesenie i samovraždu ako spôsob a dôvod smrti.

Facebook Adam Lučanský | Syn generála Lučanského sa uchádza o hlasy voličov v Turci

Počkajte si na nový verdikt

"Vzhľadom na tú skutočnosť, že sa blížia parlamentné voľby a vždy som považoval za úbohé, nečestné, ba až podlé, pokiaľ sa poniektorí politici priživovali a chytali preferencie na nešťastí ľudí, či už na smrti Kuciaka a jeho snúbenice, na nešťastnej covidovej pandémii, do volieb nebudem nič a pre nikoho v predmetnej veci zverejňovať alebo na nezmysly, šíriacich sa na sociálnych sieťach od rôznych konšpirátorov a bombastických médií, absolútne neznalých problému, akokoľvek reagovať," upozornil všetkých Radačovský.

V konečnom dôsledku, v zmysle trestného poriadku, splnomocnený zástupca poškodenej strany nie je oprávnený v prebiehajúcom trestnom konaní poskytovať verejnosti akékoľvek informácie.

"Občanom a rozumne zmýšľajúcim ľuďom ďakujem za to, že mi veria, tak, ako mi verili, keď som rozhodoval aj v iných zložitých prípadoch, ktoré boli a sú zmyslom môjho profesného života," uzavrel splnomocnený zástupca rodiny Lučanských.

VIDEO Radačovský a Adam Lučanský: Bojujeme ďalej! Pravda sa raz ukáže
Europoslanec Miroslav Radačovský a syn generála Lučanského Adam sa nevzdávajú! Na sociálnej sieti informovali o najnovšom vývoji kauzy úmrtia generála Milana Lučanského. Nezabudli sme a nevzdávame sa V úvode videa Radačovský uviedol, že sa... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik