Nejaké miliardy sa ešte nájdu
24 | 02 | 2023 I Milan Laca

Krajiny G7 pošlú Ukrajine v roku 2023 39 miliárd dolárov.

Krajiny G7, medzi ktoré patrí Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Kanada, Francúzsko, Japonsko a Spojené štáty americké, oznámili svoj zámer  poslať Ukrajine finančnú pomoc vo výške 39 miliárd USD. Rozhodnutie padlo po stretnutí šéfov ministerstiev financií a centrálnych bánk krajín G7 v indickom Bangalore.

Bude na všetko, aj do vačku?

„Táto podpora dodá Ukrajine dôveru a umožní úradom garantovať fungovanie štátu, pokračovať v poskytovaní základných služieb, opravách kritickej infraštruktúry a stabilizácii ekonomiky. Podporí aj Ukrajinu v jej úsilí o ochranu svojej krajiny,” uvádza sa v spoločnom vyhlásení zverejnenom na stránke japonského ministerstva financií ( .pdf ).

Eddie Scarry: Tri nepopierateľné pravdy z Putinovho prejavu
Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave v parlamente vyhlásil ukončenie zmluvy o jadrových zbraniach s USA. No okrem toho sa od tlače o jeho prejave pravdepodobne nedozviete nič iné. To neznamená, že zvyšok jeho prejavu bol nedôležitý.... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

A ešte niečo na dôvažok

Vo vyhlásení sa spomínajú ďalšie opatrenia na podporu Ukrajiny zo strany krajín organizácie, vrátane dodávok zbraní, výcviku ukrajinskej armády a humanitárnej pomoci. Japonský minister financií Shuniči Suzuki povedal, že krajiny G7 musia tiež analyzovať účinnosť protiruských sankcií, aby mohli rozhodnúť o ďalších obmedzeniach, uvádza agentúra Reuters.

Ďalšie sankcie

Spojené štáty americké, spolu s krajinami G7, predstavia  24. februára nový balík sankcií, ktorý bude zahŕňať najmä obmedzenia voči ruským bankám a čínskym spoločnostiam, ktoré poskytujú pomoc Rusku, povedala námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová, v rozhovore pre The Washington Post . Nové obmedzenia sa zamerajú aj na zabránenie Rusku v obchádzaní sankcií a na zabránenie dovozu high-tech vybavenia pre ruský vojensko-priemyselný komplex, vyhlásila Nulandová.

A čo Čína?

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken 19. februára povedal, že Čína zvažuje možnosť dodávať Rusku "smrtiacu pomoc", predovšetkým zbrane. Okrem toho Peking poskytuje podporu ruskej strane "na úrovni rétoriky a politiky" a poskytuje "nesmrtiacu" vojenskú pomoc, argumentoval Blinken. Čínske úrady to označili za špekuláciu.

Viktor zasa štrajkuje!
Orbán pohrozil zablokovaním predĺženia sankcií EÚ proti Rusku. Maďarský premiér Viktor Orbán pohrozil vetovaním predĺženia protiruských sankcií EÚ, ktoré sa musia obnovovať každých šesť mesiacov. Žiada vyškrtnutie štyroch ľudí zo zoznamu. Je... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik