Kmec (Hlas-SD) poukázal na tzv. odbornosť ministra Naďa pri obstarávaní 3D radarov
12 | 03 | 2023 I Ladislav Kováčik

Podpredseda výboru NR SR pre európske záležitosti a člen predsedníctva Hlasu-SD Peter Kmec sa vo svojom facebookovom príspevku zaoberal témou postojov povereného ministra obrany Jaroslava Naďa v súvislosti s kúpou 3D radarov.

Teatrálna kritika obstarávania

Svoj príspevok začal kritikou dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a jeho ohlásenej strany Demokrati. O politike slušnosti predstaviteľov „samozvaných demokratov“ sa podľa Kmeca presviedčame už dlhšie – napríklad nedávno počas diskusie v Michalovciach alebo v minulosti počas pandémie Covidu, keď v podaní Naďa boli ľudia „dezoláti“ či „opice“.

Hlavným zmyslom jeho príspevku však bolo poukázanie na „tzv. odbornosť“ na Ministerstve obrany SR prostredníctvom jedného aktuálneho príkladu. „Tento týždeň sme sa na Instagrame MO SR dozvedeli, že nové 3D radary prídu na budúci rok. Súčasné vedenie MO SR túto informáciu prezentuje ako perfektný progres. To, že radary potrebujeme je nespochybniteľné, avšak pravda o progrese je niekde inde,“ píše poslanec.

Kmec zhŕňa históriu obstarávania 17 kusov 3D radarov pre potreby ochrany nášho vzdušného priestoru, pričom zvlášť poukazuje na vyjadrenia súčasného povereného ministra Jaroslava Naďa k tejto téme. Podľa Kmeca Naď v roku 2019 ako opozičný politik „teatrálne, jemu vlastným spôsobom“ kritizoval a kriminalizoval obstarávanie 3D radarov, pričom zároveň obviňoval vtedajšiu vládu, že celý výber bola fraška a vopred boli vybrané izraelské radary.

Po nástupe do vlády v roku 2020 dal Naď podľa Kmeca celý proces preveriť a zopakovať. Na rokovanie vlády zo dňa 13. januára 2021 predložil materiál, v ktorom odporúčal kúpiť tie isté 3D radary, ktoré ako opozičný politik tak emotívne kritizoval. Termín dodávky prvých kusov predpokladal do konca roka 2022, pripomína Kmec.

Pri podpise konkrétnej zmluvy dňa 21. marca 2021 už minister Naď deklaroval, že prvé kusy prídu do apríla 2023, pokračuje poslanec.

„A tento týždeň, už bolo prezentované ako perfektný progres, že prvé kusy prídu začiatkom roku 2024!,“ ukončil Kmec svoju rekapituláciu diania okolo 3D radarov.

SUJA o MiG-och: Ešte nerozhodli, no príprava na odlet je v PLNOM PRÚDE! (VIDEO)
Poslanec Národnej rady SR a podpredseda hnutia Republika Miroslav Suja publikoval na svojom facebooku video, v ktorom sa vyjadruje k informáciám v súvislosti s MiG-mi, ktoré majú byť poslané na Ukrajinu. Odstránená atrakcia na Sliači Poslanec sa... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Ladislav Kováčik

Kedy skutočne prídu radary?

„Toto je progres v podaní pána Naďa. Najskôr rozbil a skriminalizoval obstarávanie v roku 2019, potom vyberal nové radary v roku 2020, potom vybral tie isté radary v roku 2021, potom prisľúbil príchod tých istých radarov v roku 2022, neskôr v roku 2023 a teraz sme už v roku 2024. A to hovoríme iba o prvých kusoch. Nie o získaní plných operačných spôsobilostí,“ píše Kmec.

Podľa politika Hlasu je teda na mieste niekoľko otázok. „Načo tá zbytočná politizácia? Kedy teda skutočne prídu prvé radary? Koľko sme doteraz zaplatili za radary, ktoré proti pôvodne deklarovanému termínu budú meškať minimálne rok a pol? Aké penále alebo iné benefity vyjednal “špičkový” tím pána Naďa od izraelskej strany za omeškanie?,“ pýta sa opozičný politik.

„Odpovedí sa pravdepodobne nedočkáme a ak áno, tak to budú len ďalšie klamstvá a zavádzania. Ale opäť vidíme, ako sa dá veriť vyjadreniam nelegitímneho ministra obrany Naďa,“ uzatvára svoj príspevok poslanec Hlasu.

Rezort obrany ide znova nakupovať. ZA 9,4 MILIÓNA EUR!
Ministerstvo obrany (MO) SR plánuje nakúpiť pre vojakov 51 stanových súprav za 9,4 milióna eur. Vyplýva to z uzavretej rámcovej dohody. Stanová súprava zahŕňa tri stany s pevnou konštrukciou, vykurovacie agregáty, klimatizáciu, elektrocentrálu a... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik