Dvanásty apríl nebude pamätným dňom násilne vysídlených občanov
16 | 03 | 2023 I Tibor Malý/tasr

Dvanásty apríl nebude pamätným dňom nespravodlivo odvlečených a vysťahovaných občanov. Poslanci z klubu OĽANO neuspeli s novelou zákona o štátnych sviatkoch a pamätných dňoch. Národná rada (NR) SR ju vo štvrtok neposunula do druhého čítania.

Cieľom návrhu bolo podľa dôvodovej správy aspoň sčasti sa "vyrovnať s minulosťou a prispieť k historickému zmiereniu medzi 'štátotvorným' národom a národnostnými komunitami".

"Dvanásty apríl bol zvolený z dôvodu, že zo všetkých vyššie uvedených incidentov bol počtom odsunutého alebo vysťahovaného obyvateľstva najväčší odsun obyvateľstva maďarskej národnosti v rámci tzv. 'výmeny obyvateľov', ktorej prvý transport z územia súčasnej Slovenskej republiky bol vypravený dňa 12. apríla 1947," píše sa v dôvodovej správe.

Výzva pre poslancov NR SR – na zamietnutie návrhu zákona na nový pamätný deň nespravodlivo vysťahovaných a odvlečených občanov
Združenie slovenskej inteligencie a občianske združenie Slovenskí katolíci predkladajú Výzvu pre poslancov NR SR. Jeden z predložených návrhov zákonov na rokovanie parlamentu, ktoré začalo 14. 3. 2023, je aj neprijateľný návrh od G. Gyimesiho, G.... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme