Začal sa lov na spadnutý dron v mori
15 | 03 | 2023 I Milan Laca
USA sa obávjú, že Rusko získa trosky dronu.
Podplukovník americkej armády vo výslužbe Alexander Vindman má  obavy,  že Rusko by mohlo vyzdvihnúť trosky dronu MQ-9 , zostreleného nad Čiernym morom. Môže tak  získať prístup k americkej technológii, píše Newsweek .
Ide o technológie

Koordinátor strategickej komunikácie Bieleho domu John Kirby pre CNN povedal, že Washington sa snaží zabrániť tomu, aby sa americký dron dostal do nesprávnych rúk.

Americká profesorka práva - Rusi boli oprávnení zastaviť americký dron
Aj keď to vyzeralo tak, že Rusi prekročili nad Čiernym morom zničením amerického útočného (nielen sledovacieho, ako sa snažil Pentagon informovať verejnosť) dronu akýsi pomyselný rubikon, možno je to úplne inak. A poukazujú na to podľa webu... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Rusi ho budú hľadať

Ako informuje agentúra TASS,  Rusko sa pokúsi získať trosky amerického bezpilotného lietadla, ktoré spadlo do Čierneho mora. Vo vysielaní televízneho kanála Rossia -1 to uviedol tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolaj Patrušev. Podľa neho zatiaľ nie je známe, či bude možné vyzdvihnúť zvyšky dronu, no treba to urobiť. "A určite to urobíme," zdôraznil Patrušev.  

Americký postoj
Šéf Pentagonu Lloyd Austin po incidente s bezpilotným lietadlom nad Čiernym morom vyzval ruské vojenské letectvo, aby lietalo „bezpečne a profesionálne“. Zároveň ubezpečil, že americká armáda bude naďalej pôsobiť všade tam, kde to medzinárodné právo dovolí. "Nemýľte sa. USA budú pokračovať v lietaní a operáciách všade tam, kde to medzinárodné právo dovolí. Rusko musí používať svoje bojové lietadlá bezpečným a profesionálnym spôsobom," povedal Austin, keď otváral ďalšie stretnutie darcov vojenskej pomoci Ukrajine.
Ruské tvrdenie
Ruské ministerstvo obrany informovalo, že americký dron MQ-9 s vypnutými transpondérmi narušil hranice oblasti dočasného režimu využívania vzdušného priestoru nad Čiernym morom. Bezpilotné lietadlo sa pohybovalo smerom k ruským hraniciam, ruské stíhačky boli zdvihnuté do vzduchu, aby identifikovali narušiteľa. Dron sa údajne priblížil asi na 60 km od Sevastopoľa.  V dôsledku prudkého manévrovania sa stroj dostal do nekontrolovaného letu, stratil výšku a zrútil sa  do vody. Ruské stíhačky neprišli do kontaktu s MQ-9, nepoužili vzdušné zbrane a bezpečne sa vrátili na letisko svojej základne, zdôraznilo ruské ministerstvo obrany.
Americká verzia

Dve ruské lietadlá Su-27 vykonali nebezpečný a neprofesionálny zásah s bezpilotným lietadlom MQ-9 amerického letectva pre spravodajstvo, sledovanie a prieskum, ktoré operovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom. „Náš MQ-9 vykonával rutinnú operáciu v medzinárodnom vzdušnom priestore. Zasiahlo ho sprevádzajúce ruské lietadlo. To viedlo k havárii dronu, k jeho nenahraditeľnej strate,“ vyhlásil veliteľ vzdušných síl USA v Európe a Afrike generál James Hecker. Počínanie ruskej strany zhodnotil ako neprofesionálne.

Kanadská ministerka zahraničia PRIZNÁVA: Cieľom je ZMENA REŽIMU V RUSKU!
Kanadská ministerka zahraničia Mélanie Joly priznala, že cieľom kanadskej vlády nie je len to, aby Rusko opustilo Ukrajinu, ale aj zvrhnutie samotnej vlády ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje americký portál Breitbart. Feudovský... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik