Pred Národnou radou SR sa koná PROTEST! Máme FOTO
22 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Pred Národnou radou SR sa koná protest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pod názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom!

Zdroj: @reprofoto ZMOS
Autor: Gabriela Fedičová
Autor: Gabriela Fedičová
Autor: Gabriela Fedičová
Autor: Gabriela Fedičová
Autor: Gabriela Fedičová
Autor: Gabriela Fedičová
Autor: Gabriela Fedičová
Autor: Gabriela Fedičová

Protestom chcú samosprávy upozorniť najmä na neriešené problémy s vysokými cenami energií, a tiež na neadekvátny prístup centrálnej moci voči samosprávam.

Protestné zhromaždenie na konci februára avizoval ZMOS už pred týždňom, konkrétny termín dohodli na ostatnom online rokovaní Komory miest ZMOS.

Jedným z hlavných terčov kritiky samosprávneho združenia sú návrhy kompenzačných schém refundácií cien energií. Mestá a obce žiadajú o kompenzácie energií za obdobie od októbra do decembra 2022, stanovenie výšky kompenzácií cien energií pre verejný sektor po 31. marci 2023 a ďalšie opatrenia, ktoré majú mať presný harmonogram a termíny plnenia.

ZMOS v posledných dňoch a týždňoch tiež poukazoval na riziká, ktoré pre samosprávy predstavujú navrhované novely viacerých zákonov vrátane zákona o obecnom zriadení. Návrh tohto, pre samosprávy de facto základného zákona, podľa združenia výrazne zasahuje do kompetencií obecných a mestských úradov, ale aj do kompetencií starostov a primátorov, či do pozície prednostu úradu. (HD/tasr)

Čaputová odcestovala do Varšavy na stretnutie s prezidentmi B9 a USA
Zuzana Čaputová v stredu odcestovala do Varšavy na stretnutie s lídrami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) a americkým prezidentom Joeom Bidenom. "Predmetom našich diskusií bude úvaha o tom, akým spôsobom posilniť bezpečnosť východného krídla,... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Protest podporuje aj Hlas- SD

Strana Hlas plne stojí za protestujúcimi starostami a primátormi slovenských miest a obcí. Povedal to dnes na proteste samospráv podpredseda strany HLAS a poslanec NR SR Richard Raši. „Vláda sa tvári a chváli, že pomáha. Ale je to na úkor peňazí pre naše mestá a obce, ktorým tieto financie berie. A samosprávy potom nemajú inú šancu, ako ich zobrať svojim obyvateľom vo forme  zvýšených poplatkov napríklad za odpad či zvyšovaním miestnych daní. Je to však vláda, ktorá samosprávu likviduje namiesto toho, aby jej pomohla," uviedol Raši. 

Strana HLAS vníma samosprávy ako jednu z najvýznamnejších súčastí fungovania Slovenska. Samosprávy sú najbližšie k ľuďom a kto nepočúva samosprávy, nepočúva hlas ľudí. Preto HLAS – sociálna demokracia okrem pravidelných stretávaní sa v regiónoch bude v najbližších týždňoch organizovať veľké stretnutie so zástupcami našich miest a obcí s cieľom zabezpečiť dôstojný život obyvateľov v našich regiónoch od narodenia až po dôstojnú starobu," zdôraznil R. Raši.

Národná koalícia na čele s R. Huliakom tiež podporila protest

SNS nezaostáva

PhDr. Zdenko Čambal, PhD. Ing. Milan Staňo a Ing. Milan Garaj, PhD. podpredsedovia SNS a starostovia obcí Horná Poruba, Obyce a mesta Holíč podporujú protest. Aj títo starostovia a primátori miest a obcí za SNS sa zúčastnili dnešného protestného zhromaždenia organizovaného ZMOS pred Národnou radou. Týmto protestom vyjadrujeme nesúhlas s ignoranciou a neschopnosťou tejto vlády riešiť problémy Slovenska.

Všimli ste si, ako včera okašľali Hurbana?
Čakal som... Čakal som, že vo vodopádoch vzletných fráz, slovných klišé a trápnych "postojových" hrdinných a "charakterných" póz aspoň dakto... Doteraz nie, doteraz nikto, ak teda, mi niekto neušiel. "Muž s takouto tvárou neklame ani seba:... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik