Martin Dorčák: Projekt Digitálny žiak je prezlečená Remišovej predvolebná kampaň (FOTO+VIDEO)
06 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Martin Dorčák (Hlas-SD) tvrdí, že Veronika Remišová tri roky s eurofondami nepohla, teraz potrebovala vymyslieť projekt, ktorým by ich dočerpala. Keďže však vie, že podľa volebných preferencií jej strana už zo štátneho rozpočtu nezíska žiadne peniaze, musela vymyslieť taký projekt, ktorým by jej strana vyplatila veriteľov.

Martin Dorčák a Denisa Saková
Martin Dorčák a Denisa Saková
FB/Martin Dorčák
Martin Dorčák, poslanec Národnej rady za Hlas-SD. Zdroj: FB / Martin Dorčák
FOTO TASR - Jaroslav Novák
Remišová
Remišová
Facebook, Shutterstock, Dávid Grznár pre HD
Lucia Ď. Nicholsonová, foto: FB/L.Ď.N.
Lucia Ď. Nicholsonová aj tentokrát nepriamo poukázala na neschopnosť ministerstva, ktoré vedie Veronika Remišová
Lucia Ď. Nicholsonová aj tentokrát nepriamo poukázala na neschopnosť ministerstva, ktoré vedie Veronika Remišová
Facebook, Shutterstock, Dávid Grznár pre HD
Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová
Reprofoto FB
Martin Dorčák a Denisa Saková
Remišová
Lucia Ď. Nicholsonová aj tentokrát nepriamo poukázala na neschopnosť ministerstva, ktoré vedie Veronika Remišová
Lucia Ďuriš Nicholsonová

Dorčák upozorňuje, že mnohým žiakom tieto notebooky pomôžu, ale je veľká skupina detí, ktoré ich nebudú vedieť využiť, pretože kým budú vedieť ich používať, technika bude zastaralá, navyše rodičia nebudú mať možnosť dokúpiť si k nim nevyhnutné programy. Dorčák preto vysvetľuje, kto bude s notebookmi spokojný. Navyše notebooky nedostanú prváci na stredných školách, ktorí na ne nastúpia v septembri len preto, lebo projekt je písaný na aktuálnych prvákov - stredoškolákov. Preto je Dorčák presvedčený, že celý projekt je aj predvolebnou kampaňou strany Za ľudí. Dorčák nie je prvý, kto na Remišovej nečinnosť v oblasti eurofondov upozorňuje.

Projekt Digitálny žiak

„Sú žiaci, ktorým tieto notebooky výrazne pomôžu, má to jedno obrovské „ale“. Dovolím si tvrdiť, že tento projekt je aj biznisom strany Za ľudí,“hovorí Dorčák. Dokazuje to tým, že hlavnými veriteľmi strany sú Peter Zálešák a Ján Tomáš. 

„Podľa stránky Za ľudí im stránka dlhuje 1,5 milióna eur. Títo dvaja páni vlastnia jeden z najväčších elektrodomov na Slovensku, ktorý patrí medzi najväčších predajcov notebookov,“ vysvetľuje Dorčák, ktorý tvrdí, že ďalšie peniaze od štátu strana Za ľudí podľa preferencií nezíska treba niečo vymyslieť.

„A preto prichádza projekt Digitálny žiak,“ hovorí Dorčák a vysvetľuje, že 152-tisíc detí dostane 55 miliónov eur v poukážkach, ktoré odnesú do obchodov a odtiaľ si prinesú notebooky. „Spokojná bude pani Remišová, že sa zbaví dlhu, spokojní budú jej veritelia, ktorí na tom kráľovsky zarobia a spokojné budú aj deti, že majú nové notebooky.“

Zásoby krvnej skupiny B s negatívnym Rh faktorom sú hraničné
Národná transfúzna stanica (NTS) SR aktuálne eviduje hraničný stav zásob krvnej skupiny B s negatívnym Rh faktorom. Pri ostatných krvných skupinách sú zásoby stabilné. Pre TASR to uviedla riaditeľka marketingu a komunikácie NTS Martina Frigová. "K... Čítať ďalej
06 | 03 | 2023 | Tibor Malý/tasr

Bolo by to pekné, keby ...

Podľa Dorčáka je v projekte na personálne náklady vyčlenených 10,5 mil. eur. Tie dostanú ľudia, ktorí majú poukážky rozdávať. Na jednu poukážku to vychádza približne 70 eur. Poukážky dostanú nie len deti, ktorých rodičia na nový notebook nemajú, ale aj deti, ktoré už dnes nosia do školy drahú techniku. Nedostanú ich však prváci, ktorí na stredné školy nastúpia v septembri, ale ani prváci z minulého roka.

Kedy tento projekt mal zmysel

„A to len preto, lebo nenastúpili v roku, keď sa Remišovej podarilo zmysluplne minúť eurofondy,“ vysvetľuje Dorčák. Pripomína roky pandémie, kedy sa deti museli vzdelávať dištančne a mnohé tú techniku nemali, kým teraz už dištančné vzdelávanie nie je.

„A keby aj nastúpilo. Koľko z týchto detí má doma pripojenie na internet? Polovica? Tretina? Takže budú mať notebook, ale z domu sa na sieť nepripoja,“vysvetľuje Dorčák to, čo MIRRI zrejme nedomyslelo a pýta sa, či si pani Remišová naozaj myslí, že prváci na ZŠ, ktorí dostanú notebook, s ním hneď budú vedieť pracovať.

„Jasné, že nie. A kým sa dostanú na druhý stupeň, notebook bude zastaralý a pomalý,“ dodáva Dorčák.

Kde vezmú deti programy

„Ak sa má žiak naučiť ovládať počítač, bez niektorých programov to nejde. A tie tiež nie sú zadarmo. Ak rodič nemá desať eur mesačne na internetové pripojenie, bude mať niekoľko desiatok eur na to, aby kúpil kancelársky balík? Samozrejme, že nie,“konštatuje Dorčák. Ten Veroniku Remišovú upozorňuje, že eurofondy sú tu na rozvoj regiónov. Projekt by podľa neho mal zmysel, keby štát nakúpil nie len notebooky, ale aj softvér či pripojenie.

„Mal by zmysel aj v prípade, že by si žiaci mohli tieto počítače zapožičať domov na tvorbu úloh. Lenže to sa minulo účinkom – štát by musel obstarávať a nie nakúpiť od elektroobchodu, ktorého majiteľom dlhuje pani Remišová peniaze a pani Remišová by nemohla pred voľbami rozdať rodičom 152 tisíc detí poukážky a týmto spôsobom si kupovať ich hlasy,“objasňuje Dorčák.

Zle je! Nicholsonová hľadá elity národa
Europoslankyňa a najnovšie aj líderka strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová, sa vo svojom hľadaní elít chce pozrieť aj za hranice hlavného mesta. Inšpirovala ju k tomu dievčina zo seriálu v komerčnej TV, ktorá pochádza z Trebišova. Politička sa... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Remišová to dosvedčila

„Včera v TV debate začala prezentovať tento projekt tak, že oni v strane Za ľudí podporujú adresné riešenia a podobne. A tento projekt takým je. Svoju stranu spomenula niekoľkokrát a za celú debatu iba raz spomenula MIRRI v súvislosti, ako dlho sa im darilo vyrokovávať podmienky na EK,“ hovorí Dorčák, podľa ktorého ak Remišová prezentuje rezort, mala by vystupovať, ako ministerka, nie, ako predsedníčka strany a ak sa tak prezentovať chce, mala by to prezentovať zo straníckych, alebo vlastných peňazí.

„Toto je totiž veľmi drahá kampaň za peniaze nás všetkých,“ uzatvára Dorčák.

Nie len Dorčák, kritizuje aj Európska komisia

„Európska komisia nám nepreplatí eurofondy, ktoré by mali byť určené na tzv. sociálne začleňovanie a na znižovanie chudoby. Peniaze na tieto eurofondy nám nedá iba preto, že vláda od roku 2021 nebola schopná prijať plán na riešenie týchto problémov,“hovorí Richard Raši a vysvetľuje, že peniaze prichystané sú, ale naša vláda sa neschválením plánu čerpania pripravuje o desiatky miliónov eur.

Dlhodobá téma Lucie Ď. Nicholsonovej 

„Je trestuhodné, že na eurofondoch, určených na rozvoj regiónov, sedia ministri v Bratislave a radšej tie peniaze nechajú prepadnúť, akoby ich poslali na regionálny rozvoj. A potom tí istí ministri v telke hovoria, že treba zastaviť odliv mozgov," upozornila nedávno europoslankyňa Lucia Ď. Nicholsonová, ktorá na neschopnosť ministerstva zodpovedného za túto agendu, poukazuje už dlohdobo.

Raši: Slovensko má pozasavené eurofondy, odvolaná vláda nemá kompetenciu to riešiť
Nezaradený poslanec Richard Raši (Hlas-SD) kritizuje odvolanú vládu za neschopnosť v oblasti čerpania eurofondov, ktoré mal vo vláde Smeru vo svojom portfóliu práve on. Chýbajúci plán čerpania financií v tejto oblasti je podľa neho dôvod, prečo nám... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme