Pellegrini: Je neprípustné, aby vláda ešte rok po páde pustošila Slovensko!
14 | 03 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Voľby by mali byť 120 dní po rozhodnutí o skrátení volebného obdobia! Parlamentné voľby by sa v budúcnosti mali konať 120 dní po tom, ako Národná rada (NR) SR rozhodne uznesením o skrátení volebného obdobia. Myslí si to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Spolu s poslancami pôsobiacimi v Hlase-SD to chcú dosiahnuť cez pozmeňujúci návrh k jednej z noviel Ústavy SR, ktorá je na rokovaní marcovej schôdze parlamentu.

HLAS: AK ODVOLANÁ VLÁDA NEVIE, KEDY SA PATRÍ ODÍSŤ, TREBA ZMENIŤ ÚSTAVU
"Je neprípustné, aby odvolaná vláda ešte rok po svojom páde pustošila Slovensko. To nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s obyčajnou politickou či ľudskou slušnosťou. Ľudia majú právo, aby sa hlboké politické krízy ako tá dnešná vyriešili čo najskôr a aby sa nová vláda mohla venovať skutočným problémom Slovenska. HLAS žiada zmeniť ústavu, aby sa to v budúcnosti nikdy nezopakovalo," uviedol Peter Pellegrini na sociálnej sieti.
 
Pellegrini skonštatoval, že predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra, keďže už nie je reálna šanca na skorší termín. Navrhnú preto aspoň zmenu ústavy. V nej by malo byť deklarované, že pokiaľ parlament rozhodne uznesením o skrátení volebného obdobia, voľby by sa museli konať najneskôr o 120 dní od prijatia tohto uznesenia. "Ak sa ide skrátiť volebné obdobie rozhodnutím poslancov, žiadne diskusie o dátume volieb. Musia byť najneskôr 120 dní od prijatia uznesenia," vyhlásil na utorkovej tlačovej konferencii.
 
Ak by parlament vyslovil vláde nedôveru a do 45 dní by nedošlo k vytvoreniu novej väčšiny 76 poslancov na pôde existujúceho parlamentu a poslanci by sa ani nedohodli na uznesení o skrátení volebného obdobia, predseda parlamentu by mohol mať podľa návrhu sedem dní na to, aby vyhlásil voľby tak, aby boli o 110 dní. "Musíme tieto brzdy pravdepodobne do ústavy dostať, aby si tu do budúcna už nikto nemohol uzurpovať moc a zubami-nechtami sa pri nej držať," uzavrel Pellegrini.
 
Táto zmena ústavy je posilnením demokracie, pretože politikom jasne prikazuje, aby sa po nezvládnutej kríze museli obrátiť na ľudí a požiadať ich o nový mandát. To je v súlade s princípom HLASu a aj slovenskej ústavy, že jediným nositeľom moci na Slovensku je občan a má právo moc tak dávať, ako aj brať,“ dodal Peter Pellegrini.
 
O MiG-och sa bude rozhodovať V UTAJENOM REŽIME!
K dodávke stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu bude v utorok večer rokovať Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Na sociálnej sieti to uviedol šéf výboru Juraj Krúpa (SaS). Výbor by mal zasadnúť po 19.00 h. Výbor bude v režime... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik