Zomrel dlhoročný československý premiér Štrougal
06 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Vo veku 98 rokov zomrel bývalý predseda vlády Československa Lubomír Štrougal

Lubomír Štrougal bol najdlhšie slúžiacim československým premiérom. Za osemnásť rokov vo funkcii medzi rokmi 1970 až 1988 sa stal jednou z hlavných tvárí husákovskej normalizácie. Vyše tridsať rokov bol členom vedenia Komunistickej strany Československa (KSČ). 

Po páde komunistického režimu v decembri 1989 sa Štrougal, ktorý nepatril k najtvrdšiemu jadru komunistov, stiahol z politiky a odišiel do dôchodku. Napísal dve spomienkové knihy, v ktorých nerevidovane opisuje svoj život. 

V posledných rokoch čelil trestnému stíhaniu za podiel na zabití a zranení ľudí na československých hraniciach v čase komunistickej totality. Stíhanie bolo zastavené, pretože podľa znaleckých posudkov nebol schopný chápať zmysel trestného konania.

Na Ústavný súd sa vlani so sťažnosťou proti zastaveniu obrátila skupina zranených a pozostalých po zabitých pri pokuse o prechod železnej opony. V decembri 2001 sa na súd dostala žaloba, podľa ktorej Štrougal ako minister vnútra v roku 1965 neodoslal prokuratúre určitý spis, a tým prekazil potrestanie skupiny príslušníkov ŠtB obvinených z vrážd odporcov režimu na konci 40. rokov. V júli 2002 ho súd ale obžaloby oslobodil.

Hlas ľudu: OĽaNO umiera a traja funebráci trúchlia nad jeho hrobom
„Tvária sa ako funebráci na pohrebe,“ takto vtipne okomentoval nejaký srandista fotku troch veľkých mužov OĽaNO. Eseročky, ktorá sa ako víťaz dostala do parlamentu a na čelo vládnej party. O svojej sláve môže hovoriť už len v čase minulom. Z... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Mária Škultétyová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme