Na Slovensku zúri orkán PIT! Zrušená je aj vlaková doprava
04 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vlaková doprava je pre nepriaznivé počasie prerušená na viacerých miestach. Vlaky na diaľkových trasách meškajú 30 až 60 minút, na južnej trase okolo dvoch hodín. Potvrdil to hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Doprava je aktuálne prerušená v úsekoch Smolenice - Výh. Dúbrava, Dlhá nad Oravou - Nižná či Vyšné Hágy - Štrbské Pleso. Rovnako tiež v úsekoch Sklené pri Handlovej - Horná Štubňa, Strážske - Nižný Hrabovec a Žarnovica - Nová Baňa.

Silný vietor vyvracia stromy po celej Bratislave

Na sociálnej sieti o tom informujú starostovia mestských častí, mestská polícia hlavného mesta aj dobrovoľní hasiči z bratislavskej Petržalky.

"V celej Bratislave padajú celé stromy, lámu sa konáre, prevracajú bilbordy," priblížil starosta Ružinova Martin Chren. Dobrovoľní petržalskí hasiči odpratávali stromy napríklad na Topoľčianskej ulici či za Ekonomickou univerzitou v Petržalke.

Starosta bratislavskej mestskej časti Vrakuňa Martin Kuruc upozorňuje ľudí, aby do nedele (5.2.) nenavštevovali lesopark, cyklotrasu či miesta, kde sa nachádzajú stromy.

Mestská polícia odporúča v sobotu vynechať návštevu mestských lesov v Bratislave a počkať, kým neprestane platiť výstraha druhého stupňa pred vetrom. Cesta mládeže bola zablokovaná spadnutým stromom. "Podobné situácie môžu v lesoch nastať kdekoľvek," poukázala.

Je podľa mestských policajtov možné, že z bezpečnostných dôvodov ani po odprataní stromu nebudú zastávky linky 43 na Ceste mládeže obsluhované.

Západ Slovenska bez elektriny!
Silný vietor spôsobil na západnom Slovensku výpadky elektriny, upozorňujú ZSE. Silný vietor spôsobil počas soboty a piatka (3.2.) na západe Slovenska výpadky elektrickej energie. Celkovo sa týkali 11.000 odberných miest, v sobotu dopoludnia 5000.... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Silný vietor a sneh komplikujú dopravu aj v celom Košickom kraji

Informovali o tom košickí krajskí policajti na sociálnej sieti s tým, že od obce Štós smerom na obec Smolník sú na ceste popadané stromy.

"V obci Ploské v smere na obec Budimír došlo k vyvráteniu stromu na hlavnú cestu. Pri páde strom zachytil káble elektrického a telekomunikačného vedenia, v dôsledku čoho došlo k strhnutiu aj niekoľkých stĺpov," uviedla polícia. Dobšinský kopec je tak neprejazdný pre všetku dopravu.

Cesta I/67 medzi Stratenou a Dobšinou je tak uzavretá až do odvolania, dôvodom sú padajúce stromy a tvorba snehových závejov. Polícia tiež upozorňuje na spadnutý strom na ceste v úseku Gemerská Poloma - Súľova.

FB/Polícia SR

Pre nepriaznivé počasie zatvorili aj ZOO v Košiciach 

Zoologická záhrada Košice je v sobotu pre verejnosť zatvorená. Dôvodom je podľa vedúcej oddelenia vzdelávania a marketingu Evy Malešovej mimoriadne nepriaznivé počasie.

"Silný nárazový vietor láme konáre stromov. Vyvrátené stromy spôsobili už aj prvé škody. Návšteva areálu je pre návštevníkov v tomto počasí obzvlášť nebezpečná," upozornila Malešová. Svoje brány pre verejnosť zoo opäť otvorí v nedeľu 5. februára o 9. hodine.

Diaľnicu pod Tatrami uzavreli! Zrazilo sa tam 30 áut (FOTO)
Diaľnica pod Tatrami je v oboch smeroch v súčasnosti uzavretá. Polícia na sociálnej sieti informovala, že potom, čo sa ju podarilo sprejazdniť po nehode ôsmich áut, sa v úseku Spišský Štvrtok - Poprad zrazilo ďalších približne 30 áut. Nehoda sa... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Mimoriadnu situáciu vyhlásili už vo viacerých obciach a mestách na Spiši

Dôvodom je snehová kalamita, ktorá podtatranský región zasiahla v piatok (3.2.) večer. Hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová TASR potvrdila, že aktuálne platí mimoriadna situácia v Spišskej Starej Vsi, v Osturni a v Malej Frankovej v Kežmarskom okrese.

V okrese Poprad vyhlásili už v piatok mimoriadnu situáciu v meste Svit a tiež v obciach Ždiar a Šuňava.

Centrálne monitorovacie stredisko Sekcie krízového riadenia MV SR dnes eviduje 83 vyhlásených mimoriadnych situácií v súvislosti s intenzívnym snežením a vetrom. Dôvodom je nezjazdnosť miestnych komunikácií, sťažený prístup do obydlí, obchodov, zdravotných stredísk či zastávok hromadnej dopravy. Môže ísť aj o sťaženie zásobovania, hromadenie snehu v obciach, v niekoľkých z nich boli prerušené dodávky elektrickej energie.

FB/Polícia SR

Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad informovala, že aktuálne je verejná doprava z dôvodu kalamity úplne ochromená. Dopravca preto počas víkendu z dôvodu nezjazdnosti ciest ruší prímestské spoje. "Žiadame cestujúcu verejnosť o pochopenie," uvádza SAD Poprad.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Heger začal PREDVOLEBNÚ KAMPAŇ: Fico nie je premiér "hodný" vládnutia
Veľvyslanci z viac ako 20-tich členských štátov EÚ, USA a Veľkej Británie sa v stredu stretli s predstaviteľmi Smeru a jediné, čo ich zaujalo bol postoj k vojne na Ukrajine a pohľad do budúcnosti. Líder Smeru Robert Fico si myslí, že Západ nikdy... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!