Ján Čarnogurský: Amerika na Ukrajine otáča
04 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Nemecký kancelár Bismarck povedal ešte v 19. storočí, že Rusko sa dá poraziť len pokiaľ sa proti nemu poštve Ukrajina. Vlastníctvo a oduševnenie ruských vojakov možno posiela Bismarckov výrok do archívu, skonštatoval Ján Čarnogurský.

Názor Jána Čarnogurského prináša HD v plnom znení.

Aj západné tanky sú zraniteľné zhora

Ruská vojenská operácia na Ukrajine čoskoro bude trvať rok. Ruská armáda a jednotky Donecka a Luganska obsadili určité územie svojich oblastí, aj keď sa stiahli od Kyjeva a Chersonu. Operácia nepostupovala tak rýchlo, ako sa všeobecne očakávalo, ale teraz dokonca na oboch stranách hovoria o blížiacej sa ruskej ofenzíve. 

Ruská armáda postupuje na Donbase (východný front) zatiaľ stále pomaly, ale strategická iniciatíva je na jej strane. Západ schválil dodanie Ukrajine tankov Leopard, Abrams, Challenger zatiaľ v celkovom počte asi 120 kusov, ale na úspešný tankový útok potrebuje Ukrajina vzduchovú prevahu nad bojiskom a tú nemá. Aj západné tanky sú zraniteľné zhora. Keď oblohu nad nimi nebudú chrániť ukrajinské lietadlá, nové dodané tanky budú horieť ako predchádzajúce.

Prelom oproti doterajšiemu stavu spočíva v inom

V Spojených štátoch je výskumný ústav pre strategické otázky, ktorý sa volá RAND Corporation. Vypracováva strategické analýzy pre americkú vládu a prípadne iné vlády, ktoré si to zaplatia. Patrí skôr k hlavným rusofóbnym inštitúciám v Amerike. 

V roku 2019 vypracoval správu pod názvom Zaťažiť Rusko: Súťaženie z výhodného (pre USA) terénu (Extending Russia: Competing on Advantageous Ground). Správu podrobne analyzoval Vladimír Palko  (jeho analýzu si môžete prečítať) . RAND Corporation navrhoval stratégiu, na ktorú Rusko reagovalo najskôr návrhom prezidentovi Bidenovi, aby sa dohodli na neutralite Ukrajiny a keď Západ návrh neprijal, spustilo špeciálnu vojenskú operáciu.

Akokoľvek sa zdal ruský postup pomalý, druhej strane sa zdalo nepochopiteľné, že Rusko ešte nie je porazené. Proti Rusku stojí najväčšia vojnová koalícia v jeho dejinách. Proti 150-miliónovému Rusku stojí celé NATO, teda asi 900 miliónový súbor štátov. Na druhej strane, Rusko aspoň nepriamo podporuje väčšina ľudstva (populačne), prejavilo sa to pri hlasovaní v OSN.

Špekulácie o Zelenského osude
"Pasca sa uzatvára." V Kyjeve začali hovoriť o hroziacej rezignácii Zelenského. Poradca bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, Oleg Soskin, predpovedá Zelenského rezignáciu po odchode prezidenta USA Joea... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Milan Laca

Situácia sa zmenila

RAND Corporation toto všetko registruje a vydalo novú správu, teraz už priamo k rusko-ukrajinskému konfliktu pod názvom Vyhnúť sa dlhej vojne (Avoiding a long War), s dátumom január 2023. V správe píše presný opak toho, na čo vyzývalo doteraz. Píše, že v dlhej vojne bude mať Rusko viac výhod ako Západ, Ukrajinu treba tlačiť do mierových rokovaní s Ruskom a nemajú sa jej dodávať zbrane a peniaze bez záväzku k mierovým rokovaniam. V mierových rokovaniach má Ukrajina súhlasiť, že nevstúpi do NATO (Čítate? Doteraz to bola pre Západ neprijateľná požiadavka). Majú sa zrušiť sankcie proti Rusku.

Správa RAND Corporation je signálom, že Západ si uvedomuje, že na Ukrajine prehráva. Možno ďalším signálom je Bidenova odpoveď novinárovi, že Ukrajine lietadlá F-16 nepošle. Ale bez lietadiel tanky nebudú mať dlhú životnosť.

Nemecký kancelár Bismarck povedal ešte v 19. storočí, že Rusko sa dá poraziť len pokiaľ sa proti nemu poštve Ukrajina. Vlastníctvo a oduševnenie ruských vojakov možno posiela Bismarckov výrok do archívu.

Zdroj: cz24news

Mike Whitney: UKRAJINA SA POTÁPA. ZACHRAŇUJÚ SA ZÁPADNÉ ELITY?
Najnovšia správa RAND Corporation o Ukrajine nie je taká významná kvôli kvalite analýzy, ale kvôli tomu, že najprestížnejší národný bezpečnostný think-tank zaujal k vojne opačný postoj ako washingtonská politická trieda a jej globalistickí... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!