Ako nám odnárodňujú štát
03 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Slovensko zažíva druhú vlnu odnárodňovania. S možnými dôsledkami však oveľa závažnejšiu, ako bola tá "maďarizačná". Hoci, aj v nej sa odnárodňovanie začalo cez noviny a časopisy. Dnes to voláme "mainstream" - hlásna trúba samostatne nemysliacich ideológov globalizácie.

V našom včerajšom vydaní vás mimoriadne zaujal spravodajský článok o tom, ako mladí Nemci podopierajú v globálnom svete svoju "nemeckosť", inak tiež nepoplatnosť amerikanizácii, alebo aspoň "bruselizácii" svojho životného priestoru. Vyjadrili to aj tým, že sú proti vyzbrojovaniu amerického vojenského konfliktu na Ukrajine. Ale, nie iba tým.

Nemci sú v Nemecku stále Nemci

Vidieť to na ich zahraničnej politike a neochote v nej zaujať polohu regionálnehjo vazala, z pohľadu kohokoľvek. Vidieť to na ich samostatných názoroch a postojoch, ktoré sa vymykajú z priemeru "anglosaského" zmýšľania a vnímania reality. Dokonca, v bývalých východných regiónoch kedysi rozdeleného Nemcka cítiť záujem ruka v ruke čo najskôr naskočiť na civilizačné normy "západu", pri ponechaní si výsostného práva na vlastné, nemecké, postoje a názory, kultúru či jazyk. V nemeckých médiách naozaj nenájde jediný anglicizmus a dokonca aj mladšia generácia stále rozlišuje dve úrovne nemčiny - tú bežnú, hovorovú a potom "Hochdeutsch", teda spisovný jazyk, ktorým sa komunikuje oficiálne. A vie, kedy ktorú formu jazyka pri akej príležitosti zvoliť.

Moc v demisii vystavuje Slovensko riziku katastrofálneho úderu
Vláda v demisii a jej poskokovia v parlamente by podľa Ústavy SR, ako aj nariadenia prezidentky "nemali prijímať zásadné rozhodnutia". Ako si v paláci poradia poradcovia s tým, že parlament zas Slovensko zatiahol do vojny oveľa viac? Čo teraz, pani... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Na Slovensku po "americky"

U nás sme svedkami pretekov, kto zamontuje do jednej jedinej vety - zväčša bez znalosti vetnej skladby v slovenčine - čo najviac anglicizmov. Týka so to tak médií, ako aj bežnej komunikácie na najrôznejších úrovniach spoločnosti. To sa deje bez ohľadu na "akýsi" jazykový zákon, ktorý by slovenčinu mal ochrániť pred takýmto zámerným prznením. Lenže, nejde tu iba o jazykovú amerikanizáciu, tu sa amerikanizuje všetko. Názory, postoje, hodnotenie geopolitických súvislostí, životný štýl, zábava, no proste, naozaj všetko. Slovenskosť sa zo Slovenska vytráca ako klesajúca povodňová vlna, za ktorou zostávajú iba ruiny národnosti a národností.

Francúzi sú možno až (pozitívny) extrém

Francúzsko, zrejme aj pre svoju koloniálnu minulosť, je babylonom jazykov. Ale komunikuje sa tam po francúzsky. Skúste na uliciach Paríža pochodiť s angličtinou či nemčinou. A to je Paríž, o vidieku ani netreba písať. Moja 90 ročná matka počúva večer televízne spravodajstvo v kvázi slovenčine a ja jej ho prekladám do normálnej slovenčiny. Každému druhému anglicizmu totiž nerozumie. Ale aj po 90 rokoch rozumie všetkému, čo vysielajú francúzske televízie. Narodila sa totiž vo Versailles. Ale na Slovensku má treťstupňové pedagogické vzdelanie zo slovenského jazyka.

Brheľov advokát Mandzák: Obvinenie chápeme ako zaťahovanie NAKA do politického boja
Obvinenie Jozefa Brhela st. považuje jeho advokát Michal Mandzák za nezmyselné a za zaťahovanie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) do politického boja. Jozef Brheľ st. podľa neho obvinenie popiera. Pre médiá to povedal v piatok na Prezídiu... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

"Sračková" kultúra

Je asi naozaj urážkou nazývať kultúrou licencované televízne pseudozábavné braky, vysielané u nás. Všetky na jedno kopyto a všetky z anglosaského prostredia. Je tragédiou pozrieť sa - až na malé výnimky - na ponuku na knižných pultoch, slovenských autorov takmer niet a ak aj nejakí slovenskí možno ešte žijú, väčšinou sa "nehodia", práve preto, že sú "iba" slovenskí. A kultúra vyjadrovania? Kultúra životného štýlu? Politická kultúra? Pokojne si odpovedzte sami.

Tupá bezhodnotovosť

"Vedúce slovenské politické kruhy prejavujú rezignáciu na riešenie slovenskej otázky vlastnými politickými silami. Vonkajšie faktory považujú za určujúcu silu slovenského rozvoja , čo vedie k tomu, že sa často presadzujú princípy politického globalizmu." myšlienka, ktorú som našiel niekde v mediálnych archívoch pri téme "maďarizácia". Lenže, je to aj konštatovanie, ktoré platí aj dnes pre naše Slovensko, slovenský národ a príslušníkov národnostných menšín, ktoré na ňom žijú. Požiera ich tupá, bezmyšlienková napodobňovacia snobská amerikanizácia. Sme živými svedkami kultu odnárodňovania našich tradičných kultúr. Aj to by malo byť asi argumentom pri výbere našich zástupcov v ponuke blížiacich sa predčasných parlamentných volieb. Buďme súčasťou civilizovaného svetového spoločenstva, ale nerozplyňme sa v ňom definitívne a navždy.

Mladí Nemci nie sú vygumovaní, odmietajú vyzbrojovať Ukrajinu
Nemecko má problém. "Tanky Ukrajine nie, pán Scholz." Mladí Nemci sú proti. A je ich nadpolovičná väčšina, až 52 percent vo vekovej skupine 18 až 34 rokov. Informuje web parlamentnilisty.cz. V Nemecku totiž pôsobia aj slobodné médiá a nezaviedli... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme