Nemecký generál: "Musíme sa rýchlo dostať z vojny na Ukrajine!"
26 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Naši politici to odmietajú počuť a akceptovať, pre nich sú to konšpirácie a dezinformácie. "Vo vojne na Ukrajine sa musíte spoliehať na rokovania, nie na víťazný mier." Pripomína to nemecký brigádny generál vo výslužbe Erich Vad. Jeho výzva, zverejnená na webe freiewelt.de znie: "Zastavte nezmyselné plytvanie ľudskými životmi!"

Vojenský expert a brigádny generál vo výslužbe Erich Vad už mesiace varuje pred eskaláciou ukrajinskej vojny. Vyzýva na rokovania o skrátení vojny. Akékoľvek predlžovanie vojny je podľa neho nezmyselným mrhaním ľudských životov.

Iná šarža ako naši politruci

Erich Vad bol brigádnym generálom Bundeswehru a vojenským poradcom bývalej kancelárky Angely Merkelovej. Je považovaný za jedného z popredných nemeckých vojenských expertov: Erich Vad už mesiace varuje v médiách pred eskaláciou vojny a opakovane kritizuje vojnovú rétoriku. 

"Prekáža mi, keď nemeckí politici prezentujú vojenské riešenie ako konečný cieľ. To je šialené. A to robia politici, ktorí nemali nič spoločné s armádou, ktorí odmietli nastúpiť na vojenskú službu, ktorí nevedia nič o Bundeswehri.“ Píše na freiewelt.de brigádny generál Vad.

Okrem toho povedal 

"Musíme sa čo najrýchlejšie dostať z konfliktu. Nemôžeme roky využívať zástupnú vojnu v strednej Európe, ktorá má potenciál prerásť do jadrovej vojny. Pretože: Rusko nie je Srbsko, nie je Irak, nie je Afganistan, nie je Líbya. Rusko je jadrová veľmoc s najväčším počtom jadrových zbraní na svete. To je rozdiel. A musíme byť opatrní pri dodávkach zbraní. A predovšetkým s našou vojnovou rétorikou. A predovšetkým s rétorikou, ktorá hovorí: Počítame s vojenským víťazstvom jednej strany. Toto je omyl. Je to chyba v prístupe." Tvrdí podľa citoavného zdroja nemecký generál.

Ide o dlhodobý pat

V rozhovore pre magazín EMMA pred niekoľkými týždňami tiež Vad vysvetlil: "Máme vojensko-operačnú patovú situáciu, ktorú nevieme vyriešiť vojensky. To je mimochodom aj názor amerického náčelníka generálneho štábu Marka Milleyho. Povedal, že vojenské víťazstvo Ukrajiny nemožno očakávať a že rokovania sú jedinou možnou cestou. Čokoľvek iné je nezmyselné plytvanie ľudskými životmi".

Útoky nemeckého mainstreamu

Brigádny generál Erich sa zúčastňuje na mierovom zhromaždení Alice Schwarzerovej a Sahry Wagenknechtovej. Kvôli svojim vyjadreniam je opakovane atakovaný mainstreamovými médiami ako je napríklad FAZ a SPIEGEL. Drží sa však svojho hodnotenia v tom, že vojnu o Ukrajinmu nemožno vyhrať. Dá sa podľa neho však skrátiť rokovaniami. Píše web freiewelt.de.

Český publicista - pamätníkom sa dnes dvíha žalúdok
"Môže sa niekto čudovať, že sa dnes pamätníkom dvíha žalúdok?" Český poblicista Pavel Černocký hovorí o falošnosti, pokrytectve a mladých zväzákoch pre parlamentnilisty.cz. „Deštrukcia nášho poľnohospodárstva, nekvalitná ponuka potravín v... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik