Výroky, ktoré sa ich autorom prisudzujú neprávom (FOTO)
07 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Ako v minulosti, tak aj dnes sa ľudia radi odvolávali na citáty známych filozofov, politikov, či spisovateľov. Niektoré však dotyční nikdy nepovedali, no bolo „pohodlné“ použiť ich – práve v mene ovládania más.

Medzi také patrí napríklad výrok prisudzovaný Márií Antoinette o koláčoch. Aj údaný Burkeho výrok sa mu prisudzuje neprávom. Hoci bol Einstein agnostik, pripisujú sa mu aj výroky, ktoré by mali svedčiť o jeho silnej viere v Boha. Výrokov Churchilla či Voltaira je internet plný, no sú reálne? Aj slovenský priestor má „citáty“, ktoré dotyčný nikdy nepovedal.

Edmund Burke - Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič

Tento výrok nie je pripisovaný len Burkemu, ale aj J. F. Kennedymu. Ten bol známy nesprávnymi citáciami viacerých výrokov – nie raz vraj prisúdil výrok nesprávnemu autorovi. V Burkeho textoch sú významovo podobné výroky.

Facebook | John Fitzgerald Kennedy

Albert Einstein - Zlo je dôsledok neprítomnosti Božej lásky v srdci človeka

Einsteinovi sa pripisuje veľa výrokov, ktoré vôbec nepovedal a tento výrok patrí k nim. Je za ním snaha vykresliť filozofa, ako veriaceho človeka. Pravda je však taká, že Einstein sa považoval za agnostika. Výraz Boh používal ako metaforu pre prírodné zákony.

Čo (ne)viete o očiach (GALÉRIA)
Je v plnej permanencii len čo sa zobudíme, až po moment, kedy zaľahneme. A tak ho berieme, ako samozrejmosť. Oko. Jeden z najzložitejších orgánov v ľudskom tele. Poďme sa s ním bližšie zoznámiť. Prinášame pár zaujímavostí, ktoré ste možno o... Čítať ďalej
06 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Voltaire - Nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do poslednej kvapky krvi budem brániť tvoje právo povedať to

Autorkou výroku je v skutočnosti Evelyn Beatrice Hallová. V diele Priatelia Voltaira (The Friends of Voltair, 1906, napísané pod pseudonymom S. G. Tallentyre). Týmto výrokom sumarizovala Voltairovu vieru v slobodu prejavu. Voltaire tento výrok ale nikdy nepovedal.

Winston Churchill - Verím iba štatistikám, ktoré som sám sfalšoval

Churchill je ďalší z často citovaných, no množstvo výrokov sa mu pripisuje neprávom. Tento výrok mu prvýkrát prisúdil nacistický minister propapagandy Joseph Goebbels a chcel ho ním skompromitovať.

Nietzsche - A tí, ktorí tancovali, vyzerali ako blázni pre tých, ktorí nepočuli hudbu

V žiadnej z jeho písomností tento výrok nenájdete. Prvýkrát ho zrejne povedal mystik z 13. storočia,D žalála ad-Dín Rúmího.

Facebook / Flavio Simoes Silva Araujo | Winston Churchill

Mária Antoinetta -  Keď nemajú na chlieb, nech jedia koláče

Hoci sa jej tento výrok podsúva ako prejav jej cynizmu, dcéra Márie Terézie túto vetu nikdy nevyslovila. Za mýtom stojí kniha Spoveď filozofa. Jean-Jacques Rousseau ho použil ako výrok bližšie neurčenej princeznej a tú si mnohí stotožnili práve s Máriou Antoinettou.

Polícia pátra po páchateľovi, ktorý mal ukradnúť viacero luxusných hodiniek
Neznámy páchateľ mal v nedeľu (5. 3.) ukradnúť z predajne v obchodnom dome v Bratislave troje luxusných hodiniek za vyše 30.000 eur. Polícia žiada verejnosť o pomoc pri jeho stotožnení. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná... Čítať ďalej
06 | 03 | 2023 | Tibor Malý/tasr

Milan Lasica – Ryba, jedlo žobrákov

Sporadicky sa na internete objavuje pamflet Milana Lasicu o tom, ako sa zmenil svet. Pravdou však je, že herecká legenda toto nikdy nenapísal. Text má pôvod v Češtine, no je „prispôsobený“ slovenským reáliám – spomínajú sa tam Jozef Kroner, Panelák či bratislavské rožky, čo malo textu dodať dôveryhodnosť.

Milan Lasica / Facebook (Miro Zbirka)

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme